Ασφαλέστερες Σεξουαλικές Πρακτικές

Να διευκρινίσουμε εδώ ότι αυτό το μικρό κειμενάκι έχει ως στόχο μια πολύ βασική ενημέρωση για το τι μπορείς να κάνεις πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το σεξ για να παραμείνεις όσο πιο ασφαλές γίνεται.

Ο τρόπος που το κάθε άτομο επιλέγει να κάνει σεξ δεν μας αφορά, απλά διαλέγεις και παίρνεις το τιπ που ταιριάζει πιο πολύ στον τρόπο σου.

Θα ξεκινήσουμε λέγοντας μια λέξη

Προφυλακτικό

Η χρήση του ενδείκνυται πάντα μα πάντα. Είναι το μέσο που θα σε προφυλάξει σχεδόν από όλα τα ΣΜΛ αλλά και από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες (σε κάποιες περιπτώσεις). Είναι απαραίτητο, είτε ανδρικό είτε γυναικείο, είτε για διείσδυση είτε για στοματικό. Τα γυναικεία προφυλακτικά εφαρμόζουν στον κόλπο, είναι λίγο πιο ακριβά και ίσως θέλει λίγη εξάσκηση για να μάθεις την χρήση τους. Υπάρχουν ειδικά προφυλακτικά για στοματικό σεξ τα οποία επιτρέπουν την κάλυψη των γεννητικών οργάνων ή της περιοχής του πρωκτού. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ένα καινούριο αντρικό προφυλακτικό προσαρμόζοντάς το στην περιοχή που σε ενδιαφέρει.

Το βασικό υλικό είναι το λάτεξ, αν είσαι αλλεργικό χρησιμοποίησε από πολυουρεθάνη αν και πάλι δεν σου κάνει συμβουλέψου κάποιον ειδικό για τις εναλλακτικές που έχεις.

Αν χρησιμοποιείς προφυλακτικό από λάτεξ φρόντισε να χρησιμοποιείς λιπαντικά με βάση το νερό (water-based lubricants). Στα προφυλακτικά από πολυουρεθάνη μπορείς να χρησιμοποιείς και λιπαντικά με βάση το λάδι (oil-based lubricants).  Μην χρησιμοποιείς Βαζελίνη ή κρέμες για τα χέρια αντί λιπαντικού. Εκτός από φθορά στο προφυλακτικό (σπάσιμο) μπορεί να δημιουργήσει και ενοχλήσεις ή ακόμα και μολύνσεις στην περιοχή του κόλπου ή του πρωκτού.

   Βασικό: Μην χρησιμοποιείς 2 προφυλακτικά μαζί. Η τριβή μεταξύ τους μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο άρα και σε απροφύλακτο σεξ.

Σε κάθε περίπτωση διάβασε τις οδηγίες χρήσης και βρες τη μάρκα ή τον τύπο που ταιριάζει καλύτερα σε σένα και το άλλο/άλλα άτομο/α.

Sex Toys

Τα sex toys μπορεί να είναι κ αυτά ένα μέσο μετάδοσης ΣΜΛ. Πλύνε και αποστείρωσε τα παιχνίδια σου μεταξύ των χρήσεων και φρόντισε να τα αποθηκεύσεις σε ένα καθαρό μέρος. Αν τα χρησιμοποιείς με πολλούς και διαφορετικούς συντρόφους, η χρήση προφυλακτικού ενδείκνυται. Αν δεν θέλεις φρόντισε να τα πλύνεις όταν περνάς από τη χρήση με το ένα άτομο στο άλλο.

Οι οδηγίες καθαρισμού διαφέρουν από υλικό σε υλικό και από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Sex Toys

Τα sex toys μπορεί να είναι κ αυτά ένα μέσο μετάδοσης ΣΜΛ. Πλύνε και αποστείρωσε τα παιχνίδια σου μεταξύ των χρήσεων και φρόντισε να τα αποθηκεύσεις σε ένα καθαρό μέρος. Αν τα χρησιμοποιείς με πολλούς και διαφορετικούς συντρόφους, η χρήση προφυλακτικού ενδείκνυται. Αν δεν θέλεις φρόντισε να τα πλύνεις όταν περνάς από τη χρήση με το ένα άτομο στο άλλο.

Οι οδηγίες καθαρισμού διαφέρουν από υλικό σε υλικό και από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Γενικά

Αν τύχει και έχεις κάποιο ΣΜΛ καλό θα ήταν να προφυλάξεις τα άτομα γύρω σου και να απέχεις για λίγο από το σεξ ή να το συζητήσεις ανοιχτά για να δείτε μαζί αν και πως νιώθετε άνετα να προχωρήσετε. Αν πάλι είχες απροφύλακτο σεξ καλό θα ήταν να ενημερώσεις τα άτομα με τα οποία ήρθες σε επαφή. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ. Σταματάς έτσι την περαιτέρω μετάδοση.

Φρόντισε επίσης την υγιεινή του στόματός σου και των γεννητικών σου οργάνων.

Να είσαι τυπικό με τις επισκέψεις σου στο γιατρό. Εξετάσου για ΣΜΛ τακτικά. Θα ήταν καλό να βρεις γιατρό που εμπιστεύεσαι και μπορείς να συζητήσεις ανοιχτά τα θέματα που σε απασχολούν.

Πριν από κάθε επαφή, πλύνε τα όμορφα χεράκια σου.

Μετά από κάθε επαφή καλό θα ήταν να πας στην τουαλέτα για να ουρήσεις. Βοηθάει κυρίως τα άτομα με κόλπο.

Η χρήση αλκοόλ και ουσιών μειώνει τις αντιστάσεις σου και σίγουρα την κρίση σου για ασφαλέστερο σεξ.

Μερικά ήδη γνωστά αλλά χρήσιμα

  • Αν το προφυλακτικό σπάσει δεν σε προστατεύει.
  • Το αντισιλλυπτικό χάπι προστετεύει μόνο από εγκυμοσύνη και όχι από ΣΜΛ.
  • Το χάπι της επόμενης μέρας δεν είναι για συχνή χρήση. Ενδέχεται να προκαλέσει διαταραχές στον κύκλο.
  • Δεν μπορείς από την εμφάνιση κάποιου ατόμου να καταλάβεις αν έχει κάποια λοίμωξη ή ασθένεια.
  • Το απροφύλακτο σεξ μεταξύ γυναικών δεν είναι απόλυτα ασφαλές και ενέχει κινδύνους μετάδοσης ΣΜΛ.

Αν το προφυλακτικό σπάσει δεν σε προστατεύει.

Το αντισιλλυπτικό χάπι προστετεύει μόνο από εγκυμοσύνη και όχι από ΣΜΛ.

Το χάπι της επόμενης μέρας δεν είναι για συχνή χρήση. Ενδέχεται να προκαλέσει διαταραχές στον κύκλο.

Δεν μπορείς από την εμφάνιση κάποιου ατόμου να καταλάβεις αν έχει κάποια λοίμωξη ή ασθένεια.

Το απροφύλακτο σεξ μεταξύ γυναικών δεν είναι απόλυτα ασφαλές και ενέχει κινδύνους μετάδοσης ΣΜΛ.

Όλα τα παραπάνω ακούγονται καλά αλλά όχι πάντα εφικτά. Εφικτό μπορεί να μην είναι γιατί έχει μπει στη μέση η χρήση αλκοόλ ή ουσιών. Εφικτό μπορεί να μην είναι γιατί το άτομο με το οποίο συνευρίσκεσαι δεν θέλει να χρησιμοποιηθεί κάποιο μέσο προστασίας. Εφικτό επίσης μπορεί να μην είναι επειδή εσύ το ίδιο δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις κάποιο μέσο προστασίας για όποιον λόγο μπορείς να φανταστείς. Αυτό που έχουμε να πούμε είναι αυτοφροντίδα, αυτοπροστασία και συναίνεση.

Και πάντα μα πάντα να επικοινωνείς τα θέλω σου και να ακούς τα θέλω του άλλου ατόμου. Να θυμάσαι ότι έχεις το δικαίωμα, αν δεν θέλεις ή δεν αισθάνεσαι άνετα, να διακόψεις αυτό που γίνεται οποιαδήποτε στιγμή.