Κρυσταλλική Μεθαμφεταμίνη

Street Names: Crystal, Tina, T, Ice, Γυαλί, Η τρέλα των Ναζί

Τα βασικά

Η μεθαμφεταμίνη (Crystal Meth) είναι μια πολύ ισχυρή διεγερτική ουσία, παρόμοια με την αμφεταμίνη στην οποία όμως έχει προστεθεί μια μεθυλομάδα και είναι έτσι πολύ ισχυρότερη. Η μεθαμφεταμίνη χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου καθώς τη χρησιμοποίησαν και οι δύο πλευρές για να κρατήσουν τα στρατεύματα άγρυπνα. Χορηγούνταν σε υψηλές δόσεις στους Ιάπωνες πιλότους καμικάζι πριν από τις αποστολές αυτοκτονίας. Πρόκειται για ουσία εξαιρετικά υψηλής καθαρότητας (περίπου 100%), πολύ πιο διαλυτή στα λίπη και σε αυτό οφείλεται η υψηλού βαθμού εθιστικότητα που προκαλεί καθώς διεισδύει στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και ενεργεί άμεσα στον εγκέφαλο.

Η crystal όπως και πολλές άλλες ουσίες επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές και αυξάνει κατακόρυφα την ντοπαμίνη μια ουσία που χρησιμοποιείται από τα νευρικά κύτταρα για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Δουλειά της ντοπαμίνης είναι να μεταφέρει μηνύματα ικανοποίησης στον εγκέφαλο όταν κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί.  Για το λόγο αυτό είναι γνωστή και ως ο νευροδιαβιβαστής της ευφορίας. Η ντοπαμίνη, δεν ευθύνεται μόνο για το αίσθημα της ανταμοιβής που αισθάνεσαι, αλλά και για αυτό του κινήτρου, και της δημιουργικότητας. Η crystal  προκαλεί τη μεγαλύτερη απελευθέρωση ντοπαμίνης. Ενδεικτικά, ενώ κατά τη διάρκεια του σεξ απελευθερώνεται ντοπαμίνη 100 με 200 μονάδες, η crystal απελευθερώνει περίπου 1.200 μονάδες!

Η πιο συνηθισμένη μορφή που θα τη συναντήσεις είναι σε λευκούς κρυστάλλους (εξού και το όνομα “ice” στην πιάτσα γιατί μοιάζει με θρυμματισμένο πάγο), συνήθως άοσμη και πικρή στη γεύση

Πώς πίνεται

Στόμα

Η  συχνότερη χρήση της crystal είναι το κάπνισμα των μικρών κρυστάλλων σε ένα γυάλινο πιπάκι που βρίσκει κανείς σε καπνοπωλεία, στο οποίο τοποθετούνται οι κρύσταλλοι και ζεσταίνονται, οπότε ο χρήστης εισπνέει τις αναθυμιάσεις τους.  Η επίδραση είναι άμεση και αυτός ο τρόπος θεωρείται αρκετά εθιστικός. Ο τρόπος που ζεσταίνεται η ουσία έχει σημασία ώστε να μην καεί. Χρειάζεται απαλή φλόγα και από κάποια απόσταση κουνώντας πότε πότε τον αναπτήρα ή το ίδιο το πιπάκι ώστε να ζεσταίνεται ομοιόμορφα.

Αν την καπνίζεις σε γκρουπ, συνήθως το πιπάκι περνάει από τον ένα στον άλλο και υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ηπατίτιδας B & C  καθώς και HIV αφού ξηραίνει το στόμα και μπορεί να υπάρξουν τραυματισμοί. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιεί ο καθένας το δικό του.

 

Ενδοφλέβια χρήση/Slamming

Η crystal αναμιγνύεται με αποστειρωμένο νερό και χορηγείται ενδοφλέβια (αυτό ονομάζεται slamming). Η επίδραση είναι ταχύτατη και πολύ πιο έντονη, αλλά προκαλεί επίσης σοβαρό εθισμό και υπάρχει κίνδυνος σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως αποστήματα δέρματος, κατάρρευση φλεβών, δηλητηρίαση αίματος ή καρδιακές λοιμώξεις. Αυτός ο τρόπος χρήσης είναι αρκετά επιβλαβής για διάφορους λόγους. Αφενός, μπορείς εύκολα να τραυματίσεις τη φλέβα σου αφού και να βαρέσεις σωστά στην αρχή, όταν μετά είσαι high είναι δύσκολο να βαρέσεις χωρίς να προκαλέσεις ζημιά. Αφετέρου, η ενέσιμη χρήση ευθύνεται συχνά για τη μετάδοση ΣΜΛ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις) όπως είναι ο HIV και οι ηπατίτιδες B και C, αν μοιράζεσαι τα σύνεργα. Η ενέσιμη χρήση είναι η πιο βαριά και επικίνδυνη χρήση της  crystal και συστήνουμε να αποφεύγεται. Αν όμως επιλέξεις να εφαρμόσεις αυτόν τον τρόπο τότε δες εδώ κάποιες συμβουλές για ασφαλέστερη ενέσιμη χρήση και περιορισμό της βλάβης όσο αυτό είναι δυνατό.

 

Πρωκτός/Booty bump

Μια άλλη πρακτική είναι να αναμιγνύεις την crystal με νερό και με τη βοήθεια μιας σύριγγας (έχοντας βγάλει φυσικά τη βελόνα) να την εκχέεις στον πρωκτό σου. Αυτή η τακτική είναι γνωστή ως “booty bump”. Η ουσία απορροφάται από τον βλεννογόνο του πρωκτού και έχει ταχύτερη και ισχυρότερη επίδραση από ό,τι το κάπνισμα.  Και εδώ θα πρέπει να προσέξεις να μην μοιραστείς με άλλον την σύριγγα σου καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης κάποιας σεξουαλικώς μεταδιδόμενης λοίμωξης.

 

Μύτη

Πολύ πιο σπάνια, κάποιοι παίρνουν την crystal όπως και την κοκαΐνη, δηλαδή τη σπάνε με κάρτες σε μία επιφάνεια και τη χωρίζουν σε γραμμές ώστε ο καθένας με ένα καλαμάκι ή ένα χαρτονόμισμα διπλωμένο σε κύλινδρο (το γνωστό “γιούφι”) να ρουφάει μία «γραμμή» με το ρουθούνι του (κρατώντας το άλλο κλειστό) και η ουσία να απορροφάται από το βλεννογόνο της μύτης.  Αυτός ο τρόπος δε συνιστάται καθώς η κρυσταλλική μορφή της  crystal τραυματίζει πολύ εύκολα το εσωτερικό της μύτης. Έχε στο νου σου πως το να μοιράζεσαι το γιούφι σου αυξάνει την πιθανότητα για τη μετάδοση λοιμώξεων λόγω των τραυματισμών που μπορεί να μην τους καταλάβεις.

Τι θα μου κάνει

Όπως και με κάθε άλλη ουσία, οι επιδράσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την ποσότητα, τον τρόπο χρήσης της και τον οργανισμό που τη λαμβάνει. Δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζει κάποιος όλα τα συμπτώματα, ή στον ίδιο βαθμό με έναν άλλο. Ο γενικότερος κανόνας είναι ότι, όσο αυξάνεται η δόση, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα αρνητικών επιδράσεων.

Οι άμεσες επιδράσεις τόσο στο σώμα όσο και στις πνευματικές λειτουργίες είναι:

 • Αυξημένη εγρήγορση και σωματική δραστηριότητα.
 • Κοινωνικότητα και διάθεση για συζήτηση
 • Αυξημένη ευφορία
 • Αυξημένη αυτοπεποίθηση
 • Μειωμένη όρεξη
 • Αυξημένη όρεξη για σεξ
 • Γρήγορος και/ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός
 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση και θερμοκρασία σώματος
 • Έλλειψη ανάγκης ύπνου

Το comedown της crystal (όταν η δράση της αρχίζει σιγά-σιγά να «αφήνει» το χρήστη) εμφανίζει συνήθως τα εξής χαρακτηριστικά:

 • Κακή διάθεση, τα πράγματα φαίνονται πολύ πιο “μαύρα” και δύσκολα.
 • Κούραση, ανάγκη για αρκετό ύπνο
 • Ευερεθιστότητα και επιθετική συμπεριφορά

Η υπερβολική δόση crystal μπορεί να έχει θανατηφόρες επιπτώσεις. Ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια είναι:                

 • Σύγχυση
 • Πόνος ή σφίξιμο στο στήθος
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Ανεβασμένοι παλμοί
 • Υψηλή θερμοκρασία σώματος
 • Παρανοϊκές σκέψεις
 • Ψευδαισθήσεις
 • Στρες/Πανικός

Η υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει:

 • Έμφραγμα
 • Νεφρική βλάβη και πιθανώς νεφρική ανεπάρκεια
 • Παράνοια
 • Σπασμούς
 • Εγκεφαλικό

Η μακροχρόνια χρήση έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις αφού μπορεί να προκαλέσει ψύχωση ή χρόνια ψυχολογικά προβλήματα ακόμη και μετά τη διακοπή της χρήσης της. Η μακροχρόνια χρήση μεθαμφεταμίνης έχει πολλές άλλες αρνητικές συνέπειες, όπως:

 • Ακραία απώλεια βάρους
 • Εθισμός
 • Σοβαρά στοματικά προβλήματα
 • Έντονος κνησμός, που οδηγεί σε πληγές του δέρματος από το ξύσιμο
 • Συνεχόμενη ανησυχία
 • Αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου
 • Σύγχυση
 • Απώλεια μνήμης
 • Προβλήματα ύπνου
 • Βίαιη συμπεριφορά
 • Παράνοια – ακραία και παράλογη δυσπιστία προς τους άλλους
 • Παραισθήσεις – αισθήσεις και εικόνες που μοιάζουν αληθινές αν και δεν είναι

Πόση να πιώ

Οι παρακάτω δοσολογίες είναι ενδεικτικές και βασίζονται σε πληροφορίες που προκύπτουν από το Ίντερνετ και την εμπειρία χρηστών. Η χρήση μίας ουσίας δεν μπορεί ποτέ να είναι εξ ολοκλήρου «ασφαλής», και πάντα υπάρχει η πιθανότητα απρόβλεπτων αντιδράσεων στον οργανισμό.

Η δοσολογία εξαρτάται από πολλές και διαφορετικές συνθήκες, όπως είναι η καθαρότητα της ουσίας, η εμπειρία του χρήστη, οι σωματικές του συνθήκες πχ. το φαγητό και ο ύπνος του, η αντίδραση του οργανισμού του. Παρακάτω θα σου δώσουμε ορισμένες ενδεικτικές δοσολογίες αλλά έχε στο νου σου ότι η επίδραση διαφέρει ανά άτομο. Ο πιο γενικός κανόνας που μπορούμε να σου δώσουμε είναι να δοκιμάσεις λίγο και να δεις πρώτα πώς θα επιδράσει πάνω σου πριν «πιείς» παραπάνω, και αν το χρειάζεσαι να αυξήσεις τη δόση αργά και σταδιακά. Μπορείς επίσης να συμβουλευτείς κάποιον πιο έμπειρο φίλο σου και να πάρεις, για αρχή, περίπου το μισό ή και λιγότερο από τη δόση που θα πάρει ο ίδιος.

Η ανοχή στην crystal αυξάνεται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να χρειάζεσαι κάθε φορά μεγαλύτερη δόση για να πετύχεις τα ίδια αποτελέσματα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι επιδράσεις είναι αθροιστικές που σημαίνει πως όσο περνάει η ώρα, η ίδια ποσότητα ουσίας που πίνεις ξανά και ξανά είναι όλο και πιο επιβαρυντική για τον οργανισμό σου καθώς αυξάνεις την τοξικότητα.

 

Εισπνεόμενη (πιπάκι)

Μια δοσολογία μεταξύ 5-10 mg θεωρείται “ελαφριά” ενώ η συνηθισμένη είναι 10-20 mg. Η δυνατή κυμαίνεται περίπου στα 20-60 mg ενώ από 60 mg και πάνω θεωρείται βαριά. Η  επίδραση σε πιάνει σε δευτερόλεπτα και διαρκεί περίπου 1-3 ώρες. Τα after effects μπορεί να κρατήσουν μέχρι και 24 ώρες.

 

Μύτη

Και πάλι εδώ μια ποσότητα μεταξύ 5-10 mg θεωρείται “ελαφριά”. Η πιο συνηθισμένη είναι μεταξύ 10-20 mg ενώ 30-50 mg θεωρείται δυνατή. Από 50 mg και πάνω μιλάμε πλέον για βαριά χρήση. Η επίδραση ξεκινά επίσης σχετικά γρήγορα μέσα σε 3-5 λεπτά  και κορυφώνεται σε 5-10 λεπτά. Διαρκεί περίπου 1,5 με 3 ώρες (ανάλογα τον οργανισμό μπορεί να φτάσει και τις 8!) και τα after effects μπορεί να κρατήσουν μέχρι και 24 ώρες.

 

Ενδοφλέβια χρήση

Μια δοσολογία μεταξύ 5-10 mg θεωρείται “ελαφριά” ενώ η συχνή είναι 10-20 mg. Η δυνατή κυμαίνεται περίπου στα 20-40 mg ενώ από 40 mg και πάνω θεωρείται βαριά. Στην ενέσιμη χρήση η επίδραση είναι εξαιρετικά άμεση και δυνατή καθώς ένα κύμα έντασης πλημμυρίζει όλο τον οργανισμό και μοιάζει σαν να είσαι σε εκείνο το παιχνίδι στο λούνα παρκ όπου πέφτεις απότομα από ψηλά και νιώθεις την αναπνοή σου να κόβεται. Η επίδραση φυσικά μετά από λίγη ώρα πέφτει και διαρκεί περίπου 4-8 ώρες. Τα after effects μπορεί να κρατήσουν μέχρι και 24 ώρες.

Crystal και ασφάλεια

H χρήση μίας ουσίας δε δύναται να είναι εξ ολοκλήρου «ασφαλής». Παρακάτω σου παρέχουμε κάποια tips, ώστε σε περίπτωση που κάνεις χρήση, να μπορέσεις να εξασφαλίσεις τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Προσπάθησε να αποφύγεις εξ’ ολοκλήρου την crystal αν έχεις καρδιακές παθήσεις, διαταραχή κρίσεων, ψυχικές παθήσεις, παθήσεις στα νεφρά και το συκώτι, ή είσαι έγκυος.

Η μεθαμφεταμίνη διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα επηρεάσει τον ύπνο. Συνεπώς είναι καλύτερα να πιεις νωρίς την ημέρα και μην ξαναπιείς ώστε να αποφύγεις τη διακοπή του ύπνου.

Η crystal meth χρησιμοποιείται κατά κόρον στο chemsex καθώς σε διεγείρει σεξουαλικά και μπορείς να μείνεις για μέρες άυπνος και χωρίς να φας. Η crystal προκαλεί αφυδάτωση και θα δεις πως γρήγορα το στόμα σου θα είναι ξηρό. Είναι σημαντικό να τρως και να παραμένεις ενυδατωμένος, ακόμα κι αν δεν αισθάνεσαι την ανάγκη για φαγητό. Ακόμα κι αν δεν θες να φας, μπορείς γενικά να φας κάτι ελαφρύ όπως φρούτα ή ένα μπολ δημητριακά.

Το “στόμα μεθ” προκαλείται από κακή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με τη συνήθεια των χρηστών να πίνουν ζαχαρούχα ποτά για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της ξηροστομίας. Χρησιμοποίησε καλύτερα νερό για την ξηροστομία. Θυμήσου να βουρτσίζεις τα δόντια σου μετά το φαγητό ή την κατανάλωση θερμιδικών ποτών.

Πριν

Τσέκαρέ την: Η crystal κανονικά θα έχει τη μορφή μικρών και μεγάλων διάφανων κρυστάλλων. Απόφυγε να την πάρεις σπασμένη σαν να είναι σκόνη γιατί τότε κατά πάσα πιθανότητα έχει αναμειχθεί με κάτι άλλο.

Σπάσ’την: Το να τρίψεις καλά την ουσία σου θα μειώσει τους τραυματισμούς στο βλεννογόνο της μύτης σου και θα σε προφυλάξει από το να πάρεις κατά λάθος παραπάνω δόση.

Ενέσιμη χρήση: Γενικά θα σου συστήναμε να αποφύγεις την ενέσιμη χρήση οποιουδήποτε ναρκωτικού. Αν αποφασίσεις να το κάνεις, να χρησιμοποιήσεις καθαρά σύνεργα, μην τα μοιραστείς με κανέναν και, για κάθε φορά που «βαράς» (κάνεις ένεση), να χρησιμοποιείς καινούρια βελόνα. Προσπάθησε επίσης να αποστειρώνεις τις βρόμικες επιφάνειες που χρησιμοποιείς για προετοιμασία.

Κατά τη διάρκεια

Αργά και σταθερά: Αν είναι η πρώτη σου φορά, αν άλλαξες πρόσφατα προμηθευτή, αν δεν ξέρεις το ναρκωτικό και γενικά, σαν ασφαλέστερη συμβουλή, ξεκίνα με μικρή δόση και ανέβαινε αν το χρειάζεσαι ανάλογα με τις ανάγκες σου. Περίμενε τουλάχιστον μισή με μία ώρα να νιώσεις την επίδραση και από εκεί σκέψου αν θέλεις να πάρεις παραπάνω ή όχι.

Μίξη: Απόφυγε τη μίξη με άλλες ουσίες, ειδικά  με άλλα διεγερτικά. Θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε αυτό παρακάτω.

Σκέψου λογικά: Επειδή η crystal σου δίνει αυτοπεποίθηση αλλά δημιουργεί και εμμονές, τσέκαρε τον εαυτό σου κάθε τόσο για να δεις τι επίδραση έχει η ουσία πάνω σου, αν είναι λογικές οι αποφάσεις που παίρνεις και αν σε πιάνεις να έχεις “κολλήσει” με κάτι, πχ. ατέλειωτο scroll down.

Υγιεινή: Να θυμάσαι να μη μοιράζεσαι σύνεργα ειδικά αν κάνεις ενέσιμη χρήση. Δώσε σημασία στην υγιεινή του στόματός σου και θυμήσου να ενυδατώνεσαι!

Υπερβολική δόση: Μεγάλη ποσότητα crystal μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα υπερβολικής δόσης (βλέπε πιο πάνω). Πρέπει οπωσδήποτε να καλέσεις ασθενοφόρο αμέσως. Μίλα με ειλικρίνεια στο προσωπικό υγείας, δε θα μπεις σε μπελάδες, ούτε θα σε κρίνει κανείς, αντίθετα θα τους βοηθήσεις να κάνουν αποτελεσματικότερα τη δουλειά τους.

Μετά

Αραιή χρήση: Η crystal είναι εξαιρετικά εθιστική. Αν πίνεις συχνά κινδυνεύεις να εθιστείς και να υποστείς τις μακροπρόθεσμες αρνητικές επιδράσεις της, όπως καρδιακές παθήσεις, ψυχώσεις, επιθετική συμπεριφορά κτλ. Προσπάθησε να την καταναλώνεις με μέτρο και να τη φυλάς για ιδιαίτερες περιστάσεις.

 

Crystal και άλλα

Απαγορευτικά

DXM: Και οι δύο ουσίες αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό, σε ακραίες περιπτώσεις, οι κρίσεις πανικού που προκαλούνται έχουν οδηγήσει σε πιο σοβαρά καρδιακά προβλήματα.

PCP: Ο συνδυασμός αυτός μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε μανιακές καταστάσεις.

NBOMes: Ο συνδυασμός αυτός παρέχει σημαντική διέγερση. Όταν συνδυάζονται μπορεί να οδηγήσουν σε ταχυκαρδία, υπέρταση, αγγειοσυστολή και σε ακραίες περιπτώσεις καρδιακή ανεπάρκεια. Το άγχος και η εστίαση της προσοχής  που προκαλούν τα διεγερτικά όπως η crystal, δεν είναι επίσης καλός συνδυασμός με ψυχεδελικά καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε δυσάρεστους λούπες της σκέψης και εμμονές. Τα NBOMes είναι γνωστό ότι προκαλούν επιληπτικές κρίσεις και τα διεγερτικά μπορούν να αυξήσουν αυτόν τον κίνδυνο.

MAOIs: Τα αντικαταθλιπτικά αυτά μαζί με crystal ενέχουν το ρίσκο της επικίνδυνης αύξησης της αρτηριακής πίεσης, με αποτέλεσμα υπερτασική κρίση

Tramadol:  Η τραμαδόλη και τα διεγερτικά όπως η crystal αυξάνουν τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων.

Με προσοχή

LSD/DMT/Μανιτάρια/Μεσκαλίνη: Διεγερτικά όπως η crystal αυξάνουν τα επίπεδα άγχους και τις εμμονικές σκέψεις πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές εμπειρίες (bad trips) αν συνδυαστούν με ψυχεδελικά.

Κοκαΐνη: Και οι δύο ουσίες είναι διεγερτικές, που σημαίνει αυξημένη πίεση στην καρδιά σου και υψηλό ρίσκο για υπερβολική δόση.

Αλκοόλ: Η κατανάλωση διεγερτικών μειώνει τα κατασταλτικά αποτελέσματα του αλκοόλ και αυτό συνήθως οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ με κίνδυνο ηπατικής βλάβης και αυξημένη αφυδάτωση. Εάν αποφασίσεις να πιεις και αλκοόλ, τότε πρέπει να θέσεις ένα όριο στο πόσο θα πιεις κάθε ώρα και να το τηρήσεις, έχοντας κατά νου ότι θα νιώσεις λιγότερο τις επιδράσεις του αλκοόλ.

Βενζοδιαζεπίνες: Παρόμοια με τα οπιοειδή, το κάθε ναρκωτικό καλύπτει τις επιδράσεις του άλλου και κάνει πιο εύκολη την υπερβολική δόση.  Αν κάνεις συχνά crystal η επίδραση των βενζοδιαζεπινών ενδέχεται να είναι ισχυρότερη, οπότε πάρε μικρές δόσεις αργά και σταδιακά.

Κεταμίνη: Χωρίς απροσδόκητες αλληλεπιδράσεις, αν και πιθανόν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση αλλά δεν είναι πρόβλημα με λογικές δόσεις. Η μετακίνηση σε υψηλές δόσεις αυτού του συνδυασμού δεν συνιστάται λόγω κινδύνου σωματικού τραυματισμού.

Kαφεΐνη: Αυτός ο συνδυασμός σε κάνει πιο ευάλωτο σε αλλαγές διάθεσης, στρες και διαταραχές ύπνου. Ενδέχεται να ενισχύσει τις επιβλαβείς επιδράσεις της κοκαΐνης.

MDMA: Συνδυασμός που πιθανό να προκαλέσει υπερδιέγερση, αυξάνοντας την πίεση στην καρδιά και το κυκλοφορικό σου σύστημα. Αυξάνονται οι νευροτοξικές επιδράσεις του MDMA.

GHB/GBL/Οπιούχα: Τα διεγερτικά αυξάνουν τον ρυθμό αναπνοής επιτρέποντας μεγαλύτερη δόση κατασταλτικών όπως το GHB/GBL με κίνδυνο υπερδοσολογίας. Εάν το διεγερτικό υποχωρήσει πρώτα, και έχει υπάρξει υπερδοσολογία από κατασταλτικό, τότε μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική διακοπή.

Κάνναβη: Όπως και με τα ψυχεδελικά, υπάρχει ο κίνδυνος για εμμονικές αγχωτικές σκέψεις.

Ουδέτερα ή Ενισχυτικά

Αντισυλληπτικά: Ουδέτερο

Ο συνδυασμός αυτών των ουσιών δεν έχει παρουσιάσει ενδείξεις αλληλεπίδρασης.

SSRIs: Ουδέτερο