Κοκαΐνη

Street Names: Κο, Κοκόρι, Κόκα

Κοκαΐνη

Τα βασικά

Η κοκαΐνη είναι ένα ισχυρό διεγερτικό, και το δεύτερο πιο δημοφιλές ψυχαγωγικό ναρκωτικό παγκοσμίως, με δημοφιλέστερή της μόνο την κάνναβη. Προκύπτει από επεξεργασία του θάμνου της κόκας που φυτρώνει στη Λατινική Αμερική. Προκαλεί την έκκριση του «χαρούμενου χημικού» του εγκεφάλου, της ντοπαμίνης, και χάρη σε αυτήν προσδίδει ευφορία και ενέργεια στο χρήστη. Οι ιδιότητές της αυτές είναι, ωστόσο, και αυτές που την κάνουν ένα εξαιρετικά εθιστικό ναρκωτικό με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στο χρήστη.

Η πιο συνηθισμένη μορφή που θα τη συναντήσεις είναι σε λευκή σκόνη, με υφή πούδρας, για χρήση από τη μύτη. Κυκλοφορεί και με τη μορφή  σκούρων λευκών ή ανοιχτών καφέ κρυστάλλων, οι οποίοι είναι κατάλληλοι για «κάπνισμα», πρακτική που ονομάζεται freebase, ή «φρίμπα». Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση της κοκαΐνης γίνεται με ένεση, ή ακόμα και μέσα σε τσιγάρα καπνού, τα «κοκοτσίγαρα».  

Η σκόνη της κοκαΐνης μπορεί συχνά να βρεθεί ανακατεμένη με άλλες ουσίες, ώστε να αυξάνεται η ποσότητα, και άρα τα κέρδη. Ορισμένες από αυτές τις ουσίες είναι η σκόνη ταλκ, το αλεύρι, η μαγειρική σόδα ή διαλυμένα χάπια καφεΐνης. Συχνά οι ουσίες αυτές είναι άλλα ναρκωτικά, όπως οι αμφεταμίνες ή το οπιοειδές φεντανύλη, ενδεχομένως με δυσάρεστες επιπτώσεις για το χρήστη.

Πώς πίνεται

Μύτη

Ο πιο συχνός τρόπος χρήσης της ουσίας. Η κοκαΐνη «στρώνεται» σε μία επιφάνεια και χωρίζεται με κάποιου είδους κάρτα σε ισόποσες «γραμμές» (οι λεγόμενοι «μύτοι»). Από εκεί, ο κάθε χρήστης, με ένα καλαμάκι ή ένα χαρτονόμισμα ή ένα οποιοδήποτε κομμάτι χαρτί διπλωμένο σε κύλινδρο, ρουφάει μία «γραμμή» με το ρουθούνι του και η ουσία απορροφάται από το βλεννογόνο της μύτης. Συνιστάται να αλλάζεις συχνά ρουθούνια.

Η επαναλαμβανόμενη χρήση μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο ρινικό σου διάφραγμα και να σε κάνει πιο ευαίσθητο σε μολύνσεις.

 

Στόμα

Συχνή επίσης εκδοχή της χρήσης της κοκαΐνης είναι το κάπνισμα σε μικρούς κρυστάλλους, οι οποίοι προκύπτουν από την επεξεργασία της με αμμωνία ή μαγειρική σόδα. Αυτή η μορφή της κοκαΐνης ονομάζεται «κρακ» και ο τρόπος αυτός χρήσης της λέγεται freebase, ή «φρίμπα».  Το κρακ πήρε το όνομά του από τον ήχο που κάνουν τα βραχάκια όταν ζεσταίνονται. Το κάπνισμα της κοκαΐνης δεν μπορεί να επιτευχθεί στην κλασική μορφή της σκόνης. Για τη διαδικασία είναι απαραίτητο ένα γυάλινο πιπάκι, στο οποίο τοποθετούνται οι κρύσταλλοι και ζεσταίνονται, οπότε ο χρήστης εισπνέει ουσιαστικά τις αναθυμιάσεις τους. Η ίδια επίδραση μπορεί να προκύψει και με γυάλινο σωλήνα τύπου bong, ή πλαστικό μπουκάλι ή αλουμινόχαρτο, με τους δύο τελευταίους τρόπους να είναι πιο επιβλαβείς για την υγεία. Το κάπνισμα του κρακ πρακτικά σημαίνει μεγαλύτερη δόση κοκαΐνης στο αίμα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, άρα η επίδρασή του είναι πιο έντονη και πιο εθιστική.  Η πρακτική αυτή, πέρα από τα ρίσκα που φέρει η χρήση της κοκαΐνης, είναι επιβλαβής για τους πνεύμονες και επικίνδυνη λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων της καύσης του πλαστικού και του αλουμινόχαρτου.  Επίσης, αυτή η μορφή χρήσης της κοκαΐνης μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα που πάσχουν από άσθμα, ενώ μπορεί να σε καταστήσει πιο ευάλωτο σε μολύνσεις, τύπου πνευμονίας.

Χρήση της κοκαΐνης μέσω του στόματος μπορεί να γίνει και με τρίψιμο της ουσίας στα ούλα, στο εσωτερικό των χειλιών, ή κάτω από τη γλώσσα. Αυτή η πρακτική προκαλεί τοπικό μούδιασμα στο σημείο επάλειψης της ουσίας. Το high είναι περιορισμένο και συντομότερο με αυτόν τον τρόπο χρήσης, οπότε είναι σπάνιο να τον δεις σκέτο. Ο τρόπος αυτός είναι αρκετά βλαβερός για τους βλεννογόνους του στόματος.

 

Ενδοφλέβια χρήση

Αρκετά σπάνια η ενέσιμη χρήση της κοκαΐνης και συνήθως συναντάται σε συνδυασμό με άλλα ναρκωτικά (όπως είναι το “speedball”, συνδυασμός κοκαΐνης και ηρωΐνης). Ο συγκεκριμένος τρόπος χρήσης είναι αρκετά επιβλαβής για διάφορους λόγους. Αφενός, αν δεν έχεις τις απαραίτητες γνώσεις, μπορείς εύκολα να προκαλέσεις ζημιά στη φλέβα σου. Αφετέρου, η ενέσιμη χρήση ευθύνεται συχνά για τη μετάδοση ΣΜΝ όπως είναι ο HIV και οι ηπατίτιδες B και C, αν μοιράζεσαι εξοπλισμό. Τέλος, ο τρόπος χρήσης αυτός είναι εθιστικότερος από οποιονδήποτε άλλο.

Τι θα μου κάνει

Οι επιδράσεις της κοκαΐνης ποικίλουν ανάλογα με την ποσότητα, τον τρόπο χρήσης της και τον οργανισμό που τη λαμβάνει. Δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζει κάποιος όλα τα συμπτώματα, ή στον ίδιο βαθμό με το διπλανό του. Ο γενικότερος κανόνας είναι ότι, όσο αυξάνεται η δόση, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα αρνητικών επιδράσεων.

Η χρήση της κοκαΐνης επιφέρει ορισμένα θετικά αποτελέσματα για το χρήστη, κάποια από τα οποία είναι:

 • Αυξημένη ενέργεια και εγρήγορση
 • Κοινωνικότητα και διάθεση για συζήτηση
 • Ευφορία
 • Αυξημένη αυτοπεποίθηση
 • Μειωμένη αίσθηση σωματικού πόνου

Η ουσία επιφέρει και ορισμένες επιδράσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ουδέτερες, δεν είναι ούτε θετικά ούτε αρνητικά χρωματισμένες και το πρόσημό τους εξαρτάται από το πώς τις βιώνει ο κάθε χρήστης. Κάποιες από αυτές είναι:

 • Υπερευαισθησία των αισθήσεων (ακοή, όραση, αφή)
 • Μειωμένη όρεξη για φαγητό
 • Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές
 • Ιδρώτας
 • Αύξηση των καρδιακών παλμών, της θερμοκρασίας του σώματος και της αρτηριακής πίεσης
 • Μεγέθυνση της κόρης των ματιών
 • Μούδιασμα στα σημεία με τα οποία ήρθε σε επαφή

Ορισμένα από τα συμπτώματα της χρήσης κοκαΐνης έχουν αρνητική επίδραση στο χρήστη της. Μερικά είναι:

 • Αϋπνία
 • Αρρυθμίες
 • Επιθετικότητα και παρορμητικότητα
 • Αδυναμία ηρεμίας και ταραχή
 • Στρες
 • Τρεμούλες
 • Ασταθής καρδιακός ρυθμός
 • Πόνοι στο στήθος

Η κοκαΐνη εμφανίζει και μια ποικιλία συμπτωμάτων όταν η δράση της αρχίζει σιγά-σιγά να «αφήνει» το χρήστη, το λεγόμενο comedown. Μερικά από αυτά είναι:

 • Κακή διάθεση
 • Κούραση, βαριά σωματική κατάσταση
 • Επιθυμία για περισσότερη ουσία
 • Σωματική και πνευματική «τσίτα»

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ και τα συμπτώματα της υπερβολικής δόσης κοκαΐνης, μιας και είναι αρκετά εύκολο να πάρει κανείς παραπάνω από τη συνιστώμενη δόση για τον οργανισμό του. Παρακάτω θα σημειώσουμε ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια, μέσα και έξω από το σώμα.

Εμφανή:                                                        

 • Κρίσεις
 • Σύγχυση
 • Τρεμούλες
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Εμετός

Εσωτερικά:

 • Ανεβασμένοι παλμοί
 • Υψηλή θερμοκρασία σώματος
 • Ναυτία
 • Παρανοϊκές σκέψεις
 • Ψευδαισθήσεις
 • Στρες/Πανικός

Πόση να πιώ

Οι παρακάτω δοσολογίες είναι ενδεικτικές και βασίζονται σε πληροφορίες που προκύπτουν από το Ίντερνετ και την εμπειρία χρηστών. Η χρήση μίας ουσίας δεν μπορεί ποτέ να είναι εξ ολοκλήρου «ασφαλής», και πάντα υπάρχει η πιθανότητα απρόβλεπτων αντιδράσεων στον οργανισμό.

Η δοσολογία εξαρτάται από πολλές και διαφορετικές συνθήκες, όπως είναι η καθαρότητα της ουσίας, η εμπειρία του χρήστη, οι σωματικές του συνθήκες πχ. το φαγητό και ο ύπνος του, η αντίδραση του οργανισμού του. Παρακάτω θα σου δώσουμε ορισμένες ενδεικτικές δοσολογίες αλλά έχε στο νου σου ότι η επίδραση διαφέρει ανά άτομο. Ο πιο γενικός κανόνας που μπορούμε να σου δώσουμε είναι να δοκιμάσεις λίγο και να δεις πρώτα πώς θα επιδράσει πάνω σου πριν «πιείς» παραπάνω, και αν το χρειάζεσαι να αυξήσεις τη δόση αργά και σταδιακά. Μπορείς επίσης να συμβουλευτείς κάποιον πιο έμπειρο φίλο σου και να πάρεις, για αρχή, περίπου το μισό ή και λιγότερο από τη δόση που θα πάρει ο ίδιος.

Η κοκαΐνη επίσης είναι ένα από τα ναρκωτικά που έχουν υψηλό παράγοντα ανοχής, δηλαδή όσο πιο συχνά κάνεις χρήση, θα χρειάζεσαι μεγαλύτερη δόση για να πετύχεις τις ίδιες επιδράσεις.

 

Μύτη

Η κάθε δόση αντιστοιχεί σε μία «μυτιά». Σε γενικότερο πλαίσιο, μία ελαφριά δόση είναι περίπου 5-10 mg (0,005-0,01 g), η πιο συνήθης δόση είναι περίπου 30-60 mg (0,03-0,06 g), η πιο δυνατή είναι περίπου 60-90 mg (0,06-0,09 g) και οτιδήποτε πάνω από 90 mg (0,09 g) θεωρείται μια αρκετά βαριά δόση. Φυσικά, σε πλαίσιο πάρτι ή εξωτερικού χώρου χωρίς ζυγαριά, θα είναι ούτως ή άλλως δύσκολο να έχεις ακριβή εικόνα της πόσης ουσίας περιέχει η μία «μυτιά», ούτε αν η κάθε «μυτιά» είναι ίση με μια άλλη.

Η χρήση κοκαΐνης από τη μύτη έχει γρήγορη επίδραση, συνήθως χρειάζεται 3-5 λεπτά για να δράσει, φτάνει στα ύψη της περίπου στα 15 λεπτά και θα διαρκέσει σύνολο 10-20 λεπτά.  Η συνολική της επίδραση, δηλαδή τα after effects που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα κάνουν να περάσουν γύρω στις 2-4 ώρες.

 

Στόμα

Η συχνότερη δοσολογία για τη χρήση του κρακ είναι 15-50 mg (0,01-0,05 g). Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το «κάπνισμα» της κοκαΐνης είναι πιο εύκολο να σε οδηγήσει σε σχέση εξάρτησης με την ουσία, διότι εισπνέεις μεγαλύτερη δόση σε μικρότερο χρονικό διάστημα.   

Η επίδραση ακόμα και μίας τζούρας σε «πιάνει» σε δευτερόλεπτα, φτάνει στο υψηλότερο σημείο της σε 1-5 λεπτά και διαρκεί περίπου 5-20 λεπτά.  Για τα after effects ισχύει ακριβώς το ίδιο με τη χρήση από τη μύτη, η ουσία χρειάζεται περίπου 2-4 ώρες για να αφήσει εντελώς τον οργανισμό.

Οι δοσολογίες για το τρίψιμο της κοκαΐνης στη στοματική κοιλότητα είναι παρόμοιες με αυτές των «μύτων». Η επίδραση της ουσίας με αυτόν τον τρόπο χρήσης συμβαίνει στα 3-5 λεπτά, δεν έχει υψηλότερο σημείο δράσης και διαρκεί περίπου 10-20 λεπτά.

 

Ενδοφλέβια χρήση

Μολονότι δε διαθέτουμε σαφείς οδηγίες για τη δοσολογία, λόγω της σπανιότητας της πρακτικής, σε περίπτωση ενέσιμης χρήσης πρέπει οπωσδήποτε να ελαττώσεις σημαντικά τη δόση της ουσίας σε σχέση με τη λήψη της από τη μύτη.

Η ενέσιμη χρήση της κοκαΐνης μοιάζει αρκετά με το κάπνισμα του κρακ, όσον αφορά στη βαρύτητα της επίδρασης, το ενδεχόμενο εθισμού και το χρόνο επίδρασης. Η ένεση σε «πιάνει» μέσα σε δευτερόλεπτα, φτάνει στο υψηλότερο σημείο της μέσα σε 3-5 λεπτά και διαρκεί 10-20 λεπτά.

Κοκαΐνη και ασφάλεια

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, η χρήση μίας ουσίας δε δύναται να είναι εξ ολοκλήρου «ασφαλής». Παρακάτω σου παρέχουμε κάποια tips, ώστε σε περίπτωση που κάνεις χρήση, να μπορέσεις να εξασφαλίσεις τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Προσπάθησε να αποφύγεις εξ’ ολοκλήρου την κοκαΐνη αν έχεις καρδιακές παθήσεις, διαταραχή κρίσεων, ψυχικές παθήσεις, παθήσεις στα νεφρά και το συκώτι, ή είσαι έγκυος.

 

Πριν

Τέσταρέ την: Η κοκαΐνη βρίσκεται συχνά ανακατεμένη με άλλες ουσίες. Αν έχεις πρόσβαση, προτίμησε να χρησιμοποιήσεις testing kit. Αν όχι,  μπορείς να κάνεις το τεστ της γλώσσας, ή το τεστ λιωσίματος. Βάλε μία ελάχιστη ποσότητα ουσίας στο χείλος και το ούλο σου, όσο πιο καθαρή η ουσία, τόσο μεγαλύτερο μούδιασμα και πικρότερη γεύση. Αλλιώς, λιώσε μία ελάχιστη ποσότητα ουσίας. Η καθαρή κοκαΐνη λιώνει σχεδόν αμέσως.

Υγιεινή: Προσπάθησε να μη μοιράζεσαι εξοπλισμό. Αν σνιφάρεις, πάρε καθαρό δικό σου καλαμάκι ή χαρτί και προσπάθησε να μη χρησιμοποιείς χαρτονομίσματα, διότι έχουν άφθονα μικρόβια. Στρώσε τη «γραμμή» σου σε όσο το δυνατόν καθαρότερη επιφάνεια. Αν καπνίζεις κρακ, έχε το δικό σου πιπάκι και φρόντισε να μην είναι πολύ καυτό ή σπασμένο.

Σπάσ’την: Το να τρίψεις καλά την ουσία σου θα αφαιρέσει τους κόμπους της και θα σε προφυλάξει από το να πάρεις καταλάθος παραπάνω δόση. Προσπάθησε να μη βάλεις ένα ολόκληρο βραχάκι στο πιπάκι σου αν καπνίζεις κρακ.

Ενέσιμη χρήση: Γενικά θα σου συστήναμε να αποφύγεις την ενέσιμη χρήση οποιουδήποτε ναρκωτικού και πόσο μάλλον της κοκαΐνης. Αν αποφασίσεις να το κάνεις, να χρησιμοποιήσεις καθαρά σύνεργα, μην τα μοιραστείς με κανέναν και, για κάθε φορά που «βαράς» (κάνεις ένεση), να χρησιμοποιείς καινούρια βελόνα. Προσπάθησε επίσης να αποστειρώνεις τις βρώμικες επιφάνειες που χρησιμοποιείς για προετοιμασία.

 

Κατά τη διάρκεια

Αργά και σταθερά: Αν είναι η πρώτη σου φορά, αν άλλαξες πρόσφατα προμηθευτή, αν δεν ξέρεις το ναρκωτικό και γενικά, σαν ασφαλέστερη συμβουλή, ξεκίνα με μικρή δόση και ανέβαινε αν το χρειάζεσαι ανάλογα με τις ανάγκες σου. Περίμενε τουλάχιστον μισή ώρα να νιώσεις την επίδραση και από εκεί σκέψου αν θέλεις να πάρεις παραπάνω ή όχι.

Κάνε διαλείμματα: Βρες ένα ήσυχο δωμάτιο να ξεκουραστείς από τα ερεθίσματα. Απόκτησε επίγνωση της ανάσας σου και προσπάθησε να χαλαρώσεις ρίχνοντας το ρυθμό της. Πιες λίγο νερό και προσπάθησε να βγεις για  λίγο καθαρό αέρα αν  είσαι σε κλειστό χώρο και νιώθεις ότι ζεσταίνεσαι υπερβολικά.

Μίξη: Απόφυγε τη μίξη με άλλες ουσίες, ειδικά  με το αλκοόλ. Θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε αυτό παρακάτω.

Υγιεινή: Προσπάθησε να σνιφάρεις μία από το ένα, μία από το άλλο ρουθούνι. Αν είναι εφικτό, κάνε μία πλύση στη μύτη σου με καθαρό νερό μετά. Αν θες, μπορείς να λιώσεις την κοκαΐνη σου μέσα σε νερό για να μειώσεις τη ζημιά στο βλεννογόνο σου.

Υπερβολική δόση: Μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα υπερβολικής δόσης (βλέπε πιο πάνω). Πρέπει οπωσδήποτε να καλέσεις ασθενοφόρο αμέσως. Μίλα με ειλικρίνεια στο προσωπικό υγείας, δε θα μπεις σε μπελάδες, ούτε θα σε κρίνει κανείς, αντίθετα θα τους βοηθήσεις να κάνουν αποτελεσματικότερα τη δουλειά τους.

 

Την επόμενη μέρα

Αυτοφροντίδα: Η χρήση κοκαΐνης μπορεί να χαλάσει τον κύκλο του ύπνου σου και την όρεξή σου για φαγητό. Προσπάθησε να ενυδατωθείς, να φας θρεπτικά γεύματα και να κοιμηθείς καλά τις επόμενες μέρες, προκειμένου να ανακάμψεις.

Αραιή χρήση: Η κοκαΐνη αυξάνει την αυτοπεποίθηση, πράγμα που μπορεί να λειτουργήσει ως πειρασμός για να την κάνεις ξανά και ξανά όταν ξεκινήσει να σε αφήνει η επίδρασή της. Έτσι ρισκάρεις να εθιστείς και να υποστείς τις μακροπρόθεσμες αρνητικές επιδράσεις της, όπως καρδιακές, γαστρεντερικές, νευρικές και ψυχικές παθήσεις. Προσπάθησε να την καταναλώνεις με μέτρο και να τη φυλάς για ιδιαίτερες περιστάσεις.

Κοκαΐνη και άλλα

Απαγορευτικά

Αλκοόλ: Ο συνδυασμός κοκαΐνης και αλκοόλ παράγει κοκα-αιθυλένιο, ουσία επικίνδυνη για το συκώτι και την καρδιά, και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή ανακοπή. Ο συνδυασμός επιτρέπει στο χρήστη να καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ από τις δυνατότητές του, αυξάνοντας το ρίσκο.

PCP: Ο συνδυασμός κοκαΐνης και του αποσυνδετικού PCP μπορεί να οδηγήσει το χρήστη σε μανιακή κατάσταση με απώλεια επαφής με την πραγματικότητα.

Οπιοειδή:   Η αύξηση του ρυθμού αναπνοής εξαιτίας της κοκαΐνης οδηγεί σε κατανάλωση μεγαλύτερης δόσης οπιοειδούς από αυτή που αντέχει ο χρήστης.  Μόλις περάσει η επίδραση του διεγερτικού, είναι πιθανό ο καρδιακός παλμός και η αναπνοή να έχουν επικίνδυνα χαμηλό ρυθμό.

MAOIs: Τα αντικαταθλιπτικά αυτά μαζί με κοκαΐνη ενέχουν το ρίσκο της επικίνδυνης αύξησης της αρτηριακής πίεσης, με αποτέλεσμα υπερτασική κρίση

DXM:  Ο συνδυασμός κοκαΐνης και του αποσυνδετικού DXM αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό σε επικίνδυνα επίπεδα. Είσαι ευάλωτος σε λιποθυμίες, στρες και κρίσεις πανικού.

 

Με προσοχή

LSD/DMT/Μανιτάρια:  Ο συνδυασμός αυτών των ουσιών με κοκαΐνη ενδέχεται να προκαλέσει υπερδιέγερση και στρες, άρα και πίεση στην καρδιά σου με αυξημένο το ρίσκο για κρίση. Αν πρόκειται να τα συνδυάσεις, ξεκίνα με μικρές δόσεις και αύξανε αργά και σταδιακά.

Αμφεταμίνες: Και οι δύο ουσίες είναι διεγερτικές, που σημαίνει αυξημένη πίεση στην καρδιά σου και υψηλό ρίσκο για υπερβολική δόση.

Κάνναβη:  Οι δύο ουσίες μαζί είναι πιθανόν να προκαλέσουν υπερδιέγερση και στρες. Ενδέχεται επίσης να αυξήσουν τον καρδιακό σου παλμό παραπάνω απ’ ότι θα το έκανε η κάθε ουσία μόνη. Αν τα συνδυάσεις, μικρές δόσεις και αργά και σταδιακά.

Βενζοδιαζεπίνες: Παρόμοια με τα οπιοειδή, το κάθε ναρκωτικό καλύπτει τις επιδράσεις του άλλου και κάνει πιο εύκολη την υπερβολική δόση.  Αν κάνεις συχνά κοκαΐνη, η επίδραση των βενζοδιαζεπινών ενδέχεται να είναι ισχυρότερη, οπότε πάρε μικρές δόσεις αργά και σταδιακά.

Κεταμίνη: Προσοχή στο συνδυασμό (που είναι γνωστός ως «Κοκέτα»), οι τοξικές επιδράσεις της κεταμίνης μπορεί να ενισχυθούν. Μικρές δόσεις, αργή και σταδιακή άνοδος.

SSRIs:  Τα συγκεκριμένα αντικαταθλιπτικά ενδέχεται να αυξήσουν τις επιβλαβείς επιδράσεις της κοκαΐνης και να σε κάνουν πιο ευάλωτο στο σύνδρομο σεροτονίνης, σε σπασμούς και σε κρίσεις.

Kαφεΐνη: Αυτός ο συνδυασμός σε κάνει πιο ευάλωτο σε αλλαγές διάθεσης, στρες και διαταραχές ύπνου. Ενδέχεται να ενισχύσει τις επιβλαβείς επιδράσεις της κοκαΐνης.

MDMA: Συνδυασμός που πιθανό να προκαλέσει υπερδιέγερση, αυξάνοντας την πίεση στην καρδιά και το κυκλοφορικό σου σύστημα. Είναι πιθανή η υπεραυξημένη θερμοκρασία σώματος. Υψηλές δόσεις σε θέτουν σε κίνδυνο.

Παρακεταμόλη/Αντισταμινικά: Η παρακεταμόλη ενδέχεται να αυξήσει τις επιβλαβείς επιδράσεις της ουσίας στο συκώτι. Τα αντισταμινικά ανεβάζουν τα cravings για κοκαΐνη και μαζί αυξάνουν τις πιθανότητες υπερδιέγερσης.

 

Ουδέτερα ή Ενισχυτικά

Αντισυλληπτικά: Ουδέτερο
Ο συνδυασμός αυτών των ουσιών δεν έχει παρουσιάσει ενδείξεις αλληλεπίδρασης.

Ιβουπροφένη: Ουδέτερο
Δεν παρουσιάζουν μαζί περαιτέρω ρίσκο απ’ ότι ατομικά, διότι δεν αλληλεπιδρούν. Και τα δύο αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, οπότε μικρές δόσεις και σταδιακή αύξηση.

Ασπιρίνη: Ουδέτερο

Δεν προκύπτει περαιτέρω ρίσκο από τη λήψη σε συνδυασμό. Η ασπιρίνη είναι ενίοτε η ιατρική παρέμβαση σε πόνους στο στήθος λόγω χρήσης κοκαΐνης.