GHB/GBL

Street Names: G, Gina

Τα βασικά

Το GHB (γάμμα υδροξυβουτυρικό ή 4-υδροξυβουτανοϊκό οξύ), ένα κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, είναι ένα φυσικό προϊόν του ανθρώπινου μεταβολισμού. Βρίσκεται σε μικροσκοπικές συγκεντρώσεις σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά, όπως το κόκκινο κρασί και το ζωικό κρέας. Το GHB είναι μια πολύπλοκη ουσία: σε υψηλότερες δόσεις μπορεί να σου προκαλέσει υπνηλία, υψηλή ευφορία ενώ σε χαμηλότερες δόσεις μπορεί να λειτουργήσει ως διεγερτικό. Όταν χορηγείται προσεκτικά, προκαλεί αισθήματα ευφορίας, χαλάρωσης και αυξημένης λίμπιντο, αλλά πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Ακόμη και μόλις 0,5 mL μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ του να περάσεις καλά και του να πάθεις overdose. Το G μεταβολίζεται με διοξείδιο του άνθρακα, νερό και αποβάλλεται από το σώμα γρήγορα. Σταματάει να είναι ανιχνεύσιμο μετά από 8 ώρες στο αίμα και μετά από 12 ώρες στα ούρα.

Συντέθηκε για πρώτη φορά το 1874 από έναν Ρώσο επιστήμονα. Από τη δεκαετία του 1960, χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στη χειρουργική και τον τοκετό, αλλά τελικά εμφανίστηκαν άλλα, λιγότερο επικίνδυνα φάρμακα και μείωσαν τη χρήση του. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, το GHB έγινε μια δημοφιλής ψυχαγωγική ουσία, που χρησιμοποιήθηκε στο clubbing, στο chemsex, στο bodybuilding αλλά και ως “ουσία βιασμού”. Μερικές διαφορετικές χημικές ουσίες συχνά λανθασμένα πωλούνται ως GHB, οι οποίες έχουν πολύ παρόμοια αποτελέσματα με αυτό, αλλά είναι πολύ ισχυρότερες και αρχίζουν να λειτουργούν πολύ νωρίτερα, πράγμα που σημαίνει πολύ υψηλότερο κίνδυνο υπερδοσολογίας.

Το GBL είναι η πιο κοινή μορφή του G και είναι ένα διαυγές υγρό που έχει έντονη χημική οσμή και γεύση. Σπανιότερα το βρίσκουμε και ως σκόνη που προστίθεται σε ένα ποτό. Και οι δύο μορφές συνήθως αναμειγνύονται με ένα αναψυκτικό, αλλά δε θα έπρεπε ποτέ με αλκοόλ.

Επειδή το GBL μετατρέπεται σε GHB μέσα στο σώμα, τα αποτελέσματα του GBL μπορεί να είναι ισχυρότερα ή πιο απρόβλεπτα. Η ισχύς του G ποικίλει πολύ, επομένως είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι είναι μια ασφαλής δόση.

Πώς πίνεται

Στόμα

Το G αναμειγνύεται με χυμό ή αναψυκτικό και καταναλώνεται μέσω του στόματος. Συνήθως η μέτρηση της δόσης γίνεται με μια σύριγγα (χωρίς τη βελόνα) του ενός ml (αυτές που χρησιμοποιούνται για τη χορήγηση ινσουλίνης).

Τι θα μου κάνει

Οι επιδράσεις από μια δόση GHB ποικίλλουν και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως το βάρος, το φύλο, το μεταβολισμό και την ανοχή από προηγούμενη χρήση, με τις μικρότερες δόσεις να είναι πιο διεγερτικές και τις υψηλότερες πιο ηρεμιστικές. Είναι καλύτερο να ξεκινάς με μια χαμηλή δόση και να πηγαίνεις αργά.

Εδώ μπορείς να βρεις τις πιο κοινές επιδράσεις του GHB. Αυτή η λίστα δεν είναι οριστική, ούτε τελική. Δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζει κάποιος όλα τα συμπτώματα, ή στον ίδιο βαθμό με το διπλανό του. Ο γενικότερος κανόνας είναι ότι, όσο αυξάνεται η δόση, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα αρνητικών επιδράσεων.

Τα αποτελέσματα είναι (από θετικά σε αρνητικά):

 • Χαλάρωση και πολύ ελαφρά ζαλάδα (“κεφάλι”)
 • Αυξημένη σεξουαλική ορμή
 • Ευφορία
 • Αυξημένη αυτοπεποίθηση
 • Μειωμένη θερμοκρασία σώματος
 • Ιδρώτας
 • Υπνηλία
 • Απώλεια αναστολών
 • Σύγχυση
 • Εξάντληση
 • Ψευδαισθήσεις
 • Ναυτία
 • Αμνησία
 • Απώλεια συνείδησης

Πόσο να πιώ

Οι παρακάτω δοσολογίες είναι ενδεικτικές και βασίζονται σε πληροφορίες που προκύπτουν από το Ίντερνετ και την εμπειρία χρηστών. Η χρήση μίας ουσίας δεν μπορεί ποτέ να είναι εξ ολοκλήρου «ασφαλής», και πάντα υπάρχει η πιθανότητα απρόβλεπτων αντιδράσεων στον οργανισμό.

Η δοσολογία εξαρτάται από πολλές και διαφορετικές συνθήκες, όπως είναι η καθαρότητα της ουσίας, η εμπειρία του χρήστη, οι σωματικές του συνθήκες πχ. το φαγητό και ο ύπνος του, η αντίδραση του οργανισμού του. Παρακάτω θα σου δώσουμε ορισμένες ενδεικτικές δοσολογίες αλλά έχε στο νου σου ότι η επίδραση διαφέρει ανά άτομο. Ο πιο γενικός κανόνας που μπορούμε να σου δώσουμε είναι να δοκιμάσεις λίγο και να δεις πρώτα πώς θα επιδράσει πάνω σου πριν «πιείς» παραπάνω, και αν το χρειάζεσαι να αυξήσεις τη δόση αργά και σταδιακά. Μπορείς επίσης να συμβουλευτείς κάποιον πιο έμπειρο φίλο σου και να πάρεις, για αρχή, περίπου το μισό ή και λιγότερο από τη δόση που θα πάρει ο ίδιος.

ΠΑΝΤΑ να μετράς προσεκτικά το GHB χρησιμοποιώντας μια σύριγγα (και όχι σταγονόμετρο) και να σημειώνεις το χρόνο που λαμβάνεις τη δόση (πχ. με ειδοποίηση στο κινητό) ώστε να σε βοηθήσει με την κατάλληλη και ασφαλή επαναδοσολογία (συνήθως ανά μία ή δύο ώρες). Το GHB είναι μια ισχυρή ουσία και με μια μικρή διαφορά στη δόση η κατάσταση μπορεί να πάει στραβά πολύ εύκολα. Μόλις μερικά μιλιλίτρ χωρίζουν μια ασφαλή δόση από μια θανατηφόρα. Ο καλύτερος τρόπος δράσης είναι να ξεκινάς με μια χαμηλή δόση και να πηγαίνεις αργά. Είναι σημαντικό για την ασφάλειά σου να γνωρίζεις ακριβώς πόση ποσότητα παίρνεις. Το όριο του καθενός είναι διαφορετικό και το σωματικό βάρος είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην αναλογία της δόσης.

Το G λαμβάνεται μόνο από το στόμα και ποτέ με ενέσιμη χρήση καθώς αυτός ο τρόπος λήψης μπορεί να είναι θανατηφόρος!

Δοσολογία

Δεν υπάρχει τυπική δόση και μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσεις την ιδανική δόση σου την πρώτη φορά που το παίρνεις, επομένως ξεκίνησε από μικρή δόση και προχώρησε αργά. Μια κοινή αρχική δόση για το G είναι μεταξύ 0,5 ml και 1 ml.

Χαμηλή: 0,5-1g | 0,25 ml

Μέτρια (κοινή): 1-2,5g | 0,5-1,5 ml

Υψηλή: 2-4g | >1,5 ml

Η επίδραση συνήθως σε «πιάνει» σε 5-20 λεπτά και διαρκεί περίπου 3-4 ώρες.  Τα aftereffects κρατάνε περίπου 1-3 ώρες μετά την τελευταία σου δόση.

Επαναδοσολογία

Έμπειρος: περίμενε τουλάχιστον 90 λεπτά

Περιστασιακός χρήστης: περίμενε 2-2,5 ώρες

Αρχάριος: περίμενε 3 ώρες

G και ασφάλεια

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, η χρήση μίας ουσίας δε δύναται να είναι εξ ολοκλήρου «ασφαλής». Παρακάτω σου παρέχουμε κάποια tips και πληροφορίες ώστε σε περίπτωση που κάνεις χρήση, να μπορέσεις να εξασφαλίσεις τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Υπερδοσολογία

Η λήψη υπερβολικής ποσότητας G μπορεί να είναι θανατηφόρα, ειδικά σε περίπτωση που αναμειχθεί με αλκοόλ, άλλα κατασταλτικά (πχ κεταμίνη), αντιισταμινικά, φάρμακα για τον HIV και μερικά άλλα.

Να θυμάσαι πως όσο περνάει η ώρα και παίρνεις και άλλη δόση, η αίσθηση του χρόνου αλλοιώνεται συνεπώς ΠΑΝΤΑ να βάζεις ειδοποίηση στο κινητό σου ώστε να σε ειδοποιήσει για το πότε ήρθε η ώρα να πάρεις την επόμενη δόση. Ακριβώς επειδή η αίσθηση του χρόνου αλλοιώνεται και η μνήμη θολώνει, μην αφήνεις κανέναν άλλο να ετοιμάσει τη δόση σου. Είναι συχνές οι περιπτώσεις όπου κάποιος έβαλε διπλή δόση από λάθος.

Δες ποια σημάδια πρέπει να προσέξεις, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, ώστε να καταλάβεις εάν κάποιος έχει πάρει υπερβολική δόση. Εάν κάποιος που είστε μαζί αρχίζει να εμφανίζει αυτά τα σημάδια, βάλε τον στη θέση ανάνηψης και καλέστε αμέσως τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

 • Αισθάνεται πολύ μπερδεμένος, ταραγμένος ή επιθετικός για περισσότερα από 15 λεπτά
 • Πόνος στο στήθος που μοιάζει με καρδιακή προσβολή
 • Κρίση, η οποία μπορεί να είναι σαν επιληπτική κρίση
 • Χλωμό δέρμα, μπλε χείλη ή μπλε νύχια
 • Ήχοι γουργουρίσματος, ροχαλητού ή πνιγμού
 • Καμία αντίδραση σε δυνατό θόρυβο ή ελαφρύ ταρακούνημα, ανίκανος να ξυπνήσει
 • Η αναπνοή είναι ρηχή ή διαταραγμένη
 • Ο παλμός είναι αργός ή πολύ αδύναμος

Δες εδώ για περισσότερες πληροφορίες για το τι να κάνεις σε περίπτωση υπερδοσολογίας.

Η υπερδοσολογία τείνει να συμβεί:

 • Όταν κανείς παίρνει μια δεύτερη δόση πριν του τα “σκάσει” η πρώτη, για αυτό πάντα άφηνε δύο ώρες πριν από τη δεύτερη δόση και κάθε επόμενη.
 • Όταν το G είναι ισχυρότερο από το αναμενόμενο.
 • Όταν κανείς έχει πιει αλκοόλ.

 

Μετρώντας το G

 • Όπως είπαμε και πιο πάνω, χρησιμοποίησε μια πλαστική δοσομετρική σύριγγα του 1 ml. Μια μικρή σύριγγα 1 ml είναι η καλύτερη, καθώς βοηθά στη μείωση της πιθανότητας να κάνεις κάποιο λάθος σε σύγκριση μια μεγαλύτερη σύριγγα των 10 ml πχ.
 • Το G θα λιώσει τους αριθμούς που βρίσκονται πάνω στη σύριγγα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ακριβή μέτρηση. Η τοποθέτηση ενός μικρού κομματιού σελοτέιπ πάνω από τους αριθμούς μπορεί να το εμποδίσει αυτό – εναλλακτικά βεβαιώσου ότι έχεις άλλες σύριγγες στη διάθεσή σου. Αν οι αριθμοί έχουν αλλοιωθεί και δεν φαίνονται καθαρά, είναι καλύτερα να σταματήσεις να παίρνεις G γιατί θα μπεις στον πειρασμό να το βάλεις “με το μάτι” και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα θανατηφόρο overdose.
 • Πάντα να μετράς και να ελέγχεις τη δόση μόνος σου. Η θολή όραση, ο χαμηλός φωτισμός ή απλώς το να είσαι “high” σημαίνει ότι είναι εύκολο να κάνεις λάθος, επομένως είναι καλή ιδέα να ζητάς από τους φίλους να παρακολουθούν όταν μετράς μια δόση.

 

Χρόνος

 • Ο ακριβής χρόνος των δόσεων είναι ζωτικής σημασίας. Θα πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον δύο ώρες πριν πάρεις την επόμενη δόση, και ποτέ λιγότερο από μία ώρα.
 • Η ρύθμιση μιας ειδοποίησης στο τηλέφωνο ή στο ρολόι σου κάθε φορά που παίρνεις μια δόση θα σου υπενθυμίζει πότε είναι ασφαλέστερο να πάρεις την επόμενη.
 • Η τοποθέτηση ενός φύλλου χαρτιού με τα ονόματα των ατόμων, την ώρα και την ποσότητα της δόσης που λαμβάνουν κοντά στο G μπορεί να σε βοηθήσει να παρακολουθείς τι έχεις πάρει εσύ και οι φίλοι σου.
 • Εάν δεν είσαι βέβαιος ή διαφωνείς με κάποιον για το πότε πήρατε τελευταία φορά G ή πότε είναι να πάρετε, καλύτερα σταματήστε και περιμένετε μια ώρα πριν πάρετε την επόμενη δόση.

Εθισμός και GHB

Καθώς η χρήση του GHB έγινε πιο διαδεδομένη, καταλάβαμε ότι το G μπορεί να είναι πολύ εθιστικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή, έντονη χρήση για μερικές εβδομάδες μπορεί να οδηγήσει σε σωματική εξάρτηση. Δεν είναι σαφές γιατί μερικοί άνθρωποι θα αναπτύξουν εθισμό και άλλοι όχι, αλλά υπάρχει κίνδυνος εθισμού για όποιον παίρνει G τακτικά. Πολλοί άνθρωποι με εθισμό στο G δεν μπορούν να δουν ότι η συνήθεια τους έχει γίνει από ελεγχόμενη σε υπερβολική. Τα τυπικά συμπτώματα του εθισμού στο G αναφέρονται παρακάτω. Εάν παρατηρήσεις αυτά τα συμπτώματα στον εαυτό σου ή σε έναν φίλο, τότε χρειάζεται βοήθεια.

 • Εμφάνιση συμπτωμάτων στέρησης
 • Σκέφτεσαι τακτικά να παίρνεις G 
 • Λήψη GHB τακτικά, μία φορά κάθε λίγες μέρες ή καθημερινά
 • Αγνοείς τις αρνητικές παρενέργειες του G
 • Θέτεις τη χρήση του G ως προτεραιότητα, παραμελώντας την οικογένεια και τους φίλους σου.
 • Χρειάζεσαι περισσότερο G για να αισθανθείς τα αποτελέσματά του, έχεις δηλαδή αναπτύξει ανοχή.

Δεν υπάρχει επίσημη ή προτεινόμενη μέθοδος για τη θεραπεία του εθισμού στο G. Ωστόσο, εάν σκοπεύεις να σταματήσεις το G και το παίρνεις ήδη για κάμποσο καιρό, είναι καλύτερο να μειώσεις σιγά σιγά την πρόσληψη GHB. Να λαμβάνεις μια μικρότερη δόση λιγότερο συχνά κάθε εβδομάδα μέχρι να μειώσεις τη δόση σου στο μηδέν. Αυτός είναι επί του παρόντος ο ασφαλέστερος τρόπος διακοπής του GHB. ΠΟΤΕ μην το κόψεις απότομα  γιατί τα συμπτώματα στέρησης μπορεί να είναι θανατηφόρα!

Συζήτησε με το γιατρό σου σχετικά με την απομάκρυνση από το G. Αναζήτησε υποστήριξη στα κέντρα αποτοξίνωσης στην περιοχή σου.

G και άλλα

Ποτέ μη συνδυάζεις το G με άλλα κατασταλτικά όπως το αλκοόλ, η κεταμίνη, η ηρωίνη, τα ηρεμιστικά κτλ. Αυτοί οι συνδυασμοί έχουν αυξημένες πιθανότητες να οδηγήσουν σε θάνατο!

Απαγορευτικά

Κεταμίνη/ Αλκοόλ/ Ηρωίνη/ Ηρεμιστικά/Βενζοδιαζεπίνες/DXM:

Οι ουσίες αυτές ενισχύουν η μία την άλλη έντονα και απρόβλεπτα, οδηγώντας πολύ γρήγορα σε απώλεια συνείδησης. Αν κάποιος είναι αναίσθητος, η αναρρόφηση λόγω  εμετού είναι ένας κίνδυνος εάν δεν τοποθετηθεί άμεσα στη θέση ανάνηψης.

Αμφεταμίνες/ Κοκαΐνη

Τα διεγερτικά αυξάνουν τον ρυθμό αναπνοής επιτρέποντας μεγαλύτερη δόση κατασταλτικών. Εάν το διεγερτικό εξασθενήσει πρώτο, τότε το κατασταλτικό (G) μπορεί να επικρατήσει και να προκαλέσει αναπνευστική ανακοπή. Ομοίως, αν το G “φύγει” πρώτο, μπορεί να αφήσει πίσω του μια επικίνδυνη συγκέντρωση κοκαΐνης ή αμφεταμινών. Με λίγα λόγια παίρνοντας και τα δύο, αυξάνεις τις πιθανότητες ενός overdose από το ένα ή από το άλλο.

Αντισταμινικά (φάρμακα για τις αλλεργίες)

Σου συνιστούμε να αποφύγεις τη λήψη αυτών των ουσιών μαζί, οι αντιδράσεις είναι εξαιρετικά απρόβλεπτες και μπορεί να είναι θανατηφόρες. Πιθανότατα θα υποστείς κάποιο βαθμό βλάβης ακόμα κι αν λάβεις ισχυρές προφυλάξεις.

Με προσοχή

MDMA

 Μεγάλες ποσότητες GHB/GBL μπορεί να ενισχύσουν τις επιδράσεις του MDMA στο come down.

Ουδέτερα

Κάναβη/ Αντισυλληπτικά/ Ασπιρίνη/ Παρακεταμόλη/ /Καφεΐνη/LSD/ Μανιτάρια/ Ιβουπρενορφίνη:
Ο συνδυασμός αυτών των ουσιών με G δεν έχει παρουσιάσει ενδείξεις ιδιαίτερης ή επικίνδυνης αλληλεπίδρασης.