Αμφεταμίνες

Street Names: speed

Τα βασικά

Το speed είναι η κοινή ονομασία για τη θειϊκή αμφεταμίνη και είναι ένα ισχυρό διεγερτικό. Προκαλεί την έκκριση των «χαρούμενων χημικών» του εγκεφάλου, της ντοπαμίνης, της σεροτονίνης αλλά και της νορεπινεφρίνης(ορμόνη του στρες), η οποία προσδίδει ευφορία και ενέργεια στο χρήστη. Οι ιδιότητές του είναι αυτές  που το κάνουν ένα εθιστικό ναρκωτικό με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στο χρήστη.

Η πιο συνηθισμένη μορφή που θα το συναντήσεις είναι η μορφή χαπιού. Υπάρχει επίσης και σε μορφή λευκής σκόνης, με υφή πούδρας, για χρήση από τη μύτη και όχι μόνο. Συχνά αυτή η σκόνη έχει αναμειχθεί με καφείνη, ταλκ ή και άλλες ουσίες, ωστε να αυξάνεται η ποσότητα και μαζί με αυτή τα κέρδη.  Συχνά οι ουσίες αυτές είναι άλλα ναρκωτικά, όπως το οπιοειδές φεντανύλη, ενδεχομένως με δυσάρεστες επιπτώσεις για το χρήστη.

Πώς πίνεται

Στόμα

Η συχνότερη χρήση του speed είναι δια στόματος. Η μορφή χαπιού είναι πολύ συνηθισμένη.

Αν είναι σε μορφή σκόνης μπορείς να τη βάλεις πάνω στη γλώσσα σου ή να την τρίψεις στα ούλα σου όπως γίνεται και με άλλες ναρκωτικές ουσίες σε μορφή σκόνης. Ο τρόπος αυτός είναι αρκετά βλαβερός για τους βλεννογόνους του στόματος.

Μπορεί επίσης να διαλυθεί σε κάποιο ποτό ή να τυλιχτεί σε κάποιο χαρτάκι (από τσιγάρα) και να καταπωθεί, το λεγόμενο bombing. Το κάπνισμα είναι ένας άλλος τρόπος χρήσης της ουσίας. Για τη διαδικασία είναι απαραίτητο ένα γυάλινο πιπάκι, στο οποίο τοποθετείται η σκόνη ή οι κρύσταλλοι, ζεσταίνονται, και ο χρήστης εισπνέει ουσιαστικά τις αναθυμιάσεις τους. Η ίδια επίδραση μπορεί να προκύψει και με γυάλινο σωλήνα τύπου bong, ή πλαστικό μπουκάλι ή αλουμινόχαρτο, με τους δύο τελευταίους τρόπους να είναι πιο επιβλαβείς για την υγεία. Το κάπνισμα πρακτικά σημαίνει μεγαλύτερη δόση στο αίμα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, άρα η επίδρασή του είναι πιο έντονη και πιο εθιστική.  Η πρακτική αυτή, πέρα από τα ρίσκα που φέρει η χρήση του speed, είναι επιβλαβής για τους πνεύμονες και επικίνδυνη λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων της καύσης του πλαστικού και του αλουμινόχαρτου.  Επίσης, αυτή η μορφή χρήσης μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα που πάσχουν από άσθμα, ενώ μπορεί να σε καταστήσει πιο ευάλωτο σε μολύνσεις, τύπου πνευμονίας.

 

Μύτη

Όπως και με οποιαδήποτε σκόνη, έτσι και με το speed σε μορφή σκόνης μπορεί να γίνει χρήση μέσω της μύτης. Η ουσία απορροφάται από το βλεννογόνο της μύτης και η επήρειά της διαρκεί λιγότερο. Φρόντισε πάντα να έχεις σπάσει καλά τη σκόνη και να αλλάζεις ρουθούνια. Η επαναλαμβανόμενη χρήση μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο ρινικό σου διάφραγμα και να σε κάνει πιο ευαίσθητο σε μολύνσεις.

 

Ενέσιμη χρήση

Πιο σπάνια η ενέσιμη χρήση του speed. Η ουσία αναμειγνύεται με νερό και είναι έτοιμη. Ο συγκεκριμένος τρόπος χρήσης είναι αρκετά επιβλαβής για διάφορους λόγους. Αφενός, αν δεν έχεις τις απαραίτητες γνώσεις, μπορείς εύκολα να προκαλέσεις ζημιά στη φλέβα σου. Αφετέρου, η ενέσιμη χρήση ευθύνεται συχνά για τη μετάδοση ΣΜΛ όπως είναι ο HIV και οι ηπατίτιδες B και C, αν μοιράζεσαι εξοπλισμό. Τέλος, ο τρόπος χρήσης αυτός είναι εθιστικότερος από οποιονδήποτε άλλο.

Τι θα μου κάνει

Οι επιδράσεις της ουσίας αυτής ποικίλουν ανάλογα με την ποσότητα, τον τρόπο χρήσης της και τον οργανισμό που τη λαμβάνει. Δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζει κάποιος όλα τα συμπτώματα, ή στον ίδιο βαθμό με το διπλανό του. Ο γενικότερος κανόνας είναι ότι, όσο αυξάνεται η δόση, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα αρνητικών επιδράσεων.

Η χρήση του speed επιφέρει ορισμένα θετικά αποτελέσματα για το χρήστη, κάποια από τα οποία είναι:

 • Αυξημένη ενέργεια και εγρήγορση
 • Κοινωνικότητα και διάθεση για συζήτηση
 • Ευφορία
 • Αυξημένη αυτοπεποίθηση

Η ουσία επιφέρει και ορισμένες επιδράσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ουδέτερες, δεν είναι ούτε θετικά ούτε αρνητικά χρωματισμένες και το πρόσημό τους εξαρτάται από το πώς τις βιώνει ο κάθε χρήστης. Κάποιες από αυτές είναι:

 • Μειωμένη όρεξη για φαγητό και ύπνο
 • Τρίξιμο δοντιών από την ένταση
 • Ιδρώτας
 • Αύξηση των καρδιακών παλμών, της θερμοκρασίας του σώματος και της αρτηριακής πίεσης
 • Σφίξιμο, κλείδωμα σαγονιού
 • Μούδιασμα στα σημεία με τα οποία ήρθε σε επαφή

Ορισμένα από τα συμπτώματα της χρήσης speed έχουν αρνητική επίδραση στο χρήστη. Μερικά είναι:

 • Αϋπνία
 • Μειωμένη αίσθηση πόνου, η οποία μπορεί να επιφέρει τραυματισμούς χωρίς το άτομο να το καταλάβει
 • Αδυναμία ηρεμίας και ταραχή
 • Στρες
 • Προβλήματα στυτικής λειτουργίας
 • Παράνοια, παραισθήσεις, βίαιες συμπεριφορές
 • Πρόβλημα στο συκώτι, στην καρδιά, στους πνεύμονες (κυρίως σε μακροχρόνιους χρήστες)

Επίσης εμφανίζει και μια ποικιλία συμπτωμάτων όταν η δράση του αρχίζει σιγά-σιγά να «αφήνει» το χρήστη, το λεγόμενο comedown. Μερικά από αυτά είναι:

 • Κακή διάθεση
 • Στρες
 • Κούραση, βαριά σωματική κατάσταση
 • Επιθυμία για περισσότερη ουσία
 • Σωματική και πνευματική «τσίτα»

Πόση να πιώ

Οι παρακάτω δοσολογίες είναι ενδεικτικές και βασίζονται σε πληροφορίες που προκύπτουν από το Ίντερνετ και την εμπειρία χρηστών. Η χρήση μίας ουσίας δεν μπορεί ποτέ να είναι εξ ολοκλήρου «ασφαλής», και πάντα υπάρχει η πιθανότητα απρόβλεπτων αντιδράσεων στον οργανισμό.

Η δοσολογία εξαρτάται από πολλές και διαφορετικές συνθήκες, όπως είναι η καθαρότητα της ουσίας, η εμπειρία του χρήστη, οι σωματικές του συνθήκες πχ. το φαγητό και ο ύπνος του, η αντίδραση του οργανισμού του. Παρακάτω θα σου δώσουμε ορισμένες ενδεικτικές δοσολογίες αλλά έχε στο νου σου ότι η επίδραση διαφέρει ανά άτομο. Ο πιο γενικός κανόνας που μπορούμε να σου δώσουμε είναι να δοκιμάσεις λίγο και να δεις πρώτα πώς θα επιδράσει πάνω σου πριν «πιείς» παραπάνω, και αν το χρειάζεσαι να αυξήσεις τη δόση αργά και σταδιακά. Μπορείς επίσης να συμβουλευτείς κάποιον πιο έμπειρο φίλο σου και να πάρεις, για αρχή, περίπου το μισό ή και λιγότερο από τη δόση που θα πάρει ο ίδιος.

Speed και ασφάλεια

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, η χρήση μίας ουσίας δε δύναται να είναι εξ ολοκλήρου «ασφαλής». Παρακάτω σου παρέχουμε κάποια tips, ώστε σε περίπτωση που κάνεις χρήση, να μπορέσεις να εξασφαλίσεις τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

 

Πριν

Τέσταρέ το: Οι αμφεταμίνες βρίσκονται συχνά ανακατεμένες με άλλες ουσίες. Αν έχεις πρόσβαση, προτίμησε να χρησιμοποιήσεις testing kit. Έτσι θα μπορέσεις να ρυθμίσεις και τη δόση σου για να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αν όχι, ξεκίνα συντηρητικά για να δεις πόσο και μέχρι που αντέχεις και περνάς καλά.

Υγιεινή: Προσπάθησε να μη μοιράζεσαι εξοπλισμό. Αν σνιφάρεις, πάρε καθαρό δικό σου καλαμάκι ή χαρτί και προσπάθησε να μη χρησιμοποιείς χαρτονομίσματα, διότι έχουν άφθονα μικρόβια. Στρώσε τη «γραμμή» σου σε όσο το δυνατόν καθαρότερη επιφάνεια.

Σπάσε τη σκόνη: Το να τρίψεις καλά την ουσία σου θα αφαιρέσει τους κόμπους της και θα σε προφυλάξει από το να πάρεις καταλάθος παραπάνω δόση. Προσπάθησε να μη βάλεις ένα ολόκληρο βραχάκι στο πιπάκι σου αν το καπνίσεις.

Ενέσιμη χρήση: Γενικά θα σου συστήναμε να αποφύγεις την ενέσιμη χρήση οποιουδήποτε ναρκωτικού. Αν αποφασίσεις να το κάνεις, να χρησιμοποιήσεις καθαρά σύνεργα, μην τα μοιραστείς με κανέναν και, για κάθε φορά που «βαράς» (κάνεις ένεση), να χρησιμοποιείς καινούρια βελόνα. Προσπάθησε επίσης να αποστειρώνεις τις βρώμικες επιφάνειες που χρησιμοποιείς για προετοιμασία.

Αυτοφροντίδα: Πριν τη χρήση φρόντισε να έχεις κοιμηθεί καλά, να έχεις ενυδατωθεί και να έχει φάει ικανοποιητικά. Όλα αυτά θα σε βοηθήσουν και κατά τη διάρκεια αλλά και την επόμενη ημέρα.

 

Κατά τη διάρκεια

Αργά και σταθερά: Αν είναι η πρώτη σου φορά, αν άλλαξες πρόσφατα προμηθευτή, αν δεν ξέρεις το ναρκωτικό και γενικά, σαν ασφαλέστερη συμβουλή, ξεκίνα με μικρή δόση και ανέβαινε αν το χρειάζεσαι ανάλογα με τις ανάγκες σου. Περίμενε τουλάχιστον μισή ώρα, ή 10 λεπτά αν κάνεις χρήση από τη μύτη, να νιώσεις την επίδραση και από εκεί σκέψου αν θέλεις να πάρεις παραπάνω ή όχι.

Κάνε διαλείμματα: Βρες ένα ήσυχο δωμάτιο να ξεκουραστείς από τα ερεθίσματα. Απόκτησε επίγνωση της ανάσας σου και προσπάθησε να χαλαρώσεις ρίχνοντας το ρυθμό της. Πιες νερό ή χυμό για να μείνεις ενυδατωμένος και προσπάθησε να βγεις για λίγο σε καθαρό αέρα αν είσαι σε κλειστό χώρο και νιώθεις ότι ζεσταίνεσαι υπερβολικά.

Μίξη: Απόφυγε τη μίξη με άλλες ουσίες. Θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε αυτό παρακάτω.

Σκέψου λογικά: Οι αμφεταμίνες μπορεί να σε κάνουν παρορμητικό και να σε ωθήσουν σε παρακινδυνευμένες συμπεριφορές και παράλογες αποφάσεις. Προσπάθησε να μην κάνεις χρήση μόνο σου, ειδικά αν είναι από τις πρώτες σου φορές.

Υγιεινή: Προσπάθησε να σνιφάρεις μία από το ένα, μία από το άλλο ρουθούνι. Αν είναι εφικτό, κάνε μία πλύση στη μύτη σου με καθαρό νερό μετά.

Υπερβολική δόση: Συχνά συμπτώματα της υπερβολικής δόσης είναι ο εμετός, ο πονοκέφαλος, οι ζαλάδες και το σύνδρομο σεροτονίνης, μία κατάσταση αυξημένων παλμών, τρεμούλας, σπασμών, υπερενεργών αντανακλαστικών και υψηλής θερμοκρασίας σώματος. Αν παρατηρήσεις σε εσένα ή φίλο σου αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με το 166 και μην πείτε ψέματα για τη λήψη της ουσίας. Δε θα σας κρίνουν, δε θα μπείτε σε μπελάδες, αλλά το προσωπικό θα είναι πιο αποτελεσματικό στην ανταπόκρισή του.

 

Την επόμενη μέρα

Αυτοφροντίδα: Η χρήση αμφεταμινών μπορεί να χαλάσει τον κύκλο του ύπνου σου και την όρεξή σου για φαγητό. Προσπάθησε να ενυδατωθείς, να φας θρεπτικά γεύματα και να κοιμηθείς καλά τις επόμενες μέρες, προκειμένου να ανακάμψεις.

Αραιή χρήση: Οι αμφεταμίνες αυξάνουν την αυτοπεποίθηση και σε βοηθούν να γίνεις πιο κοινωνικό και με ανεβασμένη διάθεση, πράγμα που μπορεί να λειτουργήσει ως πειρασμός για να τις κάνεις ξανά και ξανά. Έτσι ρισκάρεις να εθιστείς και να υποστείς τις μακροπρόθεσμες αρνητικές επιδράσεις τους, όπως καρδιακές, γαστρεντερικές, νευρικές και ψυχικές παθήσεις. Προσπάθησε να καταναλώνεις με μέτρο και για ιδιαίτερες περιστάσεις.

Speed και άλλα

 

Απαγορευτικά

MAOIs: Τα αντικαταθλιπτικά αυτά  με αυτή την ουσία ενέχουν το ρίσκο της επικίνδυνης αύξησης της αρτηριακής πίεσης, με αποτέλεσμα υπερτασική κρίση.

Αnti-depressants: Τα αντικαταθλιπτικά γενικότερα ενέχουν το ρίσκο της επικίνδυνης αύξησης της αρτηριακής πίεσης με αποτέλεσμα υπερτασική κρίση.

Βενζοδιαζεπίνες: Tο ένα ναρκωτικό καλύπτει τις επιδράσεις του άλλου και κάνει πιο εύκολη την υπερβολική δόση λόγω έλλειψης αντίδρασης του οργανισμού στις ουσίες.

Με προσοχή

LSD/DMT/Μανιτάρια:  Ο συνδυασμός αυτών των ουσιών με το speed ενδέχεται να αυξήσει τα επίπεδα του στρες, με ρίσκο να πέσεις σε επαναλαμβανόμενες λούπες σκέψης άρα και να οδηγηθείς σε αρκετά κακές εμπειρίες.

Κοκαίνη: Και οι δύο ουσίες είναι διεγερτικές, που σημαίνει αυξημένη πίεση στην καρδιά σου. Γενικότερα η κοκαΐνη μπλοκάρει τη δράση των αμφεταμινών (δηλαδή την απελευθέρωση ντοπαμίνης) και άρα μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση της μιας ή και των 2 ουσιών.

Κάνναβη:  Ο συνδυασμός αυτών των ουσιών με το speed ενδέχεται να αυξήσει τα επίπεδα του στρες με ρίσκο να πέσεις σε επαναλαμβανόμενες λούπες σκέψης άρα και να οδηγηθείς σε αρκετά κακές εμπειρίες.

Kαφεΐνη: Αυτός ο συνδυασμός σε κάνει πιο ευάλωτο γιατί αυξάνει την πίεση στην καρδιά με αποτέλεσμα το αίσθημα της δυσφορίας και του έντονου στρες.

Κεταμίνη: Σε μικρές δόσεις ο συνδυασμός πιθανό να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις. Σε μεγάλες, υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης της αρτηριακής πίεσης.

MDMA: Αφού το MDMA είναι παράγωγο των αμφεταμινών, ο συνδυασμός των δύο ενδέχεται να αυξήσει τις επιδράσεις τους. Οι αμφεταμίνες αυξάνουν τις νευροτοξικές επιδράσεις του MDMA, οπότε επιβάλλεται προσοχή και μέτρο.

Αλκοόλ: Οι αμφεταμίνες, και τα διεγερτικά ναρκωτικά γενικότερα, δημιουργούν μεγαλύτερη ανοχή στο αλκοόλ. Έτσι ρισκάρεις να πιεις πολύ πολύ παραπάνω απ’ ότι αντέχει ο οργανισμός σου. Μπορεί να φτάσεις σε επίπεδα λιποθυμίας από τη χρήση αλκοόλ χωρίς να το καταλάβεις. Όρισε από πριν μια ποσότητα που θα καταναλώσεις και μην την υπερβείς.

Οποιοειδή, GHB/GBL: Τα διεγερτικά αυξάνουν το ρυθμό της αναπνοής επιτρέποντας την αύξηση της δόσης των οποιοειδών. Aν το διεγερτικό αφήσει τον οργανισμό πρώτο, μειωθεί η δράση του, τότε το οποιοειδές   μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ακόμη και θάνατο.

Ουδέτερο ή ενισχυτικό

Αντισυλληπτικά: Ουδέτερο
Ο συνδυασμός αυτών των ουσιών δεν έχει παρουσιάσει ενδείξεις αλληλεπίδρασης.

Ιβουπροφένη: Ουδέτερο
Δεν παρουσιάζουν μαζί περαιτέρω ρίσκο απ’ ότι ατομικά, διότι δεν αλληλεπιδρούν. Και τα δύο αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, οπότε μικρές δόσεις και σταδιακή αύξηση.

Ασπιρίνη: Ουδέτερο

Δεν προκύπτει περαιτέρω ρίσκο από τη λήψη σε συνδυασμό.

SSRIs: Δεν υπάρχουν αρνητικά εφέ αλλά ούτε και κάποια αλληλεπίδραση μεταξύ των ουσιών.