G-hole

Η ισχύς του G ποικίλλει πολύ, επομένως είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι είναι μια ασφαλής δόση. Λίγo G παραπάνω μπορεί να αποβεί μοιραίο, με μια τυπική δόση να κυμαίνεται από 0,5 ml έως 1,5 ml.

Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά (λιγότερο από ένα χιλιοστόλιτρο) μεταξύ της δόσης που θα σε κάνει “high” και θα περάσεις καλά, και της δόσης που θα σε κάνει να καταρρεύσεις. Η υπερδοσολογία είναι εύκολο να γίνει και εμφανίζεται με μικρή προειδοποίηση.

Οι δόσεις πρέπει να είναι ακριβείς, επομένως συχνά μετρώνται με μια σύριγγα (έχοντας αφαιρέσει τη βελόνα). Ένας επιπλέον κίνδυνος έρχεται όταν κάποιος παίρνει μια δόση και πιστεύει ότι δεν συμβαίνει τίποτα, οπότε παίρνει περισσότερη. Η αναμονή τουλάχιστον δύο ωρών πριν από τη λήψη μιας δεύτερης δόσης καθιστά την υπερδοσολογία λιγότερο πιθανή. Η λήψη άλλης δόσης G μέσα σε μια ώρα καθιστά πιθανή την υπερβολική δόση, καθώς το σώμα σου δεν έχει επεξεργαστεί ακόμη την πρώτη.

Το overdosing με το G ονομάζεται “ G-hole” και αποτελεί δυσάρεστη εμπειρία που σίγουρα δε θα ήθελες να συμβεί.

Σημάδια ότι κάποιος παθαίνει υπερδοσολογία:

  • Αισθάνεται πολύ μπερδεμένος, ταραγμένος ή επιθετικός για περισσότερα από 15 λεπτά.
  • Πόνος στο στήθος που μοιάζει με καρδιακή προσβολή.
  • Κρίση, η οποία μπορεί να μοιάζει σαν επιληπτική.
  • Χλωμό δέρμα, μπλε χείλη ή μπλε νύχια.
  • Ήχοι γουργουρίσματος, ροχαλητού ή πνιγμού.
  • Καμία αντίδραση σε δυνατό θόρυβο ή ελαφρύ ταρακούνημα, ανίκανος να ξυπνήσει.
  • Η αναπνοή είναι ρηχή ή διαταραγμένη.
  • Ο παλμός είναι αργός ή πολύ αδύναμος.

Είναι πολύ σημαντικό να μην αφήσεις το άτομο να αποκοιμηθεί. Αν κοιμηθεί, προσπάθησε να τον ξυπνήσεις, διαφορετικά μπορεί να πέσει σε κώμα και να σταματήσει να αναπνέει. Κράτησέ τον, λοιπόν, ξύπνιο και να είσαι κοντά του ώστε να τσεκάρεις την κατάστασή του. Σχεδόν όλοι οι θάνατοι που συμβαίνουν εξαιτίας του G συμβαίνουν ενώ οι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση G-hole.

Εάν κάποιος έχει τις αισθήσεις του:

  • Εάν αρχίσει να πανικοβάλλεται και να αναπνέει γρήγορα, μετάφερέ τον σε ένα ήσυχο μέρος, όπου μπορείτε να καθίσετε μαζί και να τον διαβεβαιώσεις ότι σύντομα θα είναι καλά. Βάλε τον να αναπνεύσει βαθιά και αργά, μίλησέ του ήρεμα και με σταθερό τόνο φωνής.
  • Δώσε του γουλιές νερό (τίποτα άλλο).
  • Μερικές φορές μια κρύα κομπρέσα στο κεφάλι βοηθά.
  • Προσπάθησε να μην τον αφήσεις μόνο του.
  • Προσπάθησε να μην τον αφήσεις να κοιμηθεί ή να χάσει τις αισθήσεις του – περπατήστε αν είναι στο δωμάτιο.
  • Εάν τα συμπτώματά του επιδεινώνονται, ζήτησε από κάποιον άλλο να καλέσει ιατρική βοήθεια.

Αν κάποιος είναι αναίσθητος και αναπνέει:

Εάν κάποιος δεν έχει πλέον τις αισθήσεις του, μην ελπίζεις ότι τελικά θα συνέλθει ή ότι απλά θα κοιμηθεί – εάν κάποιος είναι αναίσθητος υπάρχει πάντα ο κίνδυνος θανάτου. Για αρχή προσπάθησε να τον ξυπνήσεις φωνάζοντας το όνομά του ή κουνώντας τον. Αν αυτό δεν λειτουργήσει, δοκίμασε να τον τσιμπήσεις στο αυτί (στο μαλακό μέρος όπου βάζουμε συνήθως το σκουλαρίκι), ή στον τραπεζοειδή μυ (είναι ο μυς που βρίσκεται στον ώμο). Αν συνεχίσει να μην έχει τις αισθήσεις του και αναπνέει τότε:

  • Ξάπλωσε το άτομο στο πάτωμα στη θέση ανάνηψης (πλάγια θέση ασφαλείας). Για να τοποθετήσεις κάποιον στη θέση ανάνηψης:
  1. Γονάτισε στο πάτωμα στη μία πλευρά του ατόμου.
  2. Τοποθέτησε το βραχίονα που βρίσκεται πιο κοντά σου σε ορθή γωνία με το σώμα του με το χέρι του προς τα πάνω προς το κεφάλι.
  3. Πέρασε το άλλο του χέρι κάτω από το πλάι του κεφαλιού του, έτσι ώστε το πίσω μέρος του χεριού του να αγγίζει το μάγουλό του.
  4. Λύγισε το γόνατο που είναι πιο μακριά από εσένα, σε ορθή γωνία.
  5. Κύλησε το άτομο στο πλάι προσεκτικά τραβώντας το λυγισμένο γόνατο.
  6. Ο επάνω βραχίονας πρέπει να στηρίζει το κεφάλι και ο κάτω βραχίονας θα πρέπει να σε εμποδίσει από το να κυλήσεις το άτομο πολύ μακριά.
  7. Άνοιξε τους αεραγωγούς γέρνοντας απαλά το κεφάλι του προς τα πίσω και σηκώνοντας το πιγούνι του και έλεγξε ότι τίποτα δεν εμποδίζει τον αεραγωγό του.

Για περισσότερες οδηγίες και εικόνες δες εδώ στην παράγραφο “ΠΛΑΓΙΑ ΘΕΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ”.

  • Μείνε με το άτομο και παρακολούθησε την αναπνοή και τους σφυγμούς του συνεχώς μέχρι να φτάσει βοήθεια. Κάλεσε το 166 ή το 112! Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείς την αναπνοή του. Ήχοι όπως γουργούρισμα ή ροχαλητό ή πολύ αργή αναπνοή (λιγότερες από 8 αναπνοές το λεπτό), είναι σημάδια που σου δείχνουν πως δεν πρέπει να καθυστερήσεις να καλέσεις ασθενοφόρο.
  • Μην ντραπείς να καλέσεις βοήθεια και φρόντισε να ενημερώσεις για το τι ουσίες έχει πάρει ώστε να ξέρουν οι διασώστες που θα έρθουν για βοήθεια πως να δράσουν.

Αν κάποιος είναι αναίσθητος και ΔΕΝ αναπνέει:

Αν δεν αναπνέει κάλεσε οπωσδήποτε ασθενοφόρο και άρχισε CPR  (ΚΑΡΠΑ καρδιοαναπνευστική ανάνηψη). Δες εδώ.

Τι να μην κάνεις:

  • Μια συνηθισμένη πρακτική όταν κάποιος αισθάνεται πως έχει πιει αρκετό G, είναι να του δίνουν να πιει ένα διεγερτικό όπως crystal η κοκαΐνη για να τον ξυπνήσει. Αν και αυτό φαίνεται πως εκείνη τη στιγμή λειτουργεί, στην ουσία επιβαρύνεις τον οργανισμό με περισσότερη τοξικότητα.
  • Ένας άλλος μύθος είναι πως το γάλα θα κάνει καλό γιατί θα “πάρει την τοξική ουσία”. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα.