Κεταμίνη

Street Names: Special K, Κ-προφέρεται Κέι-, Κέτη, Κέτα

Τα βασικά

Η κεταμίνη είναι παραισθησιογόνο αποσυνδετικό ναρκωτικό και αναισθητικό, με ιατρικές εφαρμογές σε ανθρώπους και σε ζώα. Χρησιμοποιείται τόσο σε κλαμπ όσο και κατά τη διάρκεια του σεξ.

Σε μικρές δόσεις, η επίδρασή της μοιάζει με τη μέθη. Σε μεγαλύτερες δόσεις, έχει παραισθησιογόνες και αποσυνδετικές επιδράσεις, με την αίσθηση ότι το άτομο αποσυνδέεται από το σώμα του. Στο επίπεδο του K-hole, κατάστασης υψηλής δοσολογίας, το άτομο μπορεί να αισθανθεί πλήρη αποσύνδεση μυαλού και σώματος.

Η ιατρική μορφή της-άρα και η ενέσιμη- είναι ένα διάφανο υγρό, από την ξήρανση του οποίου προκύπτει η μορφή «του δρόμου».  Η συνήθης μορφή που θα τη συναντήσεις είναι σε λευκή σκόνη, με υφή που μοιάζει με την άμμο ή με πολύ μικρούς κρυστάλλους.

Πώς πίνεται

Μύτη

Η πιο συνηθισμένη χρήση της είναι από τη μύτη, ρουφώντας τη με κάποιο καλαμάκι ή χαρτονόμισμα, αφού έχει πρώτα χωριστεί σε γραμμές με κάποιου είδους κάρτα (οι λεγόμενοι «μύτοι»). Ενίοτε, η λήψη γίνεται βουτώντας την άκρη κλειδιού, ειδικά διαμορφωμένου “bullet” ή πλαστικού ελάσματος σε μικρή ποσότητα κεταμίνης και ρουφώντας την από εκεί. Η αίσθηση της λήψης από τη μύτη μοιάζει με κάψιμο και η συχνή λήψη από το ίδιο ρουθούνι μπορεί να προκαλέσει έλκη ή ζημιά του ρινικού διαφράγματος.

 

Ενδοφλέβια χρήση

Η κεταμίνη μπορεί να ληφθεί και με ένεση, πάντοτε σε μυ. Αυτός είναι  ο πιο επικίνδυνος και ο πιο εθιστικός τρόπος λήψης της. Οι επιδράσεις είναι πιο έντονες και εμφανίζονται πιο γρήγορα. Η ένεση της κεταμίνης σε φλέβα χρησιμοποιείται μόνο σε ιατρικό πλαίσιο, μέσω ορού, λόγω της επικινδυνότητας της πρακτικής.

 

Στόμα

Η λήψη της κεταμίνης μπορεί επίσης να γίνει από το στόμα, με κάπως διαφορετικές και λιγότερο έντονες επιδράσεις, αλλά συνήθως δεν προτιμάται λόγω της δυσάρεστης γεύσης της ουσίας. Μπορεί να είναι διαλυμένη μέσα σε νερό, καμιά φορά σε συνδυασμό με όξινο παράγοντα(π.χ. λεμόνι, κιτρικό οξύ, χυμό μήλου). Μπορεί επίσης να είναι τυλιγμένη σε τσιγαρόχαρτο, με σκοπό την απευθείας κατάποσή της. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κεταμίνη λαμβάνεται με τρίψιμό της στη στοματική κοιλότητα, όπως τα ούλα ή το εσωτερικό των χειλιών. Η ενδεχόμενη ζημιά στο στόμα αλλά και η περιορισμένη επίδραση κάνουν αυτόν τον τρόπο λήψης αρκετά σπάνιο.

Η κεταμίνη μπορεί επίσης να ληφθεί και «καπνιστή», μέσα σε τσιγάρο με καπνό ή/και κάνναβη.

Τι θα μου κάνει

Οι επιδράσεις της κεταμίνης διαφέρουν ανάλογα τη δοσολογία και τον οργανισμό και δεν είναι απαραίτητο ότι θα βιώσουν όλα τα άτομα τα ίδια ή όλα τα συμπτώματα που καταγράφονται. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερη δόση, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα δυσάρεστων επιδράσεων.

Ορισμένες από τις ευχάριστες επιδράσεις της κεταμίνης είναι:

 • Αύξηση της ενέργειας του ατόμου
 • Αίσθημα ευφορίας
 • Αίσθημα ηρεμίας και γαλήνης, συναισθηματικό «μούδιασμα»
 • Εμπειρία πνευματικού χαρακτήρα (αίσθημα εξωσωματικής εμπειρίας)
 • Ενισχυμένη σύνδεση ατόμου με τον κόσμο γύρω του(έμβιο ή άβιο)
 • Σωματικό μούδιασμα, μειωμένο αίσθημα πόνου

Κάποιες από τις επιδράσεις της είναι ουδέτερες, χωρίς πρόσημο, και εξαρτάται πώς τις βιώνει το κάθε άτομο. Αυτές είναι οι εξής:

 • Απώλεια ή διαφοροποίηση της αισθητηριακής αντίληψης(δεν έχει τόσο οξυμένη αίσθηση της αφής, της μυρωδιάς, κοκ.)
 • Αποσύνδεση από το μυαλό και το σώμα
 • Αλλαγές στην αντίληψη του χρόνου
 • Αλλαγές στην αντίληψη της πραγματικότητας
 • Ομιλία που σέρνεται
 • Οπτικές ψευδαισθήσεις(visuals), με ανοιχτά ή κλειστά μάτια

Ορισμένα από τα συμπτώματα της χρήσης κεταμίνης θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν δυσάρεστα, και είναι τα παρακάτω:

 • Απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης-χειροτερεύει για τους συστηματικούς χρήστες
 • Ζαλάδα και ενίοτε αναγούλα και εμετός
 • Έλλειψη προσανατολισμού και επαφής με την πραγματικότητα
 • Θολή όραση και ομιλία
 • Αυξημένοι παλμοί και δυσκολία στην αναπνοή*
 • Απώλεια ελέγχου της ισορροπίας και των κινήσεων του σώματος
 • Παρανοειδής ιδεασμός (με συχνή χρήση)

Αν το άτομο μπει σε K-hole, κατάσταση που προκύπτει από αυξημένη δόση και κρατάει περίπου 90 λεπτά, συχνά συμπτώματα είναι η πλήρης αποσύνδεση μυαλού και σώματος, οι οπτικές ψευδαισθήσεις, η δυσκολία στην αναπνοή, στην κατάποση και στη μετακίνηση. Καλό είναι να απομακρυνθεί από δυνατή μουσική και φώτα και, αν αρχίσει να βιώνει δυσάρεστα συναισθήματα, να καθησυχαστεί ότι όλο αυτό σύντομα θα τελειώσει και όλα θα είναι εντάξει. Η έξοδος από το K-hole μπορεί να πάρει από λεπτά μέχρι ώρες, ανάλογα τη δόση.

*Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρείται πτώση του καρδιακού ρυθμού και της αναπνοής.

Πόση να πιώ

Οι παρακάτω δοσολογίες είναι ενδεικτικές και βασίζονται σε πληροφορίες που προκύπτουν από το Ίντερνετ και την εμπειρία χρηστών. Η χρήση μίας ουσίας δεν μπορεί ποτέ να είναι εξ ολοκλήρου «ασφαλής», και πάντα υπάρχει η πιθανότητα απρόβλεπτων αντιδράσεων στον οργανισμό.

Σε γενικές γραμμές, η επίδραση της δόσης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το βάρος, το φύλο, την πρόσφατη χρήση της ουσίας, το μεταβολισμό του ατόμου. Για παράδειγμα, οι παρακάτω δοσολογίες για το K-hole είναι καθαρά ενδεικτικές, διότι εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό. Καθώς το περιβάλλον της χρήσης θα είναι κατά πάσα πιθανότητα απρόβλεπτο και δε θα υπάρχει η δυνατότητα μέτρησης ακριβείας, καλό είναι να συμβουλευτείς κάποιον πιο έμπειρο φίλο σου και να πάρεις από το μισό και κάτω της δοσολογίας που λαμβάνει εκείνος, ξεκινώντας αργά και βλέποντας δόση-δόση τι επιδράσεις έχει πάνω σου.

 

Μύτη

Οι γενικότεροι κανόνες δοσολογίας είναι οι εξής: το κατώφλι είναι στα 0,2 mg / κιλό, η ελαφριά δόση στα 0,3 mg/ κιλό, η πιο συνηθισμένη στα 0,65 mg/ κιλό, η δυνατή στα 1,1-1,65 mg/κιλό και στο επίπεδο K-hole, η δόση είναι στα 2,2 mg/κιλό.

Η κάθε δόση χρειάζεται περίπου 1-15 λεπτά για να δράσει, θα διαρκέσει περίπου 45-60 λεπτά και θα χρειαστεί περίπου 1-3 ώρες για να «αφήσει» εντελώς το άτομο.

Μία συνηθισμένη μέθοδος θεωρείται η λήψη 25 mg (0,025 g), ή της ελάχιστης δυνατής ποσότητας,  ανά ρουθούνι, η αναμονή 5 λεπτών για να εξετάσει το άτομο την επίδραση, και η επανάληψη μέχρι την επιθυμητή δόση. Αν ένα άτομο έχει συνηθίσει να λαμβάνει κεταμίνη με συγκεκριμένο τρόπο, πρέπει να είναι προσεκτικό όταν αλλάζει τρόπο λήψης, γιατί το μέγεθος της δόσης τείνει να διαφέρει.

 

Στόμα

Οι συνήθεις ποσότητες είναι οι εξής: 0,6 mg/κιλό για το κατώφλι, 1,3 mg/κιλό για την ελαφριά δόση, 1,65-4,4 mg/κιλό για τη συνηθισμένη, 3,3-5,5 mg για τη δυνατή και 6,6-8,8 mg/κιλό για το επίπεδο του K-hole.

Η από του στόματος δόση χρειάζεται περίπου 5-20 λεπτά να δράσει (ανάλογα με τα περιεχόμενα του στομάχου), διαρκεί γύρω στη 1 με 2 ώρες και τα ύψη της κρατάνε για 30-60 λεπτά. Οι ύστερες επιδράσεις θα φύγουν μετά από 1 με 4 ώρες.

 

Ενδοφλέβια χρήση

Η δόσεις της ενέσιμης χρήσης κεταμίνης είναι: 0,2 mg/κιλό το κατώφλι, 0,3 mg/κιλό η ελαφριά δόση, 0,4 mg/κιλό η μέση δόση, 1,1 mg/κιλό η δυνατή και 1,65 mg/κιλό το επίπεδο του Κ-hole. Η ενδομυϊκή ένεση κεταμίνης μπορεί να προκαλέσει αναισθησία σε δόση 2,2 mg/κιλό.

Η ενδομυϊκή ένεση χρειάζεται 1-5 λεπτά για να δράσει (ανάλογα τη δοσολογία και το σημείο ένεσης), διαρκεί περίπου 30-60 λεπτά και οι επιδράσεις περνάνε εντελώς στις 2-4 ώρες. Η ενέσιμη χρήση φτάνει πιο γρήγορα στα ύψη της αλλά έχει μικρότερη διάρκεια από τις άλλες μεθόδους χρήσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το άτομο ενδέχεται να αισθανθεί πόνο στο μυ όταν η δοσολογία της κεταμίνης είναι υψηλότερη.  Η διάρκεια της ένεσης πρέπει να είναι περίπου 10-30 δευτερόλεπτα. Σε περίπτωση αισθήματος τσιμπιάς, καλό είναι να καθυστερήσεις λίγο τη διαδικασία της ένεσης.

Κεταμίνη και ασφάλεια

Καλό είναι η κατανάλωση κεταμίνης να αποφεύγεται εντελώς αν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση, προβλήματα στην καρδιά ή το συκώτι, ή υποφέρουν από κρίσεις.

 

Πριν

Testing: Αν έχεις τη δυνατότητα, είναι χρήσιμο να εξετάσεις τη σύσταση της ουσίας που έχεις, για να ξέρεις ακριβώς το ρίσκο και τις επιδράσεις.

Υγιεινή: Για λήψη από τη μύτη, προσπάθησε να μη μοιράζεσαι καλαμάκια και να μη χρησιμοποιείς χαρτονομίσματα. Προσπάθησε επίσης να «στρώνεις» την ουσία σε καθαρή επιφάνεια, όχι πχ. στο καπάκι της τουαλέτας.

Ασφάλεια:  Για να προστατεύσεις τα ρουθούνια σου, προσπάθησε να τα εναλλάσσεις, να τα ξεπλένεις με νερό μετά τη χρήση και να είναι σωστά πουδραρισμένη η ουσία σου.

Διατροφή:  Καλό θα είναι να μην έχεις φάει περίπου 1,5 ώρα πριν τη λήψη της ουσίας, διότι μπορεί να σου έρθει αναγούλα. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, προσπάθησε να μείνεις για λίγο σε ακινησία.

Ενέσιμη χρήση:  Η ενέσιμη χρήση ενέχει συχνά κινδύνους προσβολής από ΣΜΛ, όπως είναι ο HIV και οι ηπατίτιδες, αλλά και ρίσκο θρομβώσεων, καρδιακών παθήσεων, και δερματικών αποστημάτων. Αν κάνεις ενέσιμη χρήση, χρησιμοποίησε καθαρά σύνεργα και υγρή φαρμακευτική κεταμίνη.

 

Κατά τη διάρκεια

Περιβάλλον:  Η χρήση κεταμίνης δυσκολεύει τον προσανατολισμό και τη μετακίνηση. Προσπάθησε να είσαι σε άνετο και γνώριμο μέρος αν πρόκειται να κάνεις χρήση της ουσίας. Βοηθάει επίσης να είσαι μαζί με κάποιο άτομο που γνωρίζει τις επιδράσεις της και μπορεί να σε καθοδηγήσει και να σε καθησυχάσει.

Φίλοι:   Αν αισθανθείς άσχημα μετά τη χρήση κεταμίνης, αναζήτησε τους φίλους σου. Επικοινώνησε πώς αισθάνεσαι και τι έχεις ανάγκη για να νιώσεις καλύτερα, από παρέα μέχρι νερό. Θα σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα.

Απόφυγε: Την οδήγηση υπό την επήρεια κεταμίνης, τις περιττές μετακινήσεις και το περπάτημα, την ανάμειξη με άλλα κατασταλτικά, όπως αλκοόλ, βενζοδιαζεπίνες και οπιούχα.

Υπερβολική δόση: Η δηλητηρίαση από κεταμίνη είναι σπάνια, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο υπερβολικής δόσης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: εμετό και αναγούλα, σύγχυση, πόνο στο στήθος και διαταραγμένο χτύπο της καρδιάς, απώλεια συνείδησης ή κώμα(επικίνδυνο σε συνδυασμό με εμετό), αυξημένη αρτηριακή πίεση, ψευδαισθήσεις, βίαιες αντιδράσεις και φόβο. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, αναζητήστε άμεσα βοήθεια και να είστε ειλικρινείς με το ιατρικό προσωπικό. Δε θα σας κρίνουν, δε θα μπλέξετε και η παρέμβασή τους θα είναι πιο στοχευμένη.

 

Μετά

Η επόμενη μέρα:  Συνήθως 1-2 ώρες μετά τη χρήση τα συμπτώματα της κεταμίνης έχουν εξαλειφθεί, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί το άτομο να βιώνει επιδράσεις και για μερικές μέρες αργότερα. Είναι σημαντικό να φροντίσεις τη σωματική και ψυχική σου υγεία με καλό φαγητό, επαρκή ύπνο και ίσως λίγη άσκηση.  Προσπάθησε να είσαι ενήμερος για τους ψυχικούς παράγοντες που μπορεί να προκύπτουν ή να συμβαδίζουν με τη χρήση της ουσίας. Αφρόντιστα εσωτερικά βιώματα, που μπορεί να καλύπτονται προσωρινά με τη χρήση, ενδέχεται να αυξήσουν την ανάγκη σου για την ουσία, με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμες σωματικές και ψυχικές επιδράσεις.

Κεταμίνη και άλλα

Απαγορευτικό

Αλκοόλ: Είναι και οι δύο ουσίες που προκαλούν αταξία, εμετό και λιποθυμία, και σε συνδυασμό φέρνουν απώλεια προσανατολισμού και ζάλη. Επειδή είναι και οι δύο κατασταλτικά, μπορεί να χαμηλώσουν το σφυγμό και το ρυθμό αναπνοής σε επικίνδυνο επίπεδο.

Οπιοειδή: Παρουσιάζει αντίστοιχο ρίσκο εμετού και λιποθυμίας. Όπως και με το αλκοόλ, σε περίπτωση λιποθυμίας, είναι επικίνδυνο το ενδεχόμενο αναρρόφησης.

GHB/GBL:  Σε συνδυασμό προκαλούν αταξία και ενέχουν ρίσκο λιποθυμίας και εμετού, με ρίσκο την αναρρόφηση που αναφέρθηκε και παραπάνω.

Βενζοδιαζεπίνες(πχ. Xanax, Tavor, Lexotanil): Οι κίνδυνοι μοιάζουν με αυτούς του αλκοόλ, των οπιοειδών και του GHB.

MAOIs: Υπάρχουν λίγες πληροφορίες αλλά έρευνες έχουν δείξει αρνητικές επιδράσεις σε συνδυασμό. Η μείξη είναι απρόβλεπτη και ενδεχομένως θανάσιμη.

Αντισταμινικά: Ο συνδυασμός ορισμένων αντισταμινικών με κεταμίνη μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα, κατάπτωση, σύγχυση και απώλεια συγκέντρωσης.

 

Με προσοχή

Αμφεταμίνες: Ενδεχόμενη απρόβλεπτη αντίδραση, αλλά δύσκολα θα προκύψει πρόβλημα σε λογικές δόσεις. Ρίσκα είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση και η σωματική ζημιά σε περίπτωση έντονης μετακίνησης.

Κοκαΐνη: Ίδιες επιπτώσεις με των αμφεταμινών, πάντα σε επίπεδα λογικών δόσεων.

 

Ουδέτερο ή ενισχυτικό

Κάνναβη:  Ενισχυτικό

Ισχυρότερη επίδραση και των δύο όταν συνδυάζονται. Σε προσεκτική χρήση είναι σχεδόν απίθανη η δυσάρεστη αντίδραση.

DMT/LSD/Μανιτάρια: Ενισχυτικό

Βλέπε Κάνναβη

MDMA: Ενισχυτικό
Βλέπε Κάνναβη

Παρακεταμόλη/Ιβουπροφένη/Ασπιρίνη: Ουδέτερο
Δεν υπάρχουν μέχρι τώρα δεδομένα που να δείχνουν αρνητικές επιδράσεις του συνδυασμού αυτών των παυσιπόνων με κεταμίνη.

SSRIs: Ουδέτερο

Δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο συνδυασμός τους έχει περισσότερες αρνητικές επιδράσεις από τη μεμονωμένη χρήση τους.

Αντισυλληπτικά/Καφεΐνη: Ουδέτερο
Καμία από τις δύο ουσίες δεν έχει δείξει να αλληλεπιδρά σε συνδυασμό με την κεταμίνη.