LSD

Street Names: Trip, Τριπάκι, Lucy, Acid

Τα βασικά

Το διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος (LSD) είναι ένα ψυχεδελικό φάρμακο που συντέθηκε για πρώτη φορά στις 16 Νοεμβρίου του 1938 από τον Ελβετό χημικό Albert Hofmann. Επιδρά στους υποδοχείς της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, προκαλώντας συνήθως εντατικοποίηση των σκέψεων και των συναισθημάτων και αύξηση της αισθητηριακής αντίληψης. Πνευματικές εμπειρίες, αλλοιωμένη αντίληψη του χρόνου και αυξημένη ευχαρίστηση από τη μουσική έχουν επίσης αναφερθεί.  Σε αρκετά υψηλές δόσεις, το LSD μπορεί να δημιουργήσει οπτικές κυρίως αλλά και ακουστικές -πιο σπάνια- ψευδαισθήσεις.  Το LSD θεωρείται μη εθιστικό, με πιθανότητα κατάχρησης να είναι χαμηλή. Η συχνή χρήση δημιουργεί γρήγορα ανοχή, απαιτώντας εκθετικά μεγαλύτερες δόσεις για την επίτευξη του ίδιου αποτελέσματος για τον χρήστη.

Η πιο συνηθισμένη μορφή που θα το συναντήσεις είναι σε μικρά τετράγωνα κομμάτια χαρτιού που έχουν εμποτιστεί σε υγρό LSD. Μπορεί επίσης να το βρεις πιο σπάνια ως υγρό (σταγόνες), σε κύβους ζάχαρης και τετράγωνα ζελατίνης.

Αν και η νοθεία του LSD είναι κάτι που δεν συνηθίζεται, έχουν υπάρξει περιπτώσεις πώλησης σαν LSD άλλων ψυχεδελικών ναρκωτικών σε μορφή χαρτιού όπως οι ενώσεις NBOMe. Μια εύκολα ανιχνεύσιμη διαφορά μεταξύ του LSD και των ενώσεων NBOMe, όταν λαμβάνονται σε μορφή χαρτιού, είναι η γεύση. Το γνήσιο LSD είναι είτε άγευστο είτε έχει μια ήπια «μεταλλική» γεύση, ενώ οι ενώσεις NBOMe έχουν μια έντονη πικρή γεύση. Η πικρή γεύση αυτή έχει οδηγήσει ορισμένους διανομείς στο να προσθέσουν άρωμα μέντας ή φρούτων στο υποτιθέμενο “LSD” που πουλάνε.

Πώς πίνεται

Η λήψη LSD γίνεται πάντα από το στόμα, με την ενέσιμη χορήγηση του να γίνεται μόνο για ερευνητικούς σκοπούς. Το χαρτάκι τοποθετείται για 10’ κάτω από τη γλώσσα και μετά μπορεί να φαγωθεί. Οι κύβοι ζάχαρης ή ζελατίνης κρατιούνται στο στόμα μέχρι να λιώσουν.

Τι θα μου κάνει

Οι επιδράσεις του LSD ποικίλουν ανάλογα με την ποσότητα, την ψυχολογία και τη σωματική κατάσταση του χρήστη, αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λαμβάνεται. Δεν είναι απαραίτητο ότι το LSD θα έχει στην ίδια δόση την ίδια επίδραση σε δύο διαφορετικούς ανθρώπους, αλλά ούτε πως ο ίδιος άνθρωπος θα βιώσει παρόμοιες επιδράσεις σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις λήψης της ίδιας δόσης. Παρακάτω θα βρείς μια επιγραμματική αναφορά των συνηθέστερων επιδράσεων της χρήσης  LSD, αν και όπως προαναφέραμε δεν είναι απαραίτητο πως όποιος κάνει χρήση θα τις βιώσει όλες ή πως η εμπειρία του θα περιοριστεί σ’ αυτές. Ο γενικότερος κανόνας είναι ότι όσο αυξάνεται η δόση, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα αρνητικών επιδράσεων (bad trip).

Τα θετικά αποτελέσματα για το χρήστη μπορεί να είναι:

 • Ευφορία
 • Χαρά
 • Μεγαλύτερη εκτίμηση της ζωής
 • Μειωμένο άγχος
 • Αίσθημα σύνδεσης με το σύμπαν
 • Αισθήματα πνευματικής διαφώτισης

Η ουσία επιφέρει και ορισμένες επιδράσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ουδέτερες, δεν είναι ούτε θετικά ούτε αρνητικά χρωματισμένες και το πρόσημό τους εξαρτάται από το πώς τις βιώνει ο κάθε χρήστης. Κάποιες από αυτές είναι:

 • Διαταραχή των αισθήσεων και παραισθήσεις (όραση, ακοή, αφή)
 • Απώλεια της αίσθησης του εαυτού
 • Αλλαγές στη συνειδητότητα
 • Βίωση απροσδόκητων συναισθημάτων
 • Διαταραχή της αντίληψης του χρόνου
 • Συναισθησία

Πιθανά αρνητικά συμπτώματα της χρήσης LSD μπορεί να είναι:

 • Σύγχυση
 • Αποπροσανατολισμός
 • Συμπτώματα παρόμοια με ψύχωση
 • Δυσάρεστα συναισθήματα
 • Παρανοϊκές διαταραχές
 • Άγχος
 • Τρόμος

Bad Trips

Ακριβώς όπως το LSD μπορεί να ενισχύσει τα θετικά συναισθήματα, μπορεί επίσης να ενισχύσει και τα αρνητικά. Ένα άτομο κάτω από την επήρεια LSD που για τον οποιοδήποτε λόγο θα αισθανθεί θλίψη, ταραχή ή σύγχυση μπορεί να βιώσει αυτά τα συναισθήματα με πολύ έντονο τρόπο.

Αν κι ένα bad trip μπορεί να είναι μια εξαιρετικά τρομακτική εμπειρία, μπορεί να αποδειχθεί πολύ ευεργετικό σε βάθος χρόνου. Σε μια έρευνα σχετικά με άσχημες εμπειρίες μετά από λήψη μανιταριών ψιλοκυβίνης,  το 39% των χρηστών που τις είχαν είπαν ότι η εμπειρία ήταν μεταξύ των πέντε πιο δύσκολων εμπειριών της ζωής τους, όμως το 84% είπε πως επωφελήθηκε από την εμπειρία και το 76% πως η αρνητική του αυτή εμπειρία συνετέλεσε στην αύξηση της ευημερίας του.

Αν είσαι με κάποιο κοντινό σου άτομο που έχει κάνει χρήση και βιώνει bad trip, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του είναι να απομακρύνεις τον χρήστη από τις όποιες αρνητικές επιρροές, να τον μεταφέρεις σε ένα ασφαλές, παρήγορο περιβάλλον και να τον διαβεβαιώσεις ότι όλα είναι καλά. Αν ο χρήστης φοβάται ότι χάνει το μυαλό του (μια συχνή φοβία την πρώτη φορά), υπενθύμισέ του ότι η εμπειρία θα τελειώσει σε λίγες ώρες. 

Ενδεχομένως να νιώσεις φόβο όταν διαπιστώσεις πως δεν έχεις κανέναν έλεγχο πάνω στις εικόνες που σχηματίζονται στο νου σου ή όταν διαπιστώσεις πως δεν μπορείς να σταματήσεις την εμπειρία. Ακόμα κι αν θελήσεις να κοιμηθείς, οι εικόνες είναι τόσο έντονες που δεν γίνεται. Αυτό αυξάνει το άγχος και κάνει το bad trip χειρότερο. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις κάτι τέτοιο είναι να μην προβάλλεις αντίσταση σε αυτό που γίνεται. Είμαστε όντα που θέλουμε να ελέγχουμε το περιβάλλον μας για να αισθανόμαστε ασφαλείς. Η εμπειρία LSD παίρνει από τα χέρια μας τον έλεγχο όσον αφορά τις εικόνες και το που μας “ταξιδεύει” με αποτέλεσμα να φοβόμαστε. Ένα bad trip δεν μπορεί να σε βλάψει, είναι εικόνες και συναισθήματα που αν δεν τους προβάλλεις αντίσταση (να θες δηλαδή να τα αποφύγεις) αλλά τους επιτρέψεις να υπάρξουν και να αναδυθούν παρατηρώντας τα, μπορούν να σου δώσουν μέχρι και πληροφορίες για το τι γίνεται μέσα σου. Να θυμάσαι πως ό,τι κι αν είναι, έχει χρόνο λήξης και θα λήξει.

Επειδή με το LSD μπορούν να συμβούν ταξίδια μέσα σε ταξίδια και να “χωθείς” πολύ μέσα στον “τριπαρισμένο κόσμο”, αν θες εστίασε σε ένα σταθερό σημείο αναφοράς με τον “εδώ” κόσμο όπως μια εικόνα (πχ ένα βάζο, ένα δέντρο κτλ) ή μια μουσική ή κάτι που θα έχει διαφορετική αίσθηση αφής (πχ ένα λούτρινο) ώστε όταν στρέφεις την προσοχή σου σε αυτό, να συνδέεσαι μέσω των αισθήσεων με τον “εδώ” κόσμο. Μια συνήθης τακτική για τους sitters (άτομα που σε επιτηρούν στο ταξίδι σου και που συνήθως έχουν προηγούμενη εμπειρία με ψυχεδελικές ουσίες) είναι να ρωτάνε τον χρήστη, αν δουν ότι παιδεύεται ή ότι έχει κολλήσει με κάτι, τι ώρα είναι.

Αν θες να διαβάσεις περισσότερα, δες εδώ.

Πόσο να πάρω

Οι παρακάτω δοσολογίες είναι ενδεικτικές και βασίζονται σε πληροφορίες που προκύπτουν από το Ίντερνετ και την εμπειρία χρηστών. Η χρήση μίας ουσίας δεν μπορεί ποτέ να είναι εξ ολοκλήρου «ασφαλής», και πάντα υπάρχει η πιθανότητα απρόβλεπτων αντιδράσεων στον οργανισμό.

Σύμφωνα με το ίδρυμα Beckley για την έρευνα στις ψυχοδραστικές ουσίες, μια χαμηλή δόση LSD κυμαίνεται ανάμεσα από 25 – 100 μg, μια μέτρια από 100 – 175 μg και μία μεγάλη από 175 – 250 μg, ενώ δόσεις πάνω από 250 μg θεωρούνται πολύ μεγάλες. Στην πράξη όμως είναι αδύνατο να γνωρίζει κάποιος το πόσο ισχυρό είναι το LSD που έχει προμηθευθεί παράνομα. Ζήτησε τη συμβουλή του προμηθευτή σου αν τον εμπιστεύεσαι ή ξεκίνησε με το μισό χαρτάκι και στη συνέχεια, αν αυτό δεν ήταν αρκετό, κατανάλωσε και το άλλο μισό. Θα χρειαστεί όμως να περιμένεις τουλάχιστον 2 με 2,5 ώρες πριν συνεχίσεις στο δεύτερο, καθώς τόσο χρειάζεται για να φτάσει στο peak, ώστε να είσαι σίγουρος πως το πρώτο που πήρες τελικά είχε χαμηλή επίδραση.

Συνήθως μέσα στα πρώτα 30-90 λεπτά αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι πως κάτι αλλάζει. Πολύ πιθανό να αισθανθείς κάποια ζαλάδα στο κεφάλι ή/και ελαφρύ μούδιασμα στα μάγουλα. Το peak είναι σε περίπου 2-3 ώρες και η όλη εμπειρία κρατά από 9 μέχρι και 14 ώρες!

Εάν σκοπεύεις να το πάρεις ξανά και είσαι αρχικός χρήστης, συνιστάται να περιμένεις τουλάχιστον τρεις μήνες πριν το δεύτερο trip προκειμένου να ενσωματώσεις σωστά στην καθημερινή σου ζωή όσα έχεις μάθει. Για τους πιο έμπειρους χρήστες, συνιστάται επίσης ο χρόνος ανάπαυσης τριών μηνών. Μπορεί, ωστόσο, να αισθάνεσαι ότι μπορείς να πάρεις καινούρια δόση νωρίτερα από αυτό. Ακόμα κι έτσι, λόγω της ισχυρής φύσης της εμπειρίας, συνιστάται να μην παίρνεις LSD ή άλλα ψυχεδελικά πιο συχνά από τρίμηνο.

LSD και ασφάλεια

Η χρήση μίας ουσίας δε δύναται να είναι εξ ολοκλήρου «ασφαλής». Παρακάτω σου παρέχουμε κάποια tips, ώστε σε περίπτωση που κάνεις χρήση, να μπορέσεις να εξασφαλίσεις τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Προσπάθησε να αποφύγεις εξ’ ολοκλήρου το LSD αν έχεις διαταραχή κρίσεων, ψυχικές παθήσεις ή είσαι έγκυος. Προσπάθησε πριν το trip να βρίσκεσαι σε όσο δυνατόν καλύτερη ψυχολογική κατάσταση και φρόντισε να προστατεύσεις τον εαυτό σου από την έκθεση σε τυχόν αρνητικά ερεθίσματα κατά τη διάρκεια του.

 

Πριν

Βρες sitter:  O sitter είναι κάποιος που θα σε προσέχει κατά την διάρκεια του trip. Ο ιδανικός sitter είναι κάποιος που εμπιστεύεσαι, είναι νηφάλιος και έχει πρότερη εμπειρία με ψυχεδελικά ναρκωτικά.

Σύνεση:  Φρόντισε να αποφύγεις τη χρήση LSD σε περίπτωση που δεν αισθάνεσαι καλά, έχεις κακή διάθεση, έχεις φάει πολύ ή αναμένεις να εκτεθείς σε αρνητικά ερεθίσματα. Αν η λήψη ουσιών δεν πρέπει να γίνεται όταν είμαστε σε άσχημη ψυχολογική διάθεση, η λήψη ψυχεδελικών είναι ίσως η χειρότερη ιδέα! Μπορείς εύκολα να πέσεις σε bad trip.

Να το παίρνεις πάντα με άλλους ανθρώπους και, όποτε είναι δυνατόν, με οικεία και αγαπημένα πρόσωπα. Οι έμπειροι χρήστες μπορεί να αρχίσουν να το δοκιμάζουν μόνοι τους, συχνά για να αναζητήσουν καλλιτεχνική ή πνευματική έμπνευση.

 

Κατά τη διάρκεια

Περιβάλλον: Διάλεξε ένα όμορφο και γαλήνιο μέρος που σε κάνει να αισθάνεσαι ασφάλεια.

Μίξη: Απόφυγε τη μίξη με άλλες ουσίες. Θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε αυτό παρακάτω.

 

Μετά

Μια εμπειρία με LSD, ακόμη και όταν είναι θετική, μπορεί συχνά να προκαλεί συναισθηματική και σωματική εξάντληση. Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να έχουν μια ελεύθερη μέρα μετά τη λήψη LSD, όχι τόσο για να συνέλθουν από το hangover, αλλά για να μπορούν να αναλογιστούν την εμπειρία τους, καθώς τους βοηθά να αποκτήσουν μια ακόμη καλύτερη εικόνα από το ταξίδι τους.

Ίσως εξακολουθείς να αισθάνεσαι ότι ο κόσμος φαίνεται λίγο περίεργος μετά το trip, γι’ αυτό απόφυγε να οδηγήσεις, να κάνεις ποδήλατο ή επικίνδυνες δραστηριότητες. Περίμενε περίπου 24 ώρες πριν κάνεις οτιδήποτε απαιτεί την πλήρη προσοχή και τον σωματικό σου συντονισμό.

LSD και άλλα

Απαγορευτικά

Κοκαίνη/Αμφεταμίνες: Σου συνιστούμε να αποφύγεις τη λήψη αυτών των ουσιών μαζί με LSD, οι αντιδράσεις είναι εξαιρετικά απρόβλεπτες και μπορεί να είναι θανατηφόρες. Πιθανότατα θα προκαλέσεις κάποιο βαθμό βλάβης, ακόμη και αν λάβεις ισχυρές προφυλάξεις.

 

Με προσοχή

Κάνναβη:  Η κάνναβη και το LSD δεν είναι συνήθως επιβλαβής συνδυασμός, αλλά η κάνναβη έχει μια απροσδόκητα ισχυρή και κάπως απρόβλεπτη συνέργεια με τα ψυχεδελικά, οπότε πρόσεξε αν την καταναλώσεις μαζί με LSD.

 

Ουδέτερα ή ενισχυτικά

Αντισυλληπτικά/ Ασπιρίνη/ Παρακεταμόλη/ Ιβουπρενοφίνη/Καφεΐνη/SSRIs/Οπιοειδή: Ουδέτερα
Ο συνδυασμός αυτών των ουσιών με LSD δεν έχει παρουσιάσει ενδείξεις αλληλεπίδρασης.

Κεταμίνη/MDMA/Mανιτάρια Ψιλοκυβίνης/DMT/DMX: Ενισχυτικά
Λαμβάνοντας  κάποια από αυτές τις ουσίες μαζί με LSD είναι πιθανό να προκληθεί  αποτέλεσμα ισχυρότερο από τη μεμονωμένη λήψη τους. Εάν χρησιμοποιηθούν με προσοχή, είναι απίθανο να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις ή παρενέργειες.

Αλκοόλ/Βενζοδιαζεπαμίνες/MAOIs:  Εξασθενητικά
Η ταυτόχρονη λήψη αυτών των ουσιών με LSD δεν φαίνεται να είναι επιβλαβής. Οι επιδράσεις και των δύο ουσιών είναι πιθανό να μειωθούν.