Ενέσιμη Χρήση

Θα  ξεκινήσουμε το παρόν άρθρο ξεκαθαρίζοντας πως το να κάνει κανείς ενέσιμη χρήση ουσιών (βάρεμα, slamming) είναι επικίνδυνο για πολλούς λόγους.

Ο κίνδυνος υπερδοσολογίας αυξάνεται και οι θάνατοι είναι συχνότεροι. Καθώς η ουσία εισέρχεται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματός σου και φτάνει στον εγκέφαλο γρήγορα, το “σκάσιμο” έρχεται μέσα σε δευτερόλεπτα και είναι ισχυρότατο. Αυτό σημαίνει αυξημένο κίνδυνο υπερδοσολογίας και εθισμού.

Επιπλέον πολλές ουσίες μπορούν να βλάψουν τις φλέβες και τις αρτηρίες σου προκαλώντας θρόμβους αίματος, καθώς μπορεί να σου προκαλέσουν και αποστήματα. Έχε επίσης υπόψη σου πως οι ουσίες που προμηθεύεσαι δεν είναι ποτέ καθαρές, οπότε δεν είναι μόνο η ουσία που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σου. Ακόμη, η κοινή χρήση βελονών και εξοπλισμού όπως τάσια, φίλτρα και κουτάλια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης HIV και ηπατίτιδας C.

Είναι καλύτερο να αποφύγεις εντελώς την ενέσιμη χρήση αλλά αν τελικά αποφασίσεις να το κάνεις, αυτός ο οδηγός θα σε βοηθήσει να μειώσεις, αλλά όχι να εξαλείψεις, τους κινδύνους.

Ξεκινώντας: Προετοιμάζοντας τον εαυτό σου και τον εξοπλισμό σου.

Η προετοιμασία και ο προγραμματισμός της ενέσιμης χρήσης είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να επιτύχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα και να αποτρέψεις πιθανά επιβλαβή λάθη κατά τη διαδικασία. Η ενέσιμη χρήση είναι μια μάλλον πολύπλοκη διαδικασία. Υπάρχουν πολλά βήματα στην πορεία όπου κάτι μπορεί να πάει στραβά, αλλά εξίσου πολλά σημεία όπου μπορείς να κάνεις τη διαδικασία ασφαλέστερη. Πριν από την ένεση, θα πρέπει:

1. να αξιολογήσεις την ασφάλεια του περιβάλλοντός σου και επιπλέον την ψυχική σου κατάσταση

2. να βεβαιωθείς πως έχεις σε επάρκεια τα σωστότερα υλικά που μπορείς να προμηθευτείς και

3. να προετοιμάσεις την ουσία σου με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο.

Περιβάλλον και διάθεση

Δυστυχώς, δεν έχουμε πάντα τον πλήρη έλεγχο για το πώς αισθανόμαστε ή για τις συνθήκες υπό τις οποίες κάνουμε χρήση. Μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε πάντα αλλά το πού κάνουμε χρήση, με ποιους είμαστε καθώς και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο νους μας, έχουν αντίκτυπο στην ασφάλεια της διαδικασίας.

Ο τόπος

Ορισμένα μέρη είναι ασφαλέστερα από άλλα και θα πρέπει πάντα να επιλέγεις την ασφαλέστερη δυνατή λύση. Το ιδανικό μέρος για ενέσιμη χρήση είναι αυτό που είναι σχετικά καθαρό, στεγνό, ζεστό και καλά φωτισμένο και όπου:

  • αισθάνεσαι άνετα ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιαστικές διακοπές ή ανεπιθύμητοι παρατηρητές.
  • μπορείς να έχεις όσο χρόνο χρειάζεσαι.
  • έχεις επαρκή χώρο για τον εαυτό σου και τον εξοπλισμό σου.
  • έχεις πρόσβαση σε νεροχύτη ή άλλη πηγή καθαρού νερού.

Με ποιον είσαι μαζί

Παρόλο που δεν είναι πάντα (και για μερικούς ανθρώπους ποτέ) επιθυμητό ή δυνατό να κάνεις χρήση με κάποιον άλλο παρόντα, το να έχεις ένα άλλο άτομο όταν είσαι high μπορεί να αποτελέσει δίχτυ ασφαλείας, ιδιαίτερα όσον αφορά την επιβίωση από τυχόν υπερδοσολογία. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι πολλά άτομα βαράνε κρυφά, φοβούμενοι ότι θα απορριφθούν ή θα κριθούν από τους άλλους. Είναι σημαντικό να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις ένα πλαίσιο υποστήριξης από άτομα που γνωρίζουν ότι κάνεις χρήση και στα οποία μπορείς να βασιστείς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Προσπάθησε να είσαι διαθέσιμος σε άλλα άτομα που κάνουν χρήση και που μπορεί να χρειάζονται υποστήριξη. Για παράδειγμα, εάν ανησυχείς ότι κάποιος φίλος σου μπορεί να κινδυνεύσει από υπερδοσολογία, ζήτησέ του να επικοινωνήσει μαζί σου αφού “γίνει” για να βεβαιωθείς ότι όλα είναι εντάξει. Τέλος, απόφυγε τη χρήση με άτομα που δε σου αρέσουν ή τα οποία δεν θα νοιάζονταν για το τι θα σου συμβεί σε περίπτωση υπερβολικής δόσης.

Αξιολόγησε τη διάθεσή σου

Η ποιότητα εμπειρίας με ουσίες καθορίζεται όχι μόνο από την ίδια την ουσία (συμπεριλαμβανομένων παραγόντων όπως η ισχύς και η καθαρότητα), αλλά επίσης και από τον τρόπο χορήγησης, το περιβάλλον στο οποίο λαμβάνεται και τη διάθεση ή την κατάσταση του νου σου την ώρα που κάνεις χρήση. Είναι συνεπώς σημαντικό να αξιολογήσεις τη διάθεσή σου και το νου και να γνωρίζεις πώς αισθάνεσαι πριν “γίνεις”.

Το να αισθάνεσαι χαλαρός, με αυτοπεποίθηση και ηρεμία, θα σε βοηθήσει να διασφαλίσεις πως θα έχεις χρόνο για να κάνεις την ένεση σωστά, με υγιή τρόπο. Εάν είσαι ανήσυχος και αναστατωμένος, αυξάνονται οι πιθανότητες να πάει κάτι στραβά. Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές και προσπάθησε να είσαι ήρεμος πριν αρχίσεις να προετοιμάζεσαι και να κάνεις χρήση προκειμένου να αποφύγεις ατυχήματα.

Εξοπλισμός 

Βελόνες και σύριγγες 

Οι βελόνες και οι σύριγγες δεν είναι όλες ίδιες. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς μια βελόνα και μια σύριγγα που να αισθάνεσαι άνετα. Μεταξύ των πραγμάτων που πρέπει να λάβεις υπόψη όταν επιλέγεις μια βελόνα και μια σύριγγα είναι:

Διάμετρος/Gauge (σηματοδοτείται με το γράμμα “G”):

Αναφέρεται στο μέγεθος της τρύπας στη βελόνα. Με τις βελόνες είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι όσο υψηλότερο είναι το G, τόσο πιο λεπτή είναι η βελόνα (και τόσο μικρότερη η τρύπα). Μια βελόνα 28 gauge (συντομογραφία 28G) είναι επομένως πιο λεπτή από μια βελόνα 25G, η οποία με τη σειρά της είναι πιο λεπτή από μια βελόνα 18G. Οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν μια τυπική ένεση ινσουλίνης η οποία έχει συνήθως μια βελόνα 27G ή 28G και πορτοκαλί καπάκι (συχνά θα τις ακούσεις να αναφέρονται ως “αμερικάνικες” ή απλώς “ινσουλίνες”).

Όσο λεπτότερη η βελόνα, τόσο μικρότερο είναι το τραύμα που προκαλεί και επομένως τόσο λιγότερες οι πιθανότητες για εμφάνιση μόλυνσης. Η χρήση βελόνας μικρότερου διαμετρήματος είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε λιγότερη αιμορραγία.

Μήκος βελόνας. 

Οι βελόνες ινσουλίνης έχουν συνήθως μήκος 1⁄2 ίντσας. Μια βελόνα που είναι πολύ κοντή μπορεί να μην πετύχει σωστά τη φλέβα σου, ενώ μια πολύ μακριά μπορεί να περάσει ακριβώς μέσα από αυτήν ή να είναι δύσκολο να τοποθετηθεί σωστά. Οι μεγαλύτερες βελόνες είναι συχνά κατάλληλες για ενδομυϊκές ενέσεις.

Όπως αναγράφεται στη συσκευασία, το μήκος της βελόνας εμφανίζεται μετά τον αριθμό της διαμέτρου δηλαδή 28G1⁄2 αναφέρεται σε βελόνα 28G που έχει μήκος 1⁄2 ίντσας.

Αποσπώμενη ή όχι βελόνα:

Σε ορισμένους τύπους συρίγγων, η βελόνα αποσπάται από τη σύριγγα, και έτσι έχεις δύο ξεχωριστά κομμάτια. Ο τυπικός εξοπλισμός ένεσης ινσουλίνης είναι συνήθως μη αποσπώμενος. Ο αποσπώμενος εξοπλισμός δύο τεμαχίων έχει συχνά μεγαλύτερο χώρο πάνω από τη βελόνα στον οποίο μπορεί να συγκεντρωθεί πολύ αίμα και να κάνει πιο εύκολη τη μετάδοση HIV και ηπατίτιδας C αν μοιράζεσαι τον εξοπλισμό σου, πράγμα που δε θα  έπρεπε ούτως ή άλλως να κάνεις. Εάν χρησιμοποιείς αποσπώμενη, βεβαιώσου ότι η βελόνα είναι καλά στερεωμένη στη σύριγγα, ώστε να μην αποκολληθεί ενώ κάνεις την ένεση.

Βασικές οδηγίες για ασφαλέστερη ενέσιμη χρήση

Για κάθε βάρεμα χρησιμοποίησε μια νέα βελόνα και σύριγγα

Τα νοσοκομεία χρησιμοποιούν μια βελόνα και σύριγγα μόνο μία φορά και στη συνέχεια την απορρίπτουν, πρακτική που θα πρέπει να γίνει και ο δικός σου χρυσός κανόνας. Οι βελόνες χαλάνε γρήγορα, ακόμα και μετά από λίγες μόνο χρήσεις. Η πολυχρησιμοποιημένη βελόνα προκαλεί περιττό τραύμα στις φλέβες σου και τον περιβάλλοντα ιστό, οδηγεί σε μεγαλύτερο τραύμα κατά τη διείσδυση και αυξημένη αιμορραγία και απλά δεν είναι τόσο άνετη όσο η χρήση μιας νέας, αιχμηρής βελόνας κάθε φορά.

Επίσης, σε αντίθεση με το να καθαρίσεις και να επαναχρησιμοποιήσεις τα σύνεργα, οι νέες βελόνες και σύριγγες είναι αποστειρωμένες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένες από κάθε βιολογικό υλικό που, εάν υπάρχει, μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Η χρήση μιας νέας, αιχμηρής, αποστειρωμένης βελόνας και σύριγγας για κάθε ένεση, και στη συνέχεια η απόρριψή της, είναι ο ασφαλέστερος δυνατός τρόπος.

Απόφυγε την κοινή χρήση βελονών, συρίγγων ή άλλου εξοπλισμού ενέσιμης χρήσης. 

Το αίμα ή άλλη οργανική ύλη που παραμένει σε μια βελόνα ή σε μια σύριγγα μετά τη χρήση, μπορεί να έρθει σε επαφή με οποιονδήποτε άλλον τη μοιραστεί. Το ίδιο ισχύει για τον υπόλοιπο εξοπλισμό όπως τάσια, βαμβάκια και κουτάλια. Με αυτόν τον τρόπο, ιοί όπως η ηπατίτιδα C και ο HIV μπορούν να μεταδοθούν από το ένα άτομο στο άλλο. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποφευχθεί η μετάδοση ασθενειών αυτού του είδους είναι να μην μοιράζεσαι ποτέ βελόνες, σύριγγες ή άλλο εξοπλισμό ενέσιμης χρήσης.

Να θυμάσαι πως:

  • Ο πειρασμός να μοιραστείς τον εξοπλισμό σου είναι συχνά πιο δυνατός όταν έχεις ήδη πάρει την ουσία, όχι πριν την πάρεις.
  • Το να μοιραστείς σύνεργα με άτομα με τα οποία νιώθεις κοντά μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πιο ασφαλής, αλλά στην πραγματικότητα δεν είσαι. Οι λοιμώξεις μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν μεταξύ φίλων και εραστών.
  • Μην μοιράζεσαι το μαντιλάκι που καθάρισες την πληγή σου κι ας έχει οινόπνευμα – ελάχιστα ίχνη αίματος πάνω του μπορούν επίσης να μεταδώσουν την ηπατίτιδα.

Μάθε να ξεχωρίζεις τις αρτηρίες από τις φλέβες

Θέλουμε πάντα να κάνουμε την ένεση σε φλέβα και ποτέ σε αρτηρία. Οι φλέβες μεταφέρουν αίμα από τα άκρα του σώματος πίσω στην καρδιά και τους πνεύμονες όπου επαναοξυγονώνεται. Οι φλέβες δεν έχουν σφυγμό και το αίμα που μεταφέρουν είναι βαθύ, σκούρο κόκκινο επειδή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο. Οι αρτηρίες από την άλλη, μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο από τους πνεύμονες και την καρδιά σε όλα τα άλλα μέρη του σώματος. Οι αρτηρίες έχουν παλμό (για αυτό ο σφυγμός σου λαμβάνεται από αρτηρία) και το αίμα σε αυτές είναι έντονο κόκκινο και αφρώδες. Οι αρτηρίες βρίσκονται πιο βαθιά στο σώμα από τις φλέβες και έτσι δεν είναι ορατές όπως πολλές από τις φλέβες σου.

Θα ξέρεις ότι χτύπησες μια αρτηρία εάν:

  • Το έμβολο της σύριγγας σου πιέζεται πίσω από την πίεση του αίματος.
  • Όταν τραβήξεις έξω τη βελόνα, το αίμα στη σύριγγα θα είναι έντονο ανοιχτό κόκκινο και θα πετάγεται από την πληγή συνήθως με παλμό. Το αίμα από τις φλέβες είναι σκούρο κόκκινο, ρέει αργά και φαίνεται πιο «τεμπέλικο».
  • Θα δεις ότι πονάει διαφορετικά σε σχέση με τις άλλες φορές που έχεις βαρέσει σωστά.

Μπορείς να αποφύγεις να χτυπήσεις μια αρτηρία:

  • Με το να μην κάνεις ποτέ ένεση εκεί που αισθάνεσαι σφυγμό.
  • Κάνοντας ένεση μόνο στις επιφανειακές φλέβες και όχι προσπαθώντας να βαρέσεις εκείνες που βρίσκονται πιο βαθιά.

 Τι να κάνεις εάν χτυπήσεις μια αρτηρία:

  • Λύσε το τουρνικέ σου (αν έχεις βάλει) και τράβηξε αμέσως τη βελόνα έξω.
  • Σήκωσε το άκρο πάνω από το ύψος της καρδιάς.
  • Άσκησε σταθερή πίεση στην πληγή για τουλάχιστον 10 λεπτά.
  • Εάν η αιμορραγία συνεχίζεται, εφάρμοσε έναν επίδεσμο ή ένα πανί τυλιγμένο πολύ σφιχτά γύρω από την πληγή και αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Η απώλεια αίματος από το χτύπημα μιας αρτηρίας μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν δεν σταματήσει.

Μερικές συμβουλές για να φανούν καλύτερα οι φλέβες.

Εάν δυσκολεύεσαι να εντοπίσεις μια φλέβα, ίσως θελήσεις να δοκιμάσεις ένα από τα παρακάτω:

  • Βάλε μια ζεστή κομπρέσα στο σημείο της ένεσης για πέντε ή δέκα λεπτά για να βοηθήσεις να φέρεις τη φλέβα στην επιφάνεια. Όταν κρυώνεις, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να βρεις φλέβα.
  • Χαμήλωσε τα χέρια σου κάτω από την καρδιά σου ή κούνα τα σε κύκλο.
  • Χτύπησε ελαφρά το σημείο της ένεσης.
  • Η καφεΐνη και η νικοτίνη μπορούν και οι δύο να συστέλλουν τις φλέβες. Εάν έχεις πιει ένα φλιτζάνι καφέ ή έκανες τσιγάρο, περίμενε περίπου 30 λεπτά μέχρι να δοκιμάσεις να βαρέσεις.
  • Μείνε ψύχραιμος. Μπορεί να είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να μην μπορείς να πετύχεις ένα βάρεμα. Το να αναστατωθείς θα αυξήσει τη δυσκολία σου, οπότε πάρε μερικές βαθιές αναπνοές και ξεκίνησε ξανά από την αρχή με πιο ήρεμη ψυχική διάθεση.
  • Χρησιμοποίησε ένα τουρνικέ (είναι αυτή η “ζώνη” που σου δένουν στο μπράτσο στο νοσοκομείο αν δεν βρίσκουν τις φλέβες σου για να σου πάρουν αίμα). Αν δεν έχεις, χρησιμοποίησε ένα κομμάτι ύφασμα, μια κάλτσα ή χειρουργικά γάντια. Μην ξεχάσεις όμως να το λύσεις καθώς κάνεις την ένεση (βλέπε παρακάτω).

Η διαδικασία

Να θυμίσουμε και πάλι εδώ πως η ενδοφλέβια χρήση, η έγχυση δηλαδή μιας ουσίας απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος μέσω μιας φλέβας, είναι ένας από τους ταχύτερους τρόπους να εισάγουμε μια ουσία στο σύστημά μας. Είναι επίσης η πιο επικίνδυνη μέθοδος αναφορικά με την υπερδοσολογία (σε σύγκριση με το σνιφάρισμα, το κάπνισμα ή τη χορήγηση από το στόμα) επειδή ολόκληρη η δόση εισέρχεται στο σώμα ταυτόχρονα και πολύ γρήγορα. Είναι αναμφισβήτητα η πιο επικίνδυνη, καθώς δημιουργεί ένα άμεσο άνοιγμα μεταξύ της κυκλοφορίας του αίματος και του έξω κόσμου. Η ηρωίνη, η κοκαΐνη και η crystal meth είναι τρεις ουσίες που συνήθως χορηγούνται ενδοφλεβίως.

Πριν

Κατά τη Διάρκεια

  • Επίλεξε ένα ήσυχο και ασφαλές σημείο όπου δε θα περισπάσαι.
  • Κάθε φορά που κάνεις ενδοφλέβια ένεση, ρισκάρεις να μεταφέρεις απευθείας στην κυκλοφορία του αίματός σου, βακτήρια, μύκητες και οποιαδήποτε άλλα μικρόβια που προκαλούν μόλυνση και βρίσκονται στο δέρμα σου. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να καθαρίσεις σχολαστικά το σημείο του σώματός σου που θα κάνεις την ένεση. Τα μαντιλάκια με αλκοόλ λειτουργούν καλά για αυτό το σκοπό, αλλά φρόντισε να σκουπίζεις προς μία μόνο κατεύθυνση και όχι με κυκλικές κινήσεις που θα κάνουν τη βρομιά και τα μικρόβια να παραμείνουν στο δέρμα σου. Το οινόπνευμα, ή το απλό σαπούνι και νερό, ή οποιουδήποτε άλλου είδους καθαριστικό ή απολυμαντικό λειτουργούν επίσης καλά. Βεβαιώσου ότι δε θα αγγίξεις το σημείο της ένεσης με τα δάχτυλά σου αφού το καθαρίσεις. Ο σχολαστικός καθαρισμός του δέρματος πριν από την ένεση είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τον κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας, δηλητηρίασης του αίματος και παρόμοιων λοιμώξεων. Χρησιμοποίησε ζεστό σαπουνόνερο για να πλύνεις τα χέρια σου και καθάρισε επίσης την επιφάνεια που θα χρησιμοποιήσεις για να προετοιμάσεις το μείγμα σου.
  • Χρησιμοποίησε τη βαρύτητα για να φέρεις αίμα στο άκρο που πρόκειται να κάνεις την ένεση πριν εφαρμόσεις κάποιο είδος τουρνικέ: κούνησε ή κρέμασε τα χέρια σου, σφίξε τη γροθιά σου κ.τ.λ.  Δέσε το τουρνικέ σου με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα. Τοποθέτησέ το πιο πάνω από το σημείο όπου σκοπεύεις να κάνεις την ένεση. Εάν το δέσεις πολύ σφιχτά, μπορεί να διακόψεις την παροχή αίματος και να δυσκολευτείς να βρεις φλέβα – θα πρέπει να μπορείς να αισθάνεσαι τον σφυγμό σου. Φρόντισε να μην το αφήσεις για πολύ ώρα. Εάν αισθανθείς το άκρο σου να μουδιάζει ή παρατηρήσεις ότι γίνεται μπλε, λύσε το τουρνικέ σου και μην το ξαναβάλεις μέχρι να είσαι έτοιμος να κάνεις την ένεση.
  • Βάλε τη βελόνα στη φλέβα σου με τη λοξότμηση (άνοιγμα) της βελόνας στραμμένη προς τα επάνω, σε γωνία 15 έως 35 μοιρών και πάντα προς την κατεύθυνση της καρδιάς. Όσο πιο κάθετη είναι η βελόνα στο σημείο της ένεσης, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να διαπεράσει η βελόνα τη φλέβα αντί να μείνει μέσα σε αυτήν.
  • Μόλις νομίσεις ότι είσαι μέσα στη φλέβα, τράβηξε το έμβολο λίγο προς τα πίσω για να δεις αν μπαίνει αίμα στη σύριγγα. Εάν ναι, και το αίμα είναι σκούρο κόκκινο και κινείται αργά, ξέρεις ότι έχεις πετύχει φλέβα. Μπορείς τώρα να λύσεις το τουρνικέ σου και να προχωρήσεις στην ένεση σπρώχνοντας το έμβολο μέσα. Εάν δεν εισέλθει αίμα ή μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα αίματος στη σύριγγα όταν τραβήξεις προς τα πίσω, τότε δεν έχεις βρει φλέβα και θα πρέπει να λύσεις το τουρνικέ σου, να τραβήξεις τη βελόνα έξω και να προσπαθήσεις ξανά. Εάν προχωρήσεις στην ένεση χωρίς να έχεις τοποθετηθεί σωστά σε μια φλέβα, θα ρίξεις την ουσία στον ιστό που περιβάλλει τη φλέβα, κάτω από το δέρμα ή σε κάποιο άλλο σημείο. Πιθανότατα θα είναι επώδυνο και θα πρηστεί και τα αποτελέσματα της ουσίας σου θα εμφανιστούν πολύ πιο αργά (μπορεί και καθόλου). Υπάρχει κίνδυνος επίσης να σχηματιστεί απόστημα και άλλα πιθανά προβλήματα.
  • Εάν το έμβολο της σύριγγας πιέζεται πίσω από την πίεση του αίματος και το αίμα είναι έντονο κόκκινο, αφρισμένο και «αναβλύζει», μάλλον έχεις χτυπήσει μια αρτηρία. Μείνε ήρεμος και τράβηξε αργά τη σύριγγα προς τα έξω.
  • Μερικοί θέλουν να «φλασάρουν» τη σύριγγα τους αφού έχουν κάνει την ένεση, δηλαδή  να τραβήξουν ξανά πίσω το έμβολο για να τραβήξουν αίμα στη σύριγγα και να το επανενέσουν. Αυτή η διαδικασία λέγεται “flushing” και καλό είναι να αποφεύγεται καθώς μπορεί να μετακινηθεί η βελόνα και να σου τραυματίσει τη φλέβα.

Μετά

  • Διατηρώντας το χέρι ίσιο, αφαίρεσε τη βελόνα με την ίδια γωνία με την οποία εισήλθε και άσκησε πίεση στο σημείο της ένεσης για μερικά λεπτά με ένα βαμβάκι ή κάποιο χαρτομάντιλο.
  • Μη βάζεις κρέμες, αλοιφές ή έλαια που χρησιμοποιείς για να θεραπεύσεις τα σημάδια ή τους μώλωπες μέχρι να αρχίσει να κλείνει το τραύμα (μερικές ώρες μετά την ένεση θα κλείσει), διαφορετικά μπορεί να προκαλέσεις μόλυνση. Αντιμετώπισε τις χαμένες δόσεις (αυτές που η ουσία κατέληξε κάπου αλλού εκτός από τη φλέβα σου δηλαδή) αμέσως με ζεστό νερό ή κομπρέσα, για να μειώσεις την πιθανότητα ερεθισμού και σχηματισμού αποστήματος. Η ζέστη θα ανοίξει τα τριχοειδή αγγεία και θα φέρει τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις ασθένειες στην πληγείσα περιοχή.
  • Κλείσε τη βελόνα με το καπάκι και μαζί με τη σύριγγα, τοποθέτησέ τα σε ένα ασφαλές δοχείο απόρριψης.
  • Ποτέ μην μαζεύεις τις βελόνες και τις σύριγγες άλλων ανθρώπων.
  • Καθάρισε την περιοχή που χρησιμοποίησες για την ένεση με ένα καθαριστικό ή ζεστό σαπουνόνερο.
  • Πέταξε ό,τι έχει χρησιμοποιηθεί.
  • Πλύνε καλά τα χέρια σου με ζεστό σαπουνόνερο.
  • Αποθήκευσε τον υπόλοιπο εξοπλισμό σε καθαρό και ασφαλή χώρο.

Κοκαΐνη

Η κοκαΐνη μουδιάζει κάπως τις φλέβες και τις κάνει να συστέλλονται (συρρικνώνονται), επομένως εάν κάνεις ενέσιμη χρήση κοκαΐνης, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός και να βεβαιωθείς ότι είσαι μέσα στη φλέβα πριν κάνεις την ένεση.

Επίσης στην ενέσιμη χρήση της κοκαΐνης είναι πολύ πιθανό ότι θα βαρέσεις πολλές φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα, με ίσως μόνο μερικά λεπτά να παρεμβάλλονται μεταξύ κάθε ένεσης. Αυτό μπορεί να είναι τραυματικό για τις φλέβες και τους περιβάλλοντες ιστούς και να οδηγήσει σε μεγάλη αιμορραγία.

  • Προσπάθησε λοιπόν να χρησιμοποιείς μια νέα αποστειρωμένη, αιχμηρή βελόνα για κάθε ένεση.
  • Βεβαιώσου ότι διατηρείς τον εξοπλισμό σου χωριστά από οποιονδήποτε άλλον με τον οποίο είσαι μαζί.
  • Προσπάθησε να ξεκουράσεις την περιοχή για λίγες μέρες.

Θα νιώσεις πόνο και πρήξιμο μετά από μια τέτοια έντονη δραστηριότητα.

Κρακ

Επειδή το κρακ είναι σε στερεή μορφή, είναι απαραίτητο να διαλυθεί πρώτα. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι με κιτρικό ή ασκορβικό οξύ σε σκόνη (το γνωστό και ως “ξινό”). Απόφυγε το χυμό λεμονιού ή το ξίδι, καθώς αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές λοιμώξεις. Για να διαλύσεις το κρακ: βάλε κρακ και κιτρικό ή ασκορβικό οξύ (περίπου μια πρέζα σε μια πλάκα) στο τάσι ή σε ένα μικρό δοχείο και πρόσθεσε άφθονο νερό (όχι από τη βρύση ή εμφιαλωμένο, αλλά νερό για ενέσιμη  χρήση  που πωλείται σε αμπούλες στα φαρμακεία), πολτοποίησε και ανακάτεψε καλά. Προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις μόνο όσο οξύ χρειάζεται, καθώς το επιπλέον θα διαλύσει την ουσία και το οξύ μπορεί να είναι πολύ σκληρό για τις φλέβες σου. 

Speed

Επειδή το speed έχει συχνά τόσο επικίνδυνα χημικά ανακατεμένα, είναι πολύ σημαντικό να μην χάσεις τη δόση σου και τη ρίξεις έξω από τη φλέβα. Ρίχνοντας το speed κάτω από το δέρμα μπορεί να προκληθεί απόστημα και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να απορροφηθεί από το σώμα. Εάν δεν είσαι σε θέση να βαρέσεις ξανά μετά από μερικές δόσεις, μπορεί να είναι χρήσιμο να έχεις έναν φίλο να σου κάνει την ένεση. Επειδή η ποιότητα του speed ποικίλει τόσο δραματικά, μια δοκιμαστική δόση είναι μια καλή ιδέα. 

Ιεραρχία Ασφάλειας για την Επιλογή των Σημείων Ενδοφλάβιας Ένεσης

Ακολουθεί μια ανάλυση των πιθανών σημείων ενδοφλέβιας ένεσης, ξεκινώντας από τις ασφαλέστερες επιλογές και προχωρώντας προς τις λιγότερο ασφαλείς.

Χέρια:

Τα χέρια, πρώτα πάνω και μετά πιο κάτω, είναι τα ασφαλέστερα σημεία για την ένεση. Τα χέρια είναι επίσης καλή δυνατή λύση αν θες να κρύψεις τα σημάδια της ένεσης (αν και το να φοράς μακριά μανίκια το καλοκαίρι μπορεί να σε κάνει να ζοριστείς!).

Τα άκρα των χεριών

Τα άκρα (το πίσω μέρος της παλάμης δηλαδή που έχει φλέβες) είναι κάπως λιγότερο ασφαλή από τα χέρια, επειδή οι φλέβες είναι σημαντικά μικρότερες και πιο ευαίσθητες και επομένως είναι πιο πιθανό να μελανιάσουν ή να καταστραφούν. Η κυκλοφορία είναι επίσης πιο αργή στα άκρα, με αποτέλεσμα η επούλωση να διαρκεί περισσότερο. Φρόντισε να χρησιμοποιήσεις την πιο λεπτή δυνατή βελόνα (με το υψηλότερο G). Να έχεις κατά νου ότι είναι δύσκολο να κρύψεις τα σημάδια της ένεσης και τους μώλωπες στα άκρα.

Πόδια:

Η κυκλοφορία στα πόδια μπορεί να είναι κακή, ειδικά σε άτομα που δεν περπατάνε πολύ. Οι φλέβες στα πόδια είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν θρόμβους από εκείνες των χεριών, πράγμα που μπορεί να εμποδίσει την κυκλοφορία, και τελικά οι θρόμβοι να εγκατασταθούν στους πνεύμονες ή την καρδιά. Επίσης, η καταστροφή των βαλβίδων στις φλέβες των ποδιών είναι πιο σοβαρή από την καταστροφή αυτών στα χέρια, καθώς παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην επιστροφή του αίματος στην καρδιά.

Βουβωνική χώρα

Είναι ένα σημείο που πρέπει να αποφεύγεται. Η μηριαία φλέβα στην περιοχή της βουβωνικής χώρας είναι μια μεγάλη φλέβα, αλλά η θέση της κοντά στο μηριαίο νεύρο και τη μηριαία αρτηρία την καθιστά ένα αρκετά επικίνδυνο μέρος για ένεση. Μεταξύ των τριών, η μηριαία φλέβα βρίσκεται πιο κοντά στη βουβωνική χώρα, και μετά ακολουθεί η αρτηρία και τέλος το νεύρο καθώς κινείσαι προς τα έξω. Εάν πρόκειται να κάνεις την ένεση στη μηριαία φλέβα, εντόπισε πρώτα τη μηριαία αρτηρία σου – εκεί που δεν πρέπει να κάνεις την ένεση – βρίσκοντας τον σφυγμό. Στη συνέχεια μετακινήσου σε μικρή απόσταση προς το εσωτερικό του ποδιού για να βρεις τη μηριαία φλέβα. Επειδή βρίσκεται αρκετά βαθιά, πιθανότατα δεν θα μπορέσεις να τη δεις αλλά θα πρέπει να κάνεις την ένεση χωρίς ουσιαστικά να βλέπεις πού βρίσκεται η φλέβα.

Άκρα ποδιών:

Όπως και με τα χέρια, οι φλέβες στα άκρα των ποδιών είναι γενικά μικρότερες από ό,τι σε άλλα μέρη του σώματος και κοντά σε νεύρα, χόνδρους και τένοντες που θα ήθελες να αποφύγεις να χτυπήσεις όταν κάνεις την ένεση. Επειδή είναι πιο μακριά από την καρδιά, το αίμα κυκλοφορεί πιο αργά στις φλέβες των άκρων των ποδιών και επομένως απαιτούν περισσότερο χρόνο για επούλωση. Επιπλέον, ο ιδρώτας των ποδιών και οι βρόμικες κάλτσες εμποδίζουν την επούλωση των πληγών και αυξάνουν την πιθανότητα μόλυνσης από βακτήρια.

Λαιμός

Είναι ένα σημείο που πρέπει να αποφεύγεται. Η φλέβα στον λαιμό είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για την ένεση επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στην καρωτίδα που φέρνει το αίμα απευθείας στον εγκέφαλο. Το τυχαίο χτύπημα της καρωτίδας μπορεί να είναι θανατηφόρο και η βλάβη της σφαγίτιδας φλέβας μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Περισσότερα TIPS για την επιλογή του κατάλληλου σημείου ενεσης

Η σωστή φροντίδα των φλεβών στα χέρια σoυ και σε άλλα σημεία, θα σε αποτρέψει από το να χρειαστεί να κάνεις ένεση σε πιο επικίνδυνες περιοχές.

Όσο μεγαλύτερη και πιο ορατή είναι η φλέβα, τόσο πιο εύκολο και ασφαλές είναι συνήθως το βάρεμα. Οι βαθιές φλέβες είναι πιο δύσκολο να βρεθούν και η προσπάθεια πρόσβασης σε αυτές αυξάνει την πιθανότητα να χτυπήσεις ένα νεύρο ή μια αρτηρία στη διαδικασία. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι δύσκολο να κρατήσεις μια βελόνα σωστά τοποθετημένη σε μια πολύ ρηχή φλέβα, με αποτέλεσμα να ρίξεις την ουσία στο δέρμα σου.

Η ένεση κοντά σε ένα οστό αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης οιδήματος και πόνου

Οι περιοχές που είναι πιο απομακρυσμένες από την καρδιά, όπως τα άκρα των χεριών και των ποδιών, θεραπεύονται πιο αργά και έχουν τη φτωχότερη κυκλοφορία. Οι περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στην καρδιά (όπως η βουβωνική χώρα και ο λαιμός) έχουν φλέβες που βρίσκονται κοντά σε κύριες αρτηρίες και νεύρα, οι οποίες, εάν χτυπηθούν κατά λάθος, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή, απειλητική για τη ζωή βλάβη.

Θα πρέπει να αποφεύγεις να χρησιμοποιείς φλέβες που είναι τρυφερές, σκληρές ή έχουν φλεγμονή μέχρι να (και εάν) επουλωθούν. Οι ζεστές κομπρέσες και η χρήση κατάλληλων κρεμών μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης.