Το Χάπι του Βιασμού

Το ακούμε συχνά τις τελευταίες μέρες, αλλά υπάρχει και χρησιμοποιείται πολλά χρόνια τώρα. Πάμε να εξηγήσουμε τι είναι αυτό το περίφημο χάπι, πως λειτουργεί και τι παρενέργειες έχει.

Το χάπι λοιπόν δεν είναι ένα συγκεκριμένο. Είναι διάφορες ουσίες που σε συνδυασμό, ή και όχι, με αλκοόλ μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις άμυνες ενός ατόμου και πιθανό να οδηγήσουν και σε απώλεια των αισθήσεων.

Τα Date rape drugs, όπως πιο σωστά είναι γνωστά, ονομάστηκαν έτσι γιατί χρησιμοποιούνται κυρίως για σεξουαλικές επιθέσεις, κακοποιήσεις και βιασμούς. Ο θύτης ρίχνει την ουσία στο ποτό του θύματος και μόλις αρχίσουν οι παρενέργειες του αφήνουν ελεύθερο το πεδίο να δράσει και να παραβιάσει τα όρια του θύματος.

Τα γνωστότερα date rape drugs είναι το GHB, η βενζοδιαζεπίνη Rohypnol,η  Kεταμίνη , και το  Αλκοόλ. Ας δούμε ενδεικτικά τι παρενέργειες έχει το καθένα.

GHB: 

αδυναμία, ναυτία, ζαλάδα, επιθετική ή βίαιη συμπεριφορά, απώλεια αισθήσεων, έλλειψη προσανατολισμού και συγκέντρωσης

Κεταμίνη: 

παραισθήσεις, απώλεια αίσθησης χρόνου, έλλειψη προσανατολισμού και συγκέντρωσης, αναπνευστική δυσχέρεια, ακόμα και θάνατο

Rohypnol: 

χαμηλή πίεση, νύστα, χαλάρωση των μυών και απώλεια ελέγχου τους, απώλεια αισθήσεων, ναυτία, πρόβλημα στην επικοινωνία/ομιλία, απώλεια μνήμης

Αλκοόλ: 

μέθη, απώλεια μνήμης, άρση αναστολών, απώλεια συγκέντρωσης, απώλεια αισθήσεων

Όλα τα παραπάνω μοιάζουν με κανονικά χάπια ή σκόνες ή υγρής μορφής ναρκωτικά, οπότε δεν είναι εύκολο να τα ξεχωρίσεις. Τα [ερισσότερα από αυτά είναι σχετικά άοσμα και άγευστα όταν διαλυθούν σε υγρό, οπότε δεν είναι εφικτό να γνωρίζεις ότι κάποιος έχει ρίξει κάτι στο ποτό σου. Το αλκοόλ μπορεί εύκολα να αποτελέσει μέσο που μπορεί κάποιο να χρησιμοποιήσει για να θολώσει τα όρια και τις αντιστάσεις σου, είτε μόνο του, είτε ως ένας τρόπος να σου ρίξει κάποιος αυτές τις ουσίες.

Τι μπορείς να κάνεις για να προφυλαχθείς ή αν καταλάβεις έγκαιρα ότι σε έχουν ναρκώσει με αυτές τις ουσίες ή αν δεις κάποιο άτομο από το φιλικό σου περιβάλλον να έχει περίεργη συμπεριφορά ή ακόμα και να κινδυνεύει η ζωή του:

1. Μην αφήνεις το ποτό σου εκτεθειμένο. Πάντα να το προσέχεις, ακόμα κ αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να το πάρεις μαζί σου στην τουαλέτα.

2. Μην δέχεσαι ποτά από αγνώστους ή από ανθρώπους που δεν γνωρίζεις αρκετά καλά.

3. Όπου είναι εφικτό να βρίσκεσαι με παρέα και να φροντίζετε όλα τα μέλη να παραμένουν και να επιστρέφουν ασφαλή.

4. Έχε το νου σου στα άτομα της παρέας σου. Αν δεις κάποιο να έχει περίεργη συμπεριφορά, φρόντισε να πάτε κάπου με ασφάλεια και ζήτα ιατρική βοήθεια.

5. Επειδή μπορεί να σε πιάσει πιο απότομα απ’ ότι περιμένεις, φρόντισε να έχεις ένα σήμα ‘’βοήθειας’’ με την παρέα σου για περιπτώσεις που δεν μπορείτε να μιλήσετε.

6. Η γνώση είναι δύναμη, ενημερώσου και ενημέρωσε.

Τι μπορείς να κάνεις για να προφυλαχθείς ή αν καταλάβεις έγκαιρα ότι σε έχουν ναρκώσει με αυτές τις ουσίες ή αν δεις κάποιο άτομο από το φιλικό σου περιβάλλον να έχει περίεργη συμπεριφορά ή ακόμα και να κινδυνεύει η ζωή του:

1.

Μην αφήνεις το ποτό σου εκτεθειμένο. Πάντα να το προσέχεις ακόμα κ αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να το πάρεις μαζί σου στην τουαλέτα.

2.

Μην δέχεσαι ποτά από αγνώστους ή από ανθρώπους που δεν γνωρίζεις αρκετά καλά.

3.

Όπου είναι εφικτό να βρίσκεσαι με παρέα και να φροντίζουν όλα τα μέλη να παραμένουν και να επιστρέφουν ασφαλή.

4.

Έχε το νου σου στα άτομα της παρέας σου. Αν δεις κάποιο να έχει περίεργη συμπεριφορά φρόντισε να πάτε κάπου με ασφάλεια και ζήτα ιατρική βοήθεια.

5.

Επειδή μπορεί να σε πιάσει πιο απότομα απ’ ότι περιμένεις, φρόντισε να έχεις ένα σήμα ‘’βοήθειας’’ με την παρέα σου για περιπτώσεις που δεν μπορείτε να μιλήσετε.

6.

Η γνώση είναι δύναμη, ενημερώσου και ενημέρωσε.

Gadgets

 

Έρευνες γίνονται τα τελευταία χρόνια για gadgets  που θα μπορούν να ανιχνεύουν ουσίες στο ποτό.

Υπάρχουν σουβέρ, βερνίκια νυχιών, καλαμάκια που μπορούν να αποτρέψουν τον κίνδυνο.

Μπορεί να μην τα βρίσκουμε εύκολα στην Ελλάδα αλλά στους παρακάτω συνδέσμους θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι για να τα αγοράσεις.

 

Σουβέρ: Από Drink safe technologies

https://www.amazon.com/DrinkSafe-Date-Rape-Drug-Detection/dp/B0001ZNZYC/ref=sr_1_2?crid=3T9DA41ZWAXXU&keywords=drink+safe+technologies&qid=1644185038&sprefix=drink+safe+technologie%2Caps%2C240&sr=8-2

 

Καλαμάκι

https://www.amazon.com/Go-2-Products-AST500MIX-Color-changing-Heavyweight/dp/B00ELQJ9O2/ref=pd_sbs_1/138-0021386-5288401?pd_rd_w=o8QNQ&pf_rd_p=3676f086-9496-4fd7-8490-77cf7f43f846&pf_rd_r=0BNXQ3YRX04F3MVE0A0N&pd_rd_r=1146d59c-105b-4272-b932-a0cbffe22f23&pd_rd_wg=Mh2C4&pd_rd_i=B00ELQJ9O2&psc=1

 

Βερνίκι νυχιών

Δεν διατίθεται στο εμπόριο γιατί υπάρχουν μελέτες οι οποίες υποστηρίζουν ότι δεν είναι αποτελεσματικό.