Basics

Basics

Η ηρωίνη είναι ευφορική κατασταλτική και αναλγητική ουσία, παράγωγο της μορφίνης. Οι δύο αυτές ουσίες φτιάχνονται από το όπιο, ρητίνη που λαμβάνεται από το περικάρπιο της παπαρούνας. Η αναλγητική δράση της, όπως και των άλλων παραγώγων του οποίου,  περιλαμβάνει μείωση της αίσθησης του πόνου, μειωμένη αντίδραση στον πόνο και αυξημένη ανοχή σε αυτόν. Έχει επίσης αντιβηχικές ιδιότητες, λόγος για τον οποίο η Bayer την εισήγαγε στη φαρμακευτική αγορά το 1897, ως λιγότερο εθιστικό υποκατάστατο άλλων κοινών οπιοειδών. Είναι ιδιαίτερα γνωστή για την υψηλά εθιστική της ποιότητα, και τη θανάσιμη υποοξυγόνωση που προκαλεί σε περίπτωση υπερβολικής δόσης.

Η ηρωίνη χρησιμοποιούταν σε φαρμακευτικά σκευάσματα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε και απαγορεύτηκε γιατί συνειδητοποιήθηκαν οι εθιστικές της ιδιότητες. Πλέον, αποτελεί την κατεξοχήν παράνομη και στιγματισμένη ουσία, αφού εικόνες χρηστών ηρωίνης χρησιμοποιούνται σε καμπάνιες κατά των ναρκωτικών σαν παραδείγματα προς αποφυγή.

Η καθαρή μορφή της είναι αυτή της λευκής σκόνης, αλλά μπορεί να βρεθεί και σε καφέ απόχρωση, ανάλογα με τις ουσίες με τις οποίες έχει αναμειχθεί και «κοπεί». Μπορεί επίσης να τη συναντήσεις σε κολλώδη και συμπαγή μορφή, ανάλογα και πάλι με την επεξεργασία που έχει υποστεί.

Η ηρωίνη χρησιμοποιούταν σε φαρμακευτικά σκευάσματα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε και απαγορεύτηκε γιατί συνειδητοποιήθηκαν οι εθιστικές της ιδιότητες. Πλέον, αποτελεί την κατεξοχήν παράνομη και στιγματισμένη ουσία, αφού εικόνες χρηστών ηρωίνης χρησιμοποιούνται σε καμπάνιες κατά των ναρκωτικών σαν παραδείγματα προς αποφυγή.

Η καθαρή μορφή της είναι αυτή της λευκής σκόνης, αλλά μπορεί να βρεθεί και σε καφέ απόχρωση, ανάλογα με τις ουσίες με τις οποίες έχει αναμειχθεί και «κοπεί». Μπορεί επίσης να τη συναντήσεις σε κολλώδη και συμπαγή μορφή, ανάλογα και πάλι με την επεξεργασία που έχει υποστεί.

Πώς πίνεται

Μύτη

Αρκετά συνηθισμένος τρόπος λήψης της ηρωίνης είναι από τη μύτη, χωρίζοντας μία ποσότητα της ουσίας σε «γραμμές», τους λεγόμενους «μύτους», σε μία επιφάνεια και ρουφώντας την με καλαμάκι, χαρτονόμισμα, εισιτήριο ή οποιαδήποτε κυλινδρική χάρτινη κατασκευή. Λήψη από τη μύτη επίσης συμβαίνει και με την εισπνοή της ηρωίνης. Συνήθως το άτομο τοποθετεί μία ποσότητα της ουσίας σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, το οποίο ζεσταίνει με αναπτήρα και εισπνέει τις αναθυμιάσεις που βγαίνουν από τη ζέστη.

Στόμα

Συνηθισμένος επίσης τρόπος λήψης της ουσίας είναι το κάπνισμά της. Αυτό πιο εύκολα επιτυγχάνεται με ηρωίνη που έχει μορφή σαν συμπαγές και κολλώδες μικρό «τουβλάκι». Το άτομο μπορεί να την τοποθετήσει μέσα σε ένα γυάλινο πιπάκι, να το θερμάνει και να εισπνεύσει τις αναθυμιάσεις που παράγονται.

Ενέσιμη χρήση

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος χρήσης της ηρωίνης είναι ενδοφλέβια και σπανιότερα ενδομυϊκά. Η ενέσιμη χρήση ενέχει πολλούς κινδύνους, σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο. Αυξάνει τον κίνδυνο για ΣΜΛ, προκαλεί αποστήματα και βακτηριακές μολύνσεις, ενώ παράλληλα αυξάνει τον εθιστικό παράγοντα της ουσίας. Προτείνουμε αν δεν έχεις ήδη δοκιμάσει, να μην το κάνεις, και να προτιμήσεις έναν μη ενέσιμο τρόπο χρήσης οποιασδήποτε ουσίας. Αν πρόκειται να το κάνεις, συμβουλέψου τον οδηγό μας για ασφαλέστερη ενέσιμη χρήση.

Τι θα μου κάνει

Οι επιδράσεις της ηρωίνης ποικίλουν ανάλογα με την ποσότητα της δόσης, τον τρόπο χρήσης της και τον οργανισμό που τη λαμβάνει. Δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζει κάποιος όλα τα συμπτώματα, ή στον ίδιο βαθμό με το διπλανό του. Είναι επίσης πιθανό να αισθανθείς επιδράσεις που δεν καταγράφονται στην παρακάτω καταγραφή. Ο γενικότερος κανόνας είναι ότι, όσο αυξάνεται η δόση, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα αρνητικών επιδράσεων.

Θετικές:

Η κυρίαρχη θετική επίδραση της ηρωίνης είναι η αίσθηση που περιγράφεται για το high της. Περιγράφεται σαν ένα αίσθημα ζεστασιάς και μία έντονα ευχάριστη αίσθηση, σαν «κύμα».  Ορισμένες από της θετικές αυτές επιδράσεις του κύματος είναι:

 • Ζεστασιά, ευφορία, ασφάλεια
 • Χαλάρωση
 • Συναισθηματική αποσύνδεση, περιορισμός του στρες
 • Αναλγητική δράση, σε σωματικούς και ψυχικούς πόνους

Ουδέτερες:

 • «Ταλάντωση», κατά την οποία το άτομο εναλλάσσει για σύντομα διαστήματα την κατάσταση συνειδητότητας με την κατάσταση ύπνου, με την χαρακτηριστική κίνηση του κεφαλιού
 • Δυσκοιλιότητα
 • Βραδεία και κολλώδης ομιλία
 • Βραδύτητα στην αναπνοή, τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση

Αρνητικές:

 • Ζαλάδα
 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Φαγούρα
 • Ρηχές αναπνοές

Συμπτώματα Στέρησης

Η ηρωίνη έχει πολύ εθιστικές ιδιότητες και παρατεταμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε σωματική εξάρτηση και ανοχή-με αποτέλεσμα να αυξάνεται η δόση σε κάθε επόμενη χρήση. Άπαξ και εγκατασταθεί στο σύστημα του ατόμου, η σωματική εξάρτηση, αν δεν καλυφθεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα στέρησης, για τα οποία θα γίνει μνεία παρακάτω:

 • Στρες
 • Αϋπνία
 • Ιδρώτας
 • Εγρήγορση
 • Μυϊκοί πόνοι
 • Διάρροια
 • Κράμπες
 • Ναυτία και εμετοί
 • Στρες
 • Αϋπνία
 • Ιδρώτας
 • Εγρήγορση
 • Μυϊκοί πόνοι
 • Διάρροια
 • Κράμπες
 • Ναυτία και εμετοί

Πόση να πιώ

Οι παρακάτω δοσολογίες είναι ενδεικτικές και βασίζονται σε πληροφορίες που προκύπτουν από το Ίντερνετ και την εμπειρία χρηστών. Η χρήση μίας ουσίας δεν μπορεί ποτέ να είναι εξ ολοκλήρου «ασφαλής», και πάντα υπάρχει η πιθανότητα απρόβλεπτων αντιδράσεων στον οργανισμό.

Οι δοσολογίες επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως από την καθαρότητα της ουσίας, την κατάσταση του οργανισμού που τη λαμβάνει, τη συχνότητα χρήσης της ουσίας, το βάρος, το φύλο και το μεταβολισμό.  Οι ποσότητες επίσης δεν μπορούν ποτέ να είναι ακριβείς, καθώς το περιβάλλον λήψης της ουσίας συνήθως δεν προσφέρει τη δυνατότητα να τη μετρήσεις ακριβώς. Παρακάτω παραθέτουμε με επιφύλαξη έναν πρακτικό οδηγό. Ο γενικότερος κανόνας που μπορούμε να προσφέρουμε είναι να ξεκινάς με τη μικρότερη δυνατή δοσολογία και να αφήνεις χρόνο να επιδράσει στον οργανισμό σου, και από εκεί να κρίνεις αν θα πάρεις περισσότερη. Μπορείς, επίσης, να συμβουλευτείς ένα πιο έμπειρο φίλο σου και να πάρεις περίπου τη μισή από τη δόση που θα πάρει.

Μύτη

Η συνήθης ελαφριά δόση της εισπνεόμενης ηρωίνης ανέρχεται στα 7,5-20 mg (0,007-0,02 g), μία συνήθης μέση δόση είναι γύρω στα 20-35 mg (0,02-0,03 g), μία δυνατή ανέρχεται στα 35-50 mg (0,03-0,05 g) και μία βαριά δόση είναι περίπου στα 50-75 mg (0,05-0,07 g). Η δόση της εισπνεόμενης ουσίας χρειάζεται περίπου 10-15 λεπτά για να δράσει, διαρκεί περίπου 3-6 ώρες και «αφήνει» τον οργανισμό εντελώς μέχρι και 24 ώρες αργότερα.

Στόμα

Στην περίπτωση της καπνιστής, η συνήθης ελαφριά δόση ανέρχεται στα 5-15 mg (0,005-0,01 g), η συνηθισμένη δόση είναι περίπου στα 15-25 mg (0,01-0,02 g) και η βαριά δόση τοποθετείται περίπου στα 30-50 mg (0,03-0,05 g).  Η δόση ξεκινά να επιδρά στα 5-10 λεπτά, διαρκεί για περίπου 3-5 ώρες και επίσης μπορεί να «αφήσει» το άτομο εντελώς μέχρι και 24 ώρες αργότερα

Ενδοφλέβια χρήση

Στην περίπτωση της ενέσιμης χρήσης, λόγω της φύσης της και του τρόπου επίδρασής της στον οργανισμό, δεν υπάρχει δόση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ελαφριά». Μία μέση δόση ανέρχεται περίπου στα 5-10 mg (0,005-0,01 g) και μία δυνατή στα 8-15 mg (0,008-0,015 g).  Η επίδρασή της ξεκινάει σχεδόν αμέσως, περίπου στα 0-5 λεπτά. Η δράση της διαρκεί περίπου 4-5 ώρες και επίσης εγκαταλείπει τον οργανισμό μέχρι και 24 ώρες αργότερα

Τί να προσέξω

Πριν 

Φέρε παρέα: Προσπάθησε να μην κάνεις χρήση μόνο. Έχε μαζί σου άτομα, κατά προτίμηση εμπιστοσύνης, και προσπαθήστε να εναλλάσσετε τους ρυθμούς χρήσης, ώστε πάντα κάποιο να είναι σε μεγαλύτερη ετοιμότητα.

Έλα προετοιμασμένο: Η ναλοξόνη είναι μία ουσία που προκαλεί την αντιστροφή μιας υπερβολικής δόσης και χορηγείται είτε ενέσιμα είτε ως ρινικό σπρέι. Αν είναι εφικτό να την προμηθευτείς, θα ήταν καλό να έχεις τουλάχιστον μια δόση μαζί σου, η οποία θα βρίσκεται σε προσβάσιμο και ορατό σημείο.

Προσοχή στις απομιμήσεις: Συχνά η ηρωίνη του δρόμου είναι αναμεμειγμένη με ένα άλλο ισχυρό συνθετικό οπιοειδές που ονομάζεται φεντανύλη, το οποίο είναι από τα πιο ισχυρά αναλγητικά και χρησιμοποιείται ιατρικά σε ανθρώπους που έχουν αναπτύξει αντίσταση σε άλλα οπιοειδή. Η επίδρασή του είναι πολύ ισχυρότερη από αυτή της ηρωίνης και επιδρά σε πολύ μικρότερες δόσεις. Προσοχή στις δοσολογίες σου και στις ανάγκες του οργανισμού σου.

Κατά τη διάρκεια

Μπορείς να το πάθεις:  Η υπερβολική δόση δεν είναι κάτι το οποίο περιορίζεται αποκλειστικά στην ενέσιμη χρήση της ηρωίνης. Είναι εξίσου πιθανό να σου συμβεί και με οποιαδήποτε άλλη εκδοχή χρήσης της ουσίας. Ο γενικότερος κανόνας είναι «ξεκίνα χαμηλά, συνέχιζε αργά».

Λίγο-λίγο: Ξεκίνα με μικρή δόση, ώστε να μπορείς να ελέγξεις τις επιδράσεις που έχει πάνω σου. Η ηρωίνη συχνά προκαλεί δυσάρεστες παρενέργειες, όπως ναυτία και αναγούλα, ακόμα κι αν η υπόλοιπη εμπειρία σου είναι ευχάριστη. Επίσης, δεν μπορείς να είσαι σίγουρο για την καθαρότητα της ουσίας.

Sharing is (not) caring: Προσπαθήστε να έχει το κάθε άτομο το δικό του εξοπλισμό, είτε πρόκειται για γιούφια, για πιπάκια ή για σύριγγες, ή ακόμα και αντισηπτικά μαντηλάκια ή φυσιολογικό ορό. Το μοίρασμα στα σύνεργα μπορεί να αυξήσει το ρίσκο μόλυνσης από ΣΜΛ, HIV και Ηπατίτιδα B και C.

Την επόμενη μέρα

Παρατήρησε το: Κάποια προειδοποιητικά σημάδια της υπερβολικής δόσης είναι το άτομο να είναι ξύπνιο αλλά να μην μπορεί να μιλήσει, το δέρμα του να είναι χλωμό ή ιδρωμένο, η ανάσα του να είναι ρηχή ή αργή ή να έχει λιποθυμήσει. Αν υπάρχει ναλοξόνη στο χώρο, χορήγησέ την αμέσως και κάλεσε παρόλα αυτά ιατρική βοήθεια. Μην πεις ψέματα και δώσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο ιατρικό προσωπικό. Δε θα μπεις σε μπελάδες και δε θα σε κρίνουν. Ίσα-ίσα, θα μπορούν να κάνουν την παρέμβασή τους αποτελεσματικότερη.

Ενημερώσου: Είναι αδύνατον να αναπτύξεις σωματικό εθισμό στην ηρωίνη από μία χρήση, και εξίσου απίθανο να εθιστείς σε αυτήν ψυχολογικά την πρώτη φορά. Προσπάθησε, ωστόσο, να είσαι ενήμερο. Έχε σκοπό και γνώση του γιατί το κάνεις, ώστε να μπορείς να αντλήσεις τα καλύτερα και να αποφύγεις τα χειρότερα της εμπειρίας. Η παρατεταμένη χρήση θολώνει την κρίση σου και μπορεί να σου εγκαταστήσει συμπτώματα εθισμού. 

Συνδυασμοί

Απαγορευτικα

Κεταμίνη: Και οι δύο ουσίες επιφέρουν ρίσκο εμετού και απώλειας συνειδητότητας. Αν το άτομο αναισθητοποιηθεί ενώ έχει κάνει χρήση, υπάρχει σοβαρό ρίσκο αναρρόφησης, αν δεν είναι ξαπλωμένο σε ασφαλή θέση (θέση ανάνηψης). 

Αλκοόλ: Και οι δύο ουσίες ενισχύουν την πιθανότητα αταξίας των μυών και αναισθησίας που προκαλεί η άλλη, και σε περιπτώσεις υψηλής δόσης ο συνδυασμός μπορεί να καταλήξει σε απρόβλεπτη απώλεια συνειδητότητας. Ενδέχεται να υπάρχουν κενά μνήμης. Αν δεις κάποιο άτομο λιπόθυμο που ξέρεις ότι έχει πάρει αυτό το συνδυασμό, τοποθέτησέ το σε ασφαλή θέση (γυρισμένο στο πλάι) για να αποφύγεις την πιθανότητα αναρρόφησης.

GHB/GBL:  Και αυτές οι δύο ουσίες ενδυναμώνουν η μία την άλλη πολύ και απρόβλεπτα και μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια συνείδησης. Για την ασφαλή θέση, βλέπε επίσης το αλκοόλ.

Βενζοδιαζεπίνες: Ο συνδυασμός των δύο μπορεί να επιφέρει επιδράσεις στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και επιβράδυνση της αναπνοής σε συνεργεία. Οι ουσίες ενδυναμώνουν πολύ και απρόβλεπτα η μία την άλλη και μπορούν γρήγορα να οδηγήσουν σε απώλεια συνείδησης. Πιθανά και εδώ τα κενά μνήμης. Για την ασφαλή θέση, ισχύουν τα ίδια και για το συνδυασμό με αλκοόλ.

Κοκαΐνη: Οι διεγερτικές ουσίες αυξάνουν το ρυθμό της αναπνοής και επιτρέπουν τη λήψη μεγαλύτερης δόσης οπιούχων. Αν σε «αφήσει» πρώτα η επίδραση του διεγερτικού και καταλάβει το σώμα σου το οπιούχο, είναι δυνατόν να σταματήσει η αναπνοή σου.

DXM: Ο συνδυασμός επιφέρει επιβράδυνση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, δυσκολία στην αναπνοή και καρδιακά προβλήματα. Είναι ηπατοτοξικός και γενικότερα μη ασφαλής συνδυασμός. Επιπλέον, το DXM μειώνει την ανοχή του ατόμου στο οπιούχο.

Με προσοχη

PCP: Το PCP μπορεί να μειώσει την ανοχή στο οπιούχο, ενισχύοντας το ρίσκο για υπερβολική δόση.

Αμφεταμίνες: Οι διεγερτικές ουσίες αυξάνουν το ρυθμό της αναπνοής και επιτρέπουν τη λήψη μεγαλύτερης δόσης οπιούχων. Αν σε «αφήσει» πρώτα η επίδραση του διεγερτικού και καταλάβει το σώμα σου το οπιούχο, είναι δυνατόν να σταματήσει η αναπνοή σου.

MAOIs: Ο συνδυασμός αυτών των αντικαταθλιπτικών με ορισμένα οπιοειδή έχει βρεθεί ότι προκαλεί σοβαρές αρνητικές επιδράσεις δύο ειδών, μία διεγερτική και μία καταθλιπτική. Τα συμπτώματα της διεγερτικής είναι εγρήγορση, πονοκέφαλος, ρίγος, τρεμούλες, διάρροια, ταχυκαρδία, υψηλή πίεση, κοκκίνισμα, αυξημένη πίεση, κρίσεις και κώμα. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν υπάρξει θανάσιμες.

Ουδετερα ή Ενισχυτικα

Κάνναβη: Ενισχυτικό

Ο συνδυασμός των ουσιών φαίνεται να υποβοηθά τις ξεχωριστές τους επιδράσεις.

Κάνναβη: Ενισχυτικά

Ο συνδυασμός των ουσιών φαίνεται να υποβοηθά τις ξεχωριστές τους επιδράσεις.

Μανιτάρια/LSD/DMT: Ουδέτερο

Δεν έχει παρατηρηθεί αρνητική επίδραση στο συνδυασμό ηρωίνης και ψυχεδελικών χαπιών.

MDMA, Καφεΐνη: Ουδέτερο

Δεν έχουν παρατηρηθεί αρνητικές επιδράσεις που να προκύπτουν από το συνδυασμό των δύο ουσιών.

SSRIs: Ουδέτερο

Σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί σύνδρομο σεροτονίνης με το συνδυασμό αυτών των αντικαταθλιπτικών και της ηρωίνης, αλλά όχι τόσο ώστε να αποτελέσει πρακτική ανησυχία.