Tips για ασφαλέστερο partying

Πέρα από τη μείωση βλάβης σε θέματα χρήσης ουσιών και σεξουαλικής υγείας, έχουμε σαν απώτερο στόχο την ανάπτυξη μιας κουλτούρας safer partying μεταξύ των partygoers, η οποία θα μεταφράζεται σε συμπεριφορές και τρόπους δράσης των ίδιων των ατόμων, ώστε να μένουν ασφαλή και να προσέχουν το ένα το άλλο.

Εάν γνωρίζεις πώς να παρτάρεις με ασφάλεια, θα βοηθήσει εσένα και τους φίλους σου να περάσετε καλά χωρίς απρόοπτα.

Το να παρτάρεις σωστά, για παράδειγμα, μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις το υπερβολικό ποτό και την επικίνδυνη συμπεριφορά, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και το σεξ χωρίς προφύλαξη.

 

Παρακάτω λοιπόν θα βρεις μερικές ιδέες ώστε να παραμείνεις ασφαλής και ταυτόχρονα να περνάς καλά!

Πριν το party

Exit Plan

Βεβαιώσου ότι γνωρίζεις πώς να επιστρέψεις στο σπίτι σου πριν ακόμη φτάσεις στο χώρο όπου θα διασκεδάσεις. Αν πρόκειται να το ξενυχτήσεις κάπου μακριά από το σπίτι σου, προγραμμάτισε εκ των προτέρων να μείνεις στο σπίτι κάποιου φίλου που εμπιστεύεσαι αν χρειαστεί, ή κάνε ένα σχέδιο για το πώς θα φτάσεις στο σπίτι σου. Θα σε πάει ένας φίλος; Θα καλέσεις ταξί;

Προφυλακτικά

Πάρε προφυλακτικά μαζί σου εάν πιστεύεις ότι είναι πιθανό να προκύψει να κάνεις σεξ (και απίθανο αν πιστεύεις ότι είναι, καλό είναι να έχεις μαζί σου για κάθε περίπτωση, ή για να δώσεις σε φίλο που τα  χρειάζεται).

Φάε πρώτα

Φέρσου έξυπνα για το τι περνά από το στόμα σου! Φάε κάτι προτού βγεις έξω. Το παρτάρισμα με άδειο στομάχι μπορεί να σε κάνει να μεθύσεις πολύ πιο γρήγορα από ό,τι υπολογίζεις.

Όριο

Αποφάσισε ένα όριο για τα ποτά ή/και τις ουσίες και μείνε σε αυτό.

Φάρμακα

Αν πας σε φεστιβάλ που κρατάει για μέρες, πάρε μαζί την αγωγή σου. Βεβαιώσου ότι μεταφέρεις τα φάρμακά σου στην κανονική τους συσκευασία με συνταγή ή σημείωση γιατρού, διαφορετικά η άνθρωποι στην ασφάλεια μπορεί να νομίσουν ότι τα πουλάς ή ότι δεν είναι καν φάρμακα.

  Παίξε με το σύστημα που κερδίζει: Παρέα!

Είναι πιο διασκεδαστικό και ασφαλές να παρτάρεις με παρέα, γιατί έτσι το κάθε άτομο έχει το νου του στο άλλο. Το να βγαίνεις με φίλους είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να βεβαιωθείς ότι έχεις επαφές έκτακτης ανάγκης, ότι δεν θα ξεμείνεις χωρίς να μπορείς να γυρίσεις σπίτι και ότι κάποιος θα σε βοηθήσει σε περίπτωση κλοπής των πραγμάτων σου.

Κατά τη διάρκεια

Εάν σκοπεύεις να πάρεις ουσίες, βεβαιώσου ότι υπάρχει κάποιο από την παρέα σου που γνωρίζει τι παίρνεις, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.
Επίσης είναι καλή ιδέα να τις τεστάρεις πρώτα. Ας είμαστε ειλικρινείς — οι ουσίες και τα party ή τα φεστιβάλ πάνε πολλές φορές χέρι-χέρι. Μέρος του να μαθαίνεις να παραμένεις ασφαλής είναι να κάνεις το ρισκαδόρικο πράγμα με τον όσο το δυνατόν ασφαλέστερο τουλάχιστον τρόπο. Για παράδειγμα έχουν υπάρξει πολλά χάπια που έχουν πουληθεί ως Ecstasy αλλά δεν περιείχαν τίποτα άλλο από βιταμίνες. Τέσταρε λοιπόν την ουσία ξεκινώντας με τη μικρότερη δόση. Start low, go slow λοιπόν!
Ενυδατώσου και κάνε ένα διάλειμμα αν χρειάζεται. Είναι πολύ βοηθητικό το να ακούς τις ανάγκες του σώματός σου. Αν πιεις ενεργειακά ποτά, αύξησε λίγο και την κατανάλωση νερού. Αν πιεις md (MDMA) ή Ecstasy, να έχεις κοντά σου ένα μπουκαλάκι νερό και να πίνεις λίγο-λίγο. Αν μείνεις για ώρες χωρίς νερό και κοντεύεις να καταντήσεις σαν σταφίδα Κορινθίας, μην ορμήξεις λαίμαργα στο νερό που θα βρεις γιατί ο οργανισμός σου μπορεί να πάθει ισχυρό σοκ με άσχημη κατάληξη. Χωρίς πλάκα, έχουν καταγραφεί θάνατοι από αυτό (μέτρον άριστον μέχρι και στο νερό λοιπόν!).
Μην αναμιγνύεις ουσίες αν δε γνωρίζεις πως αλληλεπιδρούν. Η ανάμειξη ουσιών μπορεί να έχει αποτελέσματα τα οποία δεν έχεις υπολογίσει. Για παράδειγμα, το να έχεις πιει αλκοόλ αυξάνει δραματικά την ποσότητα THC που απορροφά ο οργανισμός σου όταν πιεις ένα τσιγάρο (το έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές). Leave the mixing to the dj λοιπόν … 

Την άκουσες άσχημα με μια ουσία; Μη σε πιάνει αμέσως πανικός! Σε αρκετές περιπτώσεις αυτό που έχεις να κάνεις είναι απλά να περιμένεις και η εμπειρία θα σβήσει από μόνη της σε ένταση. Αν είσαι με φίλες/φίλους, ζήτα να σε πάνε κάπου πιο ήσυχα και να καθίσει κάποιος μαζί σου μέχρι να νιώσεις καλύτερα. Αν στο party υπάρχει ομάδα “Bad Trip Stoppers” όπως η Genertation Act, ζήτα τη βοήθειά τους και πες με ειλικρίνεια τι έχεις πάρει. Δεν είναι εκεί για να σε κρίνουν αλλά για να σε βοηθήσουν.

Safe sex! Αφού πήρες προφυλακτικό, χρησιμοποίησέ το! Δε θα μειώσει μόνο το ρίσκο από ορισμένα ΣΜΛ αλλά θα εξασφαλίσει πως δε θα σου έρθει μια σπέσιαλ υπενθύμιση εννέα μήνες μετά…
Χρησιμοποίησε την κοινή λογική και κράτα τα μάτια σου ανοιχτά. Η κοινή λογική είναι απίστευτα σημαντική όταν θες να παραμείνεις ασφαλής. Πράγματα απλά όπως το να μην αφήνεις την τσάντα σου ή το ποτό σου χωρίς επίβλεψη, να μην φεύγεις από το party με κάποιον που δε γνωρίζεις, ή το να προσέχεις τους ανθρώπους που φαίνονται ότι μπορεί να ξεκινήσουν έναν καβγά είναι μερικά παραδείγματα.
Όπως είπαμε, το σύστημα που κερδίζει είναι η παρέα. Έχε λοιπόν στο νου σου την κολλητή ή τον κολλητό που πήγε τουαλέτα. Γύρισε; Έχει κολλήσει πάνω σου ένας τυπάς και δε λέει να φύγει; Κάνε νόημα στον φίλο για ενισχύσεις και θα έρθει να σε πάρει . Έγινες στουπί; Ένας φίλος/μια φίλη μπορεί να σε βοηθήσει να επιστρέψεις σπίτι με ασφάλεια. Ένας για όλους και όλοι για έναν, Νταρτανιάν
Κατανόησε τι σημαίνει “συναίνεση”. Δεν μπορούμε να δώσουμε ξεκάθαρη συναίνεση ενώ έχουμε πιει το Βόσπορο. Έχε στο νου πως το αλκοόλ και οι ουσίες επηρεάζουν την κρίση σου ή την κρίση του παρτενέρ σου. Θες να μάθεις περισσότερα για τη συναίνεση; Τσέκαρε το σχετικό άρθρο εδώ.
Generate your limits. Είναι και το σύνθημά μας άλλωστε! Εντάξει, γνωρίζουμε πόσο πολύ θέλεις να παρτάρεις αλλά γιατί να φτάσεις στο σημείο να βγάζεις να εσώψυχά σου στο παρτέρι δίπλα; Δε θα πέσεις στα μάτια κανενός αν αρνηθείς το επόμενο ποτό, αλλά ακόμα κι αν συμβεί, μη σκοτίζεσαι. Ούτως ή άλλως δεν θα το θυμάται μέχρι αύριο …

Μετά το party

Εφάρμοσε το Exit Plan που έχεις. 

Μη δοκιμάσεις να οδηγήσεις σε κατάσταση μέθης, ακόμα κι αν αισθάνεσαι ότι το έχεις! Μπορεί να σε γυρίσει ένας φίλος ή να καλέσεις ταξί. Πήγαινε αύριο να πάρεις το αυτοκίνητο, εκεί θα είναι. Το περπάτημα σε δρόμους με κακό φωτισμό επίσης σε θέτει σε κίνδυνο, ειδικά αν δεν είσαι sober.

Διασφάλισε πως το κάθε άτομο στην παρέα σου βρήκε τρόπο να φύγει και δεν ξέμεινε κανείς πίσω. 

Δεν είναι λίγες οι φορές που το ταξί έχει προχωρήσει ήδη κάμποσα χιλιόμετρα μέχρι να αναρωτηθεί κανείς “Καλά ρε, ο Νίκος που είναι;”. Θυμάσαι που όταν ήμαστε μικρά και πηγαίναμε εκδρομές, όταν μπαίναμε στα πούλμαν για τον γυρισμό μας μετρούσανε; Ε, κάτι ήξεραν …

Comedown 

Αν πέρασες τέλεια στο party πίνοντας ό,τι υπήρχε από ουσίες, τότε οι μέρες που έρχονται ίσως σου φανούν δύσκολες. Ίσως νιώσεις από άδεια/άδειος μέχρι “Δεν έχει νόημα η ζωή μου πια” έως και “Μη μου τον χώνετε βαθιά τον άντρα μου στο μνήμα” ή πάλι εκνευρίζεσαι με το παραμικρό. Μην ανησυχείς, βιώνεις το γνωστό “comedown”! Δες εδώ μερικά tips για να τη βγάλεις καθαρή.

Σου ευχόμαστε κάθε party σου να είναι μια αξέχαστη εμπειρία που θα έχεις να θυμάσαι μετά με την παρέα σου!

See you out there λοιπόν!