Mετάδοση

Mεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω άμεσης επαφής μέσω του συφιλιδικού έλκους.

Οι πληγές εμφανίζονται κυρίως στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, τον κόλπο, τον πρωκτό ή το ορθό. Πληγές μπορεί επίσης να εμφανιστούν στα χείλη και στο στόμα.

Η μετάδοση του ιού συμβαίνει κατά τη διάρκεια του κολπικού, του πρωκτικού ή του στοματικού σεξ.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, φτάνοντας μέχρι και σε θάνατο.

Από τι προκαλείται

 Η σύφιλη προκαλείται από ένα βακτήριο που λέγεται Treponema pallidum. Το βακτήριο εισέρχεται στον οργανισμό μέσα από μικρές πληγές ή κοψίματα που υπάρχουν στο δέρμα ή τους βλεννογόνους.

Παράγοντες Κινδύνου

Οι παράγοντες που μπορεί να ευνοήσουν την μετάδοση της σύφιλης είναι:

  • Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.
  • Η μόλυνση με τον ιό HIV/AIDS η άλλων λοιμώξεων 

 Η σύφιλη είναι μεταδοτική στο πρωτογενές και το δευτερογενές στάδιό της, και ορισμένες φορές στην αρχή της λανθάνουσας φάσης

Δεν μπορεί να μεταδοθεί με το άγγιγμα ή τη χρήση ενός μολυσμένου ενδύματος, μαχαιροπίρουνου, πόμολου, τουαλέτας, μπανιέρας ή πισίνας. 

Σε περίπτωση θεραπείας, υπάρχει πάντα η πιθανότητα επαναμόλυνσης αν ο θεραπευμένος ασθενής έρθει εκ νέου σε επαφή με το βακτήριο της σύφιλης.

Γενικά Συμπτώματα

  • Εμφάνιση Συφιλιδικού Έλκους  το οποίο παρουσιάζεται ως μια μικρή στρογγυλή πληγή που τις περισσότερες φορές είναι ανώδυνη εκτός των περιπτώσεων μόλυνσης.
  • Πυρετός 
  • Κόπωση

Τα στάδια εξέλιξης της Λοίμωξης 

Πρωτογενής σύφιλη

Το πρώτο σημάδι της σύφιλης είναι μία μικρή πληγή, που αποκαλείται και σκληρό έλκος και εμφανίζεται στο σημείο όπου το βακτήριο πρωτοεισχώρησε στο σώμα. Αν και αρκετοί άνθρωποι εμφανίζουν μονάχα μία πληγή, κάποιοι άλλοι εκδηλώνουν αρκετές πληγές. Η πληγή παρουσιάζεται συνήθως τρεις βδομάδες από τη στιγμή της μόλυνσης. Πολλοί ασθενείς δεν παρατηρούν την πληγή, γιατί τις περισσότερες φορές είναι ανώδυνη και κρυμμένη μέσα στον κόλπο ή το ορθό έντερο. Η πληγή επουλώνεται από μόνη της μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Δευτερογενής σύφιλη

Λίγες εβδομάδες μετά την επούλωση του αρχικού έλκους, μπορεί να παρουσιαστεί εξάνθημα πρωτίστως στον κορμό και αργότερα στο υπόλοιπο σώμα, ακόμα και στα άκρα, όπως στις παλάμες ή τα πέλματα. Τις περισσότερες φορές το εξάνθημα δεν δημιουργεί το αίσθημα του κνησμού & πιθανόν να ακολουθείται από βλάβες οι οποίες μοιάζουν με μυρμηγκίες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή μέσα στο στόμα. Σε ορισμένους ασθενείς έχει παρατηρηθεί μυϊκός πόνος, πυρετός, πρήξιμό στους λεμφαδένες και πονόλαιμος. Τα εν λόγω συμπτώματα είναι πιθανό να υποχωρήσουν πλήρως τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς όμως να αποκλείεται το ενδεχόμενο υποτροπής και επανεμφάνισής τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Λανθάνουσα σύφιλη

Αν η σύφιλη δεν αντιμετωπιστεί με θεραπευτική αγωγή στη δευτερογενή φάση προχωρά στο επόμενη στάδιο, τη λανθάνουσα σύφιλη, στο οποίο δεν υπάρχουν συμπτώματα, παύουν. Η φάση της λανθάνουσας σύφιλης μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Μπορεί σε αυτό το στάδιο να μην παρουσιαστούν τα συμπτώματα ξανά, η νόσος όμως δεν αποκλείεται να προχωρήσει στο τρίτο στάδιο, την τριτογενή σύφιλη.

Τριτογενής σύφιλη

Περίπου το 15-30% των νοσούντων που δεν ακολουθούν θεραπεία για τη σύφιλη, παρουσιάζουν επιπλοκές που στα τελικά στάδια της νόσου μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλο, τα νεύρα, την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, το συκώτι, τα κόκαλα και τους συνδέσμους. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να εκδηλωθούν πολλά χρόνια μετά την αρχική μόλυνση. Ανάλογα με τον εντοπισμό της βλάβης, η ασθένεια παίρνει και την αντίστοιχη ονομασία, με πιο χαρακτηριστικές την καρδιαγγειακή σύφιλη, τη νευροσύφιλη και τη σύφιλη των οστών.

Συγγενής σύφιλη

Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που πάσχουν από τη νόσο, είναι πιθανό να μολυνθούν μέσω του πλακούντα ή κατά τη διάρκεια του τοκετού. Τα περισσότερα νεογνά με συγγενή σύφιλη δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις τα βρέφη παρουσιάζουν εξανθήματα στα πέλματα ή τις παλάμες. Η θεραπευτική αντιμετώπιση κρίνεται απαραίτητη καθώς η εξέλιξη της σύφιλης μπορεί να οδηγήσει σε κώφωση αλλά και να προκαλέσει δυσμορφίες στη μύτη και τα δόντια.