Kάνναβη

Street Names: Μαύρο, χόρτο, χασίς, μπάφος, μαριχουάνα, σκανκ

Τα βασικά

Η κάνναβη είναι το πιο συνηθισμένο και δημοφιλές ναρκωτικό. Πρόκειται για ένα φυτό γνωστό για τις ιδιότητές του να ανακουφίζει από πόνους και να προκαλλεί αλλαγές στη διάθεση. Χρησιμοποιείται εκατοντάδες χρόνια και από διάφορους πολιτισμούς. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές ποικιλίες του φυτού οι οποίες έχουν διαφορετικές χημικές συστάσεις, άρα διαφορετικές επιδράσεις και διαφορετικούς λόγους που ένα άτομο επιλέγει το ναρκωτικό αυτό. Συχνά χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς σκοπούς επειδή χαλαρώνει και δημιουργεί αίσθημα ευφορίας και δημιουργικότητας.

Τα τελευταία χρόνια έχει φανεί ότι βοηθάει σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, το παρκινσον, η νόσος του Crohn κ.α. Γι’αυτό το λόγο έχει υπάρξει και μια προσπάθεια αποποινικοποίησής της σε διάφορες χώρες του κόσμου. Από τη φαρμακευτική της επεξεργασία προκύπτουν διάφορα σκευάσματα, χρήσιμα σε ανθρώπους που όλο και συχνότερα αναζητούν θεραπεία μέσω της κάνναβης.

Παρόλο που υπό συνθήκες ενδέχεται να έχει θεραπευτικές ιδιότητες και θεωρείται το λιγότερο επικίνδυνο ναρκωτικό, έχει επιπτώσεις στην υγεία των ατόμων που κάνουν χρήση.

Πώς πίνεται

Κάπνισμα

Η πιο συνηθισμένη και ταυτόχρονα η πιο επιβλαβής χρήση της κάνναβης. Είτε με σκέτη κάνναβη, είτε αναμεμειγμένη με καπνό,  το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο του πνεύμονα, καθώς με την καύση παράγονται τοξίνες άμεσα συνδεδεμένες με το συγκεκριμένο είδος καρκίνου. Ο συνδυασμός κάνναβης και καπνού μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό και φλεγμονές στο λαιμό. Σημαντικό είναι να ξέρεις ότι αν κάποιο δεν καπνίζει τσιγάρα και τα χρησιμοποιεί μόνο για να κάνει χρήση κάνναβης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εθιστεί όχι μόνο στην κάνναβη, αλλά και στη νικοτίνη. Έτσι μπορεί να ανεβάσει τη συχνότητα χρήσης κάνναβης, για να λαμβάνει και τη νικοτίνη που ζητάει ο οργανισμός του.

 

Εισπνεόμενη

Αναφερόμαστε στο μπονγκ/πιπάκι που μπορεί κάποιο να επιλέξει για τη χρήση κάνναβης. Είναι πιο ασφαλής τρόπος από το τσιγάρο αλλά είναι πιο εύκολο να εισπνέυσεις μεγαλύτερες ποσότητες με αποτέλεσμα να μην μπορείς να κοντρολάρεις το “άκουσμά “σου.

 

Φαγώσιμη

Space cakes, space cookies, space brownies και πολλά άλλα. Είναι πιθανότατα ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταναλώσεις κάνναβη. Η παγίδα εδώ είναι ότι μπορεί να αργήσει αρκετά να σε πιάσει. Μπορεί το high να αρχίσει ακόμα και 2 ώρες μετά. Αυτό πολλές φορές έχει σαν αποτέλεσμα να συνεχίζεις να αυξάνεις τη δόση μέχρι να αρχίσεις να καταλαβαίνεις ότι σε πιάνει, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε overdose. Καλό θα ήταν αν η πρώτη δόση δε σου φανεί αρκετά δυνατή, να την αυξήσεις σε κάποια επόμενη φορά και όχι την ίδια μέρα.

 

Άτμισμα, ηλεκτρονικό τσιγάρο

Το πιο εύκολο, γρήγορο και νόμιμο είναι τα λεγόμενα λαδάκια που υπάρχουν για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Πωλούνται σε καταστήματα με ηλεκτρονικά τσιγάρα και συνήθως έχουν απλά ένα μικρό εφέ χαλάρωσης.

Τα vaporizers είναι και αυτά ένας αρκετά ασφαλής τρόπος για την κατανάλωση κάνναβης. Η ιδιότητά τους είναι ότι ζεσταίνουν την κάνναβη για να βγάλει τις χημικές της ενώσεις (cannabinoids, THC-CBD) σε αρκετά μικρότερη θερμοκρασία απ’ ότι το τσιγάρο. Έτσι δεν απελευθερώνονται οι τοξίνες που είναι επιβλαβείς για την υγεία. Τα vaporizers έχουν μεγάλη ποικιλία και αρκετές ιδιότητες.

 

Σπρέι

Σε χώρες που η κάνναβη είναι νόμιμη για ιατρική χρήση υπάρχουν σπρέι που δίνονται με συνταγή γιατρού. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε THC και σε CBD.

Τι θα μου κάνει

Οι επιδράσεις της κάνναβης διαφέρουν ανάλογα τη δοσολογία και τον οργανισμό και δεν είναι απαραίτητο ότι θα βιώσουν όλα τα άτομα τα ίδια ή όλα τα συμπτώματα που καταγράφονται. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερη δόση,  πράγμα που εξαρτάται από τα επίπεδα THC-CBD, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα δυσάρεστων επιδράσεων.

Ορισμένες από τις ευχάριστες επιδράσεις της είναι:

 • Χαλάρωση
 • Αίσθημα ευφορίας
 • Ομιλητικότητα
 • Γέλιο
 • Σωματικό μούδιασμα, μειωμένο αίσθημα πόνου

Κάποιες από τις επιδράσεις της είναι ουδέτερες, χωρίς πρόσημο, και εξαρτάται πώς τις βιώνει το κάθε άτομο. Αυτές είναι οι εξής:

 • Απώλεια ή διαφοροποίηση της αισθητηριακής αντίληψης(δεν έχει, ή έχει περισσότερο, οξυμένη αίσθηση της αφής, της μυρωδιάς, κοκ.)
 • Αυξημένο καρδιακό ρυθμό
 • Αλλαγές στην αντίληψη του χρόνου και του χώρου
 • Αλλαγές στην αντίληψη της πραγματικότητας

Ορισμένα από τα συμπτώματα της χρήσης της θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν δυσάρεστα, και είναι τα παρακάτω:

 • Απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης-χειροτερεύει για τους συστηματικούς χρήστες
 • Ζαλάδα και ενίοτε αναγούλα και εμετός
 • Κούραση
 • Θολή όραση και ομιλία
 • Απώλεια ελέγχου της ισορροπίας και των κινήσεων του σώματος
 • Παράνοια (με συχνή χρήση ή και όχι)

Το overdose από κάνναβη δεν είναι σχεδόν ποτέ απειλητικό για τη ζωή ενός ατόμου. Ωστόσο η μεγαλύτερη χρήση από αυτή που κάποιο αντέχει μπορεί να γίνει πολύ δυσάρεστη εμπειρία. Κάποια από τα σημάδια για να αναγνωρίσεις το overdose είναι:

 • Παράνοια
 • Έντονο άγχος
 • Παραισθήσεις
 • Χαμηλή πίεση, ζαλάδα, λιποθυμία, εμετός, χλωμό δέρμα
 • Τρέμουλο που δεν σταματάει
 • Γρήγορος καρδιακός ρυθμός

Για να τα αντιμετωπίσεις πήγαινε σε ένα ήσυχο μέρος, πιες αρκετό νερό και φάε κάτι. Απόφυγε να πάρεις κάτι άλλο σε ναρκωτικό.

Πόση να πιώ

Οι παρακάτω δοσολογίες είναι ενδεικτικές και βασίζονται σε πληροφορίες που προκύπτουν από το Ίντερνετ και την εμπειρία χρηστών. Η χρήση μίας ουσίας δεν μπορεί ποτέ να είναι εξ ολοκλήρου «ασφαλής», και πάντα υπάρχει η πιθανότητα απρόβλεπτων αντιδράσεων στον οργανισμό.

Σε γενικές γραμμές, η επίδραση της δόσης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το βάρος, το φύλο, την πρόσφατη χρήση της ουσίας, το μεταβολισμό του ατόμου. Οι παρακάτω δοσολογίες  είναι καθαρά ενδεικτικές.

Κάπνισμα

Οι γενικότεροι κανόνες δοσολογίας είναι οι εξής:

Δεν υπάρχουν κανόνες γιατί πολύ απλά ειναι δύσκολο να υπολογίσεις ,δεδομένου ότι συνήθως το τσιγάρο δεν το φτιάχνεις μόνο σου στις περιπτώσεις που βρίσκεσαι με παρέα, οπότε όταν φτιάχνεται ένα μεγαλύτερο που γυρνάει διαφέρει από ένα μικρότερο που θα καταναλωθεί πιθανά από ένα άτομο. Αλλάζει επίσης και με βάση το αν χρησιμοποιείς καπνό ή όχι. Σημαντικό είναι και το είδος της κάνναβης που θα περιέχεται στο τσιγάρο.

Αν θα μπορούσαμε να δώσουμε ένα πολύ γενικό κανόνα, αυτός θα ήταν ότι 1g κάνναβης μπορεί να βγάλει 8-12 μεγάλα τσιγάρα σε ένα άτομο που κάνει μέτρια χρήση.

Χρειάζεται περίπου 2-10 λεπτά για να δράσει, θα διαρκέσει περίπου 1-6 ώρες και θα χρειαστεί περίπου 2-24 ώρες για να «αφήσει» εντελώς το άτομο.

Φαγώσιμη

Οι συνήθεις ποσότητες είναι οι εξής:

Ελαφριά: 2,5-5 mg
Συνήθης: 5-25
mg
Δυνατή: 25
mg

Η από του στόματος δόση χρειάζεται περίπου 30-120 λεπτά να δράσει (ανάλογα με τα περιεχόμενα του στομάχου) και διαρκεί γύρω στις 3 με 9 ώρες. Οι ύστερες επιδράσεις θα φύγουν μετά από 6 με 24 ώρες.

Kάνναβη και ασφάλεια

Πριν

Testing: Είναι χρήσιμο να ξέρεις τι ακριβώς θέλεις να αγοράσεις και να έχεις ενημερωθεί για τις επιδράσεις του. Αν αλλάζεις προμηθευτές συχνά, προσπάθησε να μειώσεις τη δόση για να δεις την επίδραση που έχει πάνω σου. Έτσι θα αποφύγεις δυσάρεστες εμπειρίες.

Ασφάλεια: Για να προστατεύσεις τον οργανισμό σου όσο περισσότερο γίνεται, απόφυγε τη χρήση κάνναβης με καπνό.

 

Κατά τη διάρκεια

Περιβάλλον: Η χρήση κάνναβης μπορεί να έχει διάφορα εφέ όπως παραισθήσεις ή παράνοιες. Για να αποφύγεις κακές εμπειρίες, μπορείς να επιλέξεις ένα ασφαλές μέρος, με παρέα με την οποια αισθάνεσαι άνετα.

Ενυδάτωση: Καλό θα ήταν να έχεις ενυδατωθεί από πριν γιατί συνήθως κατά τη διάρκεια ξεχνάς εύκολα να πιείς κάτι.

Απόφυγε: Καλό θα ήταν να μην κάνεις χρήση κάνναβης όταν δεν είσαι στην κατάλληλη ψυχολογία. Μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για δυσάρεστες εμπειρίες.

 

Η επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα:  Σε 24 ώρες μετά τη χρήση τα συμπτώματα της χρήσης κάνναβης έχουν εξαλειφθεί πλήρως, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί το άτομο να βιώνει επιδράσεις και για μερικές μέρες αργότερα. Είναι σημαντικό να φροντίσεις τη σωματική και ψυχική σου υγεία με καλό φαγητό, επαρκή ύπνο και ίσως λίγη άσκηση.  Προσπάθησε να είσαι ενήμερο για τους ψυχικούς παράγοντες που μπορεί να προκύπτουν ή να εντείνονται με τη χρήση της ουσίας. Αφρόντιστα εσωτερικά βιώματα, που μπορεί να καλύπτονται προσωρινά με τη χρήση, ενδέχεται να αυξήσουν την ανάγκη σου για την ουσία, με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμες σωματικές και ψυχικές επιδράσεις.

Kάνναβη και άλλα

Απαγορευτικά

Αμφεταμίνες: Ο συνδυασμός αυτών των δυο ουσιών μπορεί να έχει πολύ απρόβλεπτες επιπτώσεις στον οργανισμό που μπορεί ακόμα και να αποβούν μοιραίες. Το πιθανότερο είναι ότι θα έχεις επιπτώσεις ακόμα και αν πάρεις όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Αντισταμινικά: Ο συνδυασμός ορισμένων αντισταμινικών με κάνναβη μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα, κατάπτωση, σύγχυση και απώλεια συγκέντρωσης.

Με προσοχή

DMT/LSD/Μανιτάρια: Συνήθως δεν είναι επικίνδυνος συνδυασμός αλλά η κάνναβη μπορεί να έχει απρόβλεπτη αλληλεπίδραση με τα ψυχεδελικά. Χρειάζεται προσοχή όταν συνδυάζονται.

Κοκαΐνη: Υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί υπερδιέγερση και έντονο στρες. Ο συνδυασμός μπορεί να αυξήσει αρκετά τους παλμούς της καρδιάς. Αν τα συνδυάσεις ξεκίνα με χαμηλές δόσεις και δες αν νιώθεις ότι χρειάζεται να τις αυξήσεις.

Ουδέτερο ή ενισχυτικό

Οπιοειδή: Δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο συνδυασμός τους έχει περισσότερες αρνητικές επιδράσεις από τη μεμονωμένη χρήση τους.

Αλκοόλ: Δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο συνδυασμός τους έχει περισσότερες αρνητικές επιδράσεις από τη μεμονωμένη χρήση τους. Η υπερκατανάλωση τους βέβαια μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμετό.

MDMA / MAOIs / GHB/GBL : Ενισχυτικό
Αν καταναλωθούν αυτές οι δύο ουσίες μαζί με σύνεση, το ένα ενισχύει τη δράση του άλλου.

Παρακεταμόλη/Ιβουπροφένη/Ασπιρίνη: Ουδέτερο
Δεν υπάρχουν μέχρι τώρα δεδομένα που να δείχνουν αρνητικές επιδράσεις του συνδυασμού αυτών των παυσιπόνων με κάνναβη.

SSRIs: Ουδέτερο
Δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο συνδυασμός τους έχει περισσότερες αρνητικές επιδράσεις από τη μεμονωμένη χρήση τους. Ενδέχεται να προκληθεί παραπάνω “θολούρα” και σύγχυση.

Καφεΐνη: Ουδέτερο
Δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο συνδυασμός τους έχει περισσότερες αρνητικές επιδράσεις από τη μεμονωμένη χρήση τους.

Βενζοδιαζεπίνες: Ο συνδυασμός δεν ενέχει κίνδυνο. Μειώνεται βέβαια η επίδραση και των δύο.