DMT

Street Names: Dimitri, Spirit Molecule, Jungle Spice (Το μπαχαρικό της Ζούγκλας), The Businessman’s trip, Fantasia

Τα βασικά

 

Το DMT (ή πιο επίσημα η διμεθυλοτρυπταμίνη), είναι
μια εξαιρετικά ισχυρή ψυχεδελική ουσία. Τη βρίσκει κανείς σε μορφή μικρών
κρυστάλλων που το χρώμα τους κυμαίνεται από λευκό μέχρι ελαφρύ πορτοκαλί.
Συνήθως καπνίζεται σε πιπάκι και η δράση του κρατάει περίπου 15 λεπτά. Το DMT
υπάρχει ούτως ή άλλως στον οργανισμό όλων των θηλαστικών, συνεπώς και στον άνθρωπο, όπου πιστεύεται πως λειτουργεί ως ένας νευροδιαβιβαστής (δομικά μοιάζει με τη σεροτονίνη και τη μελατονίνη). Τη συναντάμε επίσης ευρύτατα σε όλο το φυτικό βασίλειο, χωρίς να έχουμε καταλάβει ακόμα γιατί.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της ουσίας είναι
ότι ο οργανισμός δε φαίνεται να χτίζει ανοχή όσο και αν τη χρησιμοποιεί
κάποιος. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όταν παίρνεις DMT, δε χρειάζεται την
επόμενη φορά να πάρεις παραπάνω ποσότητα για να την “ακούσεις”.

 

Ayahuasca

Οι σαμάνοι των αυτόχθονων λαών της Νότιας Αμερικής
και ειδικότερα του Αμαζονίου καταναλώνουν DMT φτιάχνοντας ένα αφέψημα γνωστό ως ayahuasca (αγιαχουάσκα) ή yag
é, το οποίο είναι συνδυασμός δύο φυτών που πρέπει να βράσουν μαζί για ώρες. Γιατί όμως δύο φυτά; Το DMT αν καταναλωθεί μόνο του σε μορφή αφεψήματος, δεν έχει καμία απολύτως επίδραση, γιατί ένα ένζυμο που έχουμε στο στομάχι μας και που αποκαλείται μονοαμινοξειδάση το μπλοκάρει. Το δεύτερο φυτό όμως περιέχει ουσίες που αδρανοποιούν αυτό ακριβώς το ένζυμο και έτσι το DMT μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο! Παραμένει μυστήριο το πως ανάμεσα από τα σχεδόν 80.000 ήδη φυτών του Αμαζονίου, αυτοί οι άνθρωποι χωρίς τεχνολογία μπόρεσαν να διαλέξουν εκείνο το φυτό που έχει ικανοποιητικές ποσότητες DMT και το συνδύασαν ακριβώς με το φυτό που πρέπει ώστε να αδρανοποιηθεί το ένζυμο και να λειτουργήσει η ουσία.

 

Το DMT δίνει πολύ ισχυρές οπτικές εμπειρίες. Οι χρήστες συχνά αναφέρουν ότι έρχονται σε επαφή με περίεργες οντότητες ή ακόμα ότι μεταφέρονται σε διαφορετικές διαστάσεις. Εάν δεν είσαι προετοιμασμένος για αυτό, το πιθανότερο είναι να μην μπορέσεις να διαχειριστείς την εμπειρία και να
βιώσεις ένα bad trip. Το DMT έχει επίσης βαθιές επιπτώσεις στη συνείδηση,
επομένως, ενώ είναι σχετικά ασφαλές για το σώμα σου, μπορεί να έχει δυσμενείς
επιδράσεις στο νου και στην ψυχική σου κατάσταση. Αν επιλέξεις να
χρησιμοποιήσεις DMT, είναι πιο ασφαλές να υπάρχει μαζί σου ένα νηφάλιο άτομο
για να σε παρακολουθεί καθώς τριπάρεις, δηλαδή ένας trip sitter.

dmt crystals

Πώς πίνεται

Στόμα

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι το κάπνισμα. Οι κρύσταλλοι τοποθετούνται σε ένα γυάλινο πιπάκι που στη συνέχεια θερμαίνεται και εισπνέεις τις αναθυμιάσεις. Κατά μέσο όρο, με αυτόν τον τρόπο η επίδραση κρατά για περίπου 10 με 15 λεπτά.

Ο δεύτερος τρόπος είναι το αφέψημα ayahuasca, το οποίο προετοιμάζεται από σαμάνο και πίνεται τελετουργικά και μόνο υπό την επίβλεψή του καθώς η εμπειρία κρατάει πολύ περισσότερο (3 με 7 ώρες) και είναι κατακλυσμιαία. Αυτού του είδους η κατανάλωση δε γίνεται για ψυχαγωγικούς σκοπούς ή για να δει κάποιος “πως είναι”, αλλά για να “ταξιδέψει” στους εσωτερικούς του κόσμους και να τους διερευνήσει υπό την καθοδήγηση του σαμάνου.

Τι θα μου κάνει

 

Οι επιδράσεις του DMT ποικίλουν ανάλογα με την ποσότητα, την ψυχολογία και τη σωματική σου κατάσταση αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λαμβάνεται. Δεν είναι απαραίτητο ότι το DMT θα έχει στην ίδια δόση την ίδια επίδραση σε δύο διαφορετικούς ανθρώπους αλλά ούτε πως ο ίδιος άνθρωπος θα βιώσει παρόμοιες επιδράσεις σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις λήψης της ίδιας δόσης. Παρακάτω θα βρεις μια επιγραμματική αναφορά των συνηθέστερων επιδράσεων της χρήσης DMT. Ο γενικότερος κανόνας είναι ότι όσο αυξάνεται η δόση, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα αρνητικών επιδράσεων (bad trip).

 

Σε αντίθεση με το LSD που συχνά χρησιμοποιείται ως recreational drug σε party, το DMT είναι καλύτερα να χρησιμοποιηθεί σε ένα ήσυχο περιβάλλον καθώς η εμπειρία συνήθως είναι ισχυρή και τα έντονα φώτα και η μουσική θα είναι επιβαρυντικά.

 

Από τη στιγμή που θα καπνίσει κανείς DMT, μέσα στα πρώτα 15 – 60 δευτερόλεπτα θα νιώσει τις πρώτες επιδράσεις. Το trip συνήθως κρατάει από 5 μέχρι και 20 λεπτά.

 

Τα ευχάριστα αποτελέσματα για το χρήστη μπορεί να είναι:

 • Ευφορία
 • Τα χρώματα και τα σχήματα των αντικειμένων γίνονται πιο έντονα
 • Συνειδητοποίηση προσωπικών μοτίβων συμπεριφοράς
 • Αίσθημα σύνδεσης με το σύμπαν
 • Πνευματικές εμπειρίες που αλλάζουν την οπτική για τη ζωή

 

Η ουσία επιφέρει και ορισμένες επιδράσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ουδέτερες, δεν είναι ούτε θετικά ούτε αρνητικά χρωματισμένες και το πρόσημό τους εξαρτάται από το πώς τις βιώνει ο κάθε χρήστης. Κάποιες από αυτές είναι:

 • Οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις
 • Απώλεια της αίσθησης του εαυτού
 • Αλλαγή της αίσθησης του χρόνου
 • Βίωση έντονων συναισθημάτων
 • Συναισθησία

 

Πιθανά αρνητικά συμπτώματα της χρήσης DMT μπορεί να είναι:

 • Αστάθεια στη θερμοκρασία του σώματος
 • Ενόχληση στο στομάχι
 • Σύγχυση και αποπροσανατολισμός
 • Δυσάρεστα συναισθήματα
 • Παρανοϊκές διαταραχές
 • Άγχος

 

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι μια έρευνα που έγινε το 2018 (Timmermann, C., Roseman, L., Williams, L., Erritzoe, D., Martial, C., Cassol, H., Laureys, S., Nutt, D., Carhart-Harris, R. (15 August 2018). “DMT Models the Near-Death Experience”) βρήκε σημαντικές ομοιότητες ανάμεσα στις εμπειρίες που έχει κανείς από το DMT και στις περιθανάτιες εμπειρίες (near – death experiences).

 

kaleidoscope image

Πόσο να πιώ

Οι παρακάτω δοσολογίες είναι ενδεικτικές και βασίζονται σε πληροφορίες που προκύπτουν από το Ίντερνετ και την εμπειρία χρηστών. Η χρήση μίας ουσίας δεν μπορεί ποτέ να είναι εξ ολοκλήρου «ασφαλής», και πάντα υπάρχει η πιθανότητα απρόβλεπτων αντιδράσεων στον οργανισμό.

Οι παρακάτω δοσολογίες είναι ενδεικτικές και βασίζονται σε πληροφορίες που προκύπτουν από το Ίντερνετ και την εμπειρία χρηστών. Η χρήση μίας ουσίας δεν μπορεί ποτέ να είναι εξ ολοκλήρου «ασφαλής», και πάντα υπάρχει η πιθανότητα απρόβλεπτων αντιδράσεων στον οργανισμό.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να πάρει κανείς DMT είναι με το κάπνισμα σε ένα γυάλινο πιπάκι. Μια ελαφριά δόση είναι περίπου 10 – 20 mg ενώ η συνηθισμένη είναι 20 – 40 mg. Η πιο δυνατή είναι περίπου 40 – 60 mg ενώ πάνω από 60 mg θεωρείται βαριά.

DMT και ασφάλεια

 

Η χρήση μίας ουσίας δε δύναται να είναι εξ ολοκλήρου «ασφαλής». Παρακάτω σου παρέχουμε κάποια tips, ώστε σε περίπτωση που κάνεις χρήση, να μπορέσεις να εξασφαλίσεις τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Προσπάθησε να αποφύγεις εξ’ ολοκλήρου το DMT αν έχεις διαταραχή κρίσεων, ψυχικές παθήσεις ή είσαι έγκυος. Προσπάθησε πριν το trip να βρίσκεσαι σε όσο δυνατόν καλύτερη ψυχολογική κατάσταση και φρόντισε να προστατεύσεις τον εαυτό σου από την έκθεση σε τυχόν αρνητικά ερεθίσματα κατά τη διάρκειά του.

 

Πριν

Βρες έναν trip sitter:  O trip sitter είναι κάποιος που θα σε προσέχει κατά την διάρκεια του trip. Ο ιδανικός είναι κάποιος που εμπιστεύεσαι, είναι νηφάλιος και έχει πρότερη εμπειρία με ψυχεδελικές ουσίες.

Σύνεση:  Όπως και με το LSD, φρόντισε να αποφύγεις τη χρήση DMT σε περίπτωση που δεν αισθάνεσαι καλά, έχεις κακή διάθεση, έχεις φάει πολύ ή αναμένεις να εκτεθείς σε αρνητικά ερεθίσματα. Αν η λήψη ουσιών δεν πρέπει να γίνεται όταν είμαστε σε άσχημη ψυχολογική διάθεση, η λήψη ψυχεδελικών είναι ίσως η χειρότερη ιδέα! Μπορείς εύκολα να πέσεις σε bad trip.

Να το παίρνεις πάντα με άλλους ανθρώπους με τους οποίους νιώθεις οικεία και άνετα.

Ενυδάτωση: Φρόντισε να πιεις λίγο νερό πριν ξεκινήσεις και να έχεις κοντά σου ένα μπουκαλάκι.

 

Κατά τη διάρκεια

Περιβάλλον: Διάλεξε ένα όμορφο και ήσυχο μέρος που σε κάνει να αισθάνεσαι ασφάλεια.

Προσοχή με το pipe: Επειδή συνήθως δεν προλαβαίνει κανείς να κάνει πάνω από 2-3 εισπνοές μέχρι να αρχίσει να νιώθει τις πρώτες επιπτώσεις, είναι πολύ πιθανό να του πέσει το γυάλινο πιπάκι. Για αυτό είναι καλύτερα να έχεις κάποιον άλλο που στο κρατά και το ανάβει και όταν νιώσεις πως πήρες όσο χρειάζεσαι, του κάνεις νόημα να το απομακρύνει από το στόμα σου.

 

Μετά

Δώσε χρόνο: Μια εμπειρία με DMT είναι αρκετά έντονη και μικρής διάρκειας για αυτό δώσε χρόνο στον εαυτό σου μετά να επεξεργαστεί την εμπειρία και τις πληροφορίες και να επιστρέψεις σταδιακά στην “πραγματικότητα”.  

Δώσε χρόνο ξανά: Απόφυγε να οδηγήσεις, να κάνεις ποδήλατο ή άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες. Περίμενε περίπου 24 ώρες πριν κάνεις οτιδήποτε απαιτεί την πλήρη προσοχή και τον σωματικό σου συντονισμό.

 

DMT και άλλα

Απαγορευτικά

Κοκαίνη/Αμφεταμίνες: Σου συνιστούμε να αποφύγεις τη λήψη αυτών των ουσιών μαζί με DMT, οι αντιδράσεις είναι εξαιρετικά απρόβλεπτες και μπορεί να είναι θανατηφόρες. Πιθανότατα θα προκαλέσεις κάποιο βαθμό βλάβης, ακόμη και αν λάβεις ισχυρές προφυλάξεις.

 

Με προσοχή

Μανιτάρια: Οι επιδράσεις θα πολλαπλασιαστούν και θα είναι πιο έντονες για αυτό χρειάζεται προσοχή.

Κάνναβη:  Η κάνναβη έχει μια απροσδόκητα ισχυρή και κάπως απρόβλεπτη συνέργεια με τα ψυχεδελικά, οπότε πρόσεξε αν την καταναλώσεις μαζί με DΜΤ.

 

Ουδέτερο ή ενισχυτικό

LSD/MDMA/Καφεϊνη/GHB-GBL/Κεταμίνη/Αλκοόλ