Αλκοόλ

Street Names: Ξίδι, Ξίδια

Τα βασικά

Το αλκοόλ ή αλλιώς αιθανόλη ή αλλιώς αιθυλική αλκοόλη, είναι το πιο δημοφιλές ψυχαγωγικό ‘ναρκωτικό’ παγκοσμίως. Η θέση που κατέχει οφείλεται κυρίως στο ότι είναι νόμιμο στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι μια ψυχοδραστική ουσία με κατευναστικές ιδιότητες που σε μικρές δοσολογίες μπορεί να λειτουργήσει και ως διεγερτικό και φυσικά ως μέσο κοινωνικοποίησης. Καταναλώνεται χιλιάδες χρόνια και πλέον είναι ενσωματωμένο στην καθημερινότητα πολλών πολιτισμών. Παρόλα αυτά είναι το πιο επιβλαβές ‘ναρκωτικό’. Απορροφάται από το κυκλοφορικό σύστημα και οι συνέπειές του μεταδίδονται μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η πρόσβαση στο αλκοόλ είναι εύκολη και νόμιμη (στην Ελλάδα για άτομα άνω των 17 ετών.) Η νομιμότητα δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζεις το είδος του αλκοόλ που καταναλώνεις και το ποσοστό αλκοόλ που περιέχει. Έτσι μπορείς να ελέγξεις πόσο θα πιείς από το ποτό της προτίμησής σου ώστε να μην έχεις ανεπιθύμητα αποτελέσματα, θεωρητικά πάντα. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που το αλκοόλ είναι αγνώστου προελεύσεως ή ενδέχεται να είναι ‘πειραγμένο’ (μπόμπα) ή ακόμα και να μην έχει διατηρηθεί σωστά.

Το αλκοόλ μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή σου και να σε κάνει να νιώσεις πιο χαρούμενο, αν ήδη αισθάνεσαι έτσι ή είσαι σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Μπορεί επίσης να σε χαλαρώσει, να μειώσει τις αναστολές σου και να σε κάνει πιο κοινωνικό και γεμάτο αυτοπεποίθηση.

Πώς πίνεται

Στόμα

Ο τρόπος για να καταναλώσεις αλκοόλ είναι η πόση.

Τι θα μου κάνει

Οι επιδράσεις του αλκοόλ ποικίλουν ανάλογα με την ποσότητα, τον οργανισμό που τη λαμβάνει και τη διάθεση που έχει το άτομο που το καταναλώνει. Δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζει κάποιος όλα τα συμπτώματα, ή στον ίδιο βαθμό με το διπλανό του με την ίδια ακριβώς ποσότητα. Ο γενικότερος κανόνας είναι ότι, όσο αυξάνεται η δόση, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα αρνητικών επιδράσεων.

Η χρήση αλκοόλ επιφέρει ορισμένα θετικά αποτελέσματα για το χρήστη, κάποια από τα οποία είναι:

 • Χαλάρωση
 • Αίσθημα ευφορίας
 • Αυξημένη κοινωνικότητα
 • Αυξημένη αυτοπεποίθηση
 • Μειωμένη αίσθηση σωματικού πόνου

Επίσης επιφέρει και ορισμένες επιδράσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ουδέτερες, δεν είναι ούτε θετικά ούτε αρνητικά χρωματισμένες και το πρόσημό τους εξαρτάται από το πώς τις βιώνει ο κάθε χρήστης και το πόσο ασφαλής νιώθει στο περιβάλλον που βρίσκεται. Κάποιες από αυτές είναι:

 • Μπερδεμένη ομιλία
 • Ακατάληπτη ομιλία
 • Υπνηλία
 • Θολή όραση
 • Υψηλότερος αυθορμητισμός

Ορισμένα από τα συμπτώματα της χρήσης αλκοόλ έχουν αρνητική επίδραση στο χρήστη του. Μερικά είναι:

 • Αποπροσανατολισμός
 • Έντονη ναυτία
 • Εμετός
 • Έντονη κυκλοθυμία (θυμός, βίαιες συμπεριφορές, λύπη)
 • Στρες
 • Απώλεια μνήμης ή /και αισθήσεων
 • Σεξουαλικές δυσλειτουργίες
 • Κίρρωση του ήπατος και καρκίνο( για μακροχρόνιους χρήστες)
 • ΣΜΛ (λόγω της άρσης αναστολών ή λόγω αδυναμίας να πάρει κάποιο τις σωστές αποφάσεις, συχνά παρακάμπτεται η χρήση προφυλακτικού)

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να επιδρά και την επόμενη μέρα, το λεγόμενο hangover, κυρίως λόγω της αφυδάτωσης που προκαλείται. Ως αποτέλεσμα, το άτομο μπορεί να βιώνει πονοκεφάλους και στομαχόπονο. Η κακή διάθεση μετά από μια μεγάλη δόση αλκοόλ δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο. Για να αποφευχθούν, ή έστω να μειωθούν τα συμπτώματα της επόμενης ημέρας είναι καλό να καταναλώνεται νερό ανάμεσα στα ποτά, τα οποία είναι ακόμα καλύτερο να μην καταναλώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά να ‘απλώνονται’ κατά τη διάρκεια της διασκέδασής μας.

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι από υπερβολική δόση αλκοόλ μπορεί να προκληθεί δηλητηρίαση και απώλεια αισθήσεων, συνεπώς να χρειάζεται ιατρική παρέμβαση.Επίσης, ένα άτομο που έχει υπερκαταναλώσει αλκοόλ μπορεί εύκολα να γίνει θύμα παρενοχλήσεων χωρίς να μπορεί να φέρει αντιστάσεις ή να υπερασπιστεί την εαυτή του.

Πόσο να πιώ

Οι παρακάτω δοσολογίες είναι ενδεικτικές και βασίζονται σε πληροφορίες που προκύπτουν από το Ίντερνετ και την εμπειρία χρηστών. Η χρήση μίας ουσίας δεν μπορεί ποτέ να είναι εξ ολοκλήρου «ασφαλής», και πάντα υπάρχει η πιθανότητα απρόβλεπτων αντιδράσεων στον οργανισμό.

Η δοσολογία εξαρτάται από πολλές και διαφορετικές συνθήκες, όπως είναι η καθαρότητα του ποτού, η εμπειρία και ανοχή του χρήστη, οι σωματικές του συνθήκες πχ. το φαγητό και ο ύπνος του, η αντίδραση του οργανισμού του. Το αλκοόλ μεταβολίζεται από τον οργανισμό σχετικά γρήγορα, ωστόσο το σώμα δυσκολεύεται να αποβάλλει τις τοξίνες όσο αυξάνεται η δοσολογία.

Η μία δόση αλκοόλ ορίζεται περίπου ως εξής

1 δόση =1 σφηνάκι

1,5 δόση =1 ποτήρι κρασί

2 δόσεις =1 κουτάκι μπύρα

Οπότε

1-2 δόσεις ελαφρύ

2-4 δόσεις κανονικό

5-6 δόσεις βαρύ

Αλκοόλ και ασφάλεια

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, η χρήση μίας ουσίας δε δύναται να είναι εξ ολοκλήρου «ασφαλής». Παρακάτω σου παρέχουμε κάποια tips, ώστε σε περίπτωση που κάνεις χρήση, να μπορέσεις να εξασφαλίσεις τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Πριν

Προετοιμάσου: Να έχεις φάει καλά και να είσαι όσο πιο ενυδατωμένο γίνεται. Θα μειώσεις τις πιθανότητες για hangover την επόμενη ημέρα και θα μειώσεις τις πιθανότητες να πιείς περισσότερο από όσο αντέχεις.

Ασφάλεια:  Προσπάθησε να μη πίνεις μόνο σου γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθείς σε δυσάρεστες καταστάσεις. Μπορεί να παραφερθείς και να μην έχεις κάποιο δικό σου να σε γυρίσει με ασφάλεια σπίτι ή να σε αποτρέψει από το να κάνεις λάθος επιλογές.

Σεξ: Φρόντισε να έχεις μαζί σου προφυλακτικά και προσπάθησε όσο γινεται να θυμηθείς να τα χρησιμοποιήσεις. Αν δε νιώθεις ασφάλεια ή ότι δεν έχεις συναινέσει πλήρως σε αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει, μην το κάνεις. Το ίδιο ισχύει και για το άτομο που έχεις απέναντί σου. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είσαι σίγουρο ότι κι εκείνο έχει συναινέσει πλήρως, τότε φρόντισε να το βοηθήσεις να γυρίσει σπίτι του με ασφάλεια.

Συμπεριφορές: Καλό είναι να αποφύγεις να πιείς από παρόρμηση, ή για να καλύψεις κάποιο συναίσθημα. Αν πιείς για να αντιμετωπίσεις το θυμό σου, το πιθανότερο είναι ότι το αλκοόλ θα εντείνει αυτό το συναίσθημα. Μπορεί έτσι να οδηγηθείς σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές ή σε δυσκολές συναισθηματικά καταστάσεις για εσένα.

Κατά τη διάρκεια

Αργά και σταθερά: Είναι καλό να έχεις ένα ρυθμό στην κατανάλωση που κάνεις. Ανάμεσα στα ποτά χρειάζεται να πίνεις νερό για να μένεις ενυδατωμένο. Μπορείς επίσης να κινηθείς με βάση την περιεκτικότητα αλκοόλ σε κάθε ποτό για να ξέρεις αν θα πιεις λιγότερο ή περισσότερο.

Οδήγηση: Ναι, πολλοί πίνουν και οδηγούν. Αυτά τα δύο όμως δεν πάνε μαζί. Το αλκοόλ ευθύνεται για εκατοντάδες δυστυχήματα με αυτοκίνητο ή μηχανή. Έχεις μειωμένα αντανακλαστικά, ακόμα και αν νιώθεις ότι δεν εχεις επηρεαστεί καθόλου απ’το ποτό. Αν νομίζεις ότι πίνοντας καφέ θα ξεμεθύσεις, μην το νομίζεις. Θα είσαι σε εγρήγορση, αλλά το αλκοόλ θα βρίσκεται ακόμα στον οργανισμό σου και μαζί με τα αντανακλαστικά θα θολώνει και την κρίση σου.

Μίξη: Απόφυγε τη μίξη με άλλες ουσίες, ειδικά με ορισμένα ναρκωτικά, η μείξη με τα οποία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε αυτό παρακάτω.

Σκέψου λογικά: Το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες (ή και όχι) μπορεί να σε κάνει παρορμητικό και να σε ωθήσει σε παρακινδυνευμένες συμπεριφορές και παράλογες αποφάσεις. Προσπάθησε να μην κάνεις χρήση μόνο σου, ειδικά αν το πλαίσιο στο οποίο βρίσκεσαι δε σε κάνει να νιώθεις καθόλου ασφάλεια.

Προστασία: Θα ακουστεί σα γονεική συμβουλή (είναι), αλλά μην παίρνεις ποτά από αγνώστους και μην αφήνεις το ποτό από τα μάτια σου. Ποτέ μα ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί κάποιος να έχει ρίξει μέσα είτε σκόπιμα είτε καταλάθος.

Υπερβολική δόση:

Μεγάλη ποσότητα αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα υπερβολικής δόσης. Πρέπει οπωσδήποτε να καλέσεις ασθενοφόρο αμέσως, ή να πεις σε κάποιον να το κάνει, αν καταλάβεις ότι σύντομα θα χάσεις τις αισθήσεις σου. Αν συμβαίνει σε άλλο άτομο, τα σημάδια που θα χρειαστείς για να καταλάβεις ότι χρειάζεται ιατρική φροντίδα είναι τα εξής:

 • Το άτομο είναι αναίσθητο και δε συνέρχεται.
 • Η αναπνοή του είναι ακανόνιστη.
 • Νομίζεις ή ξέρεις ότι έχει γίνει και χρήση ναρκωτικών μαζί με το αλκοόλ.
 • Υπάρχει αίμα στον εμετό του.

Μίλα με ειλικρίνεια στο προσωπικό υγείας, δε θα μπεις σε μπελάδες, ούτε θα σε κρίνει κανείς, αντίθετα θα τους βοηθήσεις να κάνουν αποτελεσματικότερα τη δουλειά τους.

Μετά

Η επόμενη μέραΤο hangover μπορεί να κρατήσει από 1 έως 36 ώρες. Τα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, κακή διάθεση, δίψα, ναυτία, εμετός, ενόχληση από το φως ή και δυνατούς θορύβους, κούραση, εξάντληση. Φροντίζεις να ενυδατωθείς και να παραμείνεις σε ένα ήρεμο περιβάλλον για ξεκούραση.

Αλκοόλ και άλλα

Απαγορευτικό

Κοκαίνη: Ο συνδυασμός κοκαΐνης και αλκοόλ παράγει κοκα-αιθυλένιο, ουσία επικίνδυνη για το συκώτι και την καρδιά, και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή ανακοπή. Ο συνδυασμός επιτρέπει στο χρήστη να καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ από τις δυνατότητές του, αυξάνοντας το ρίσκο. 

Αντισυλληπτικά: Οι ορμόνες των αντισυλληπτικών μπορεί να μειώσουν την ικανότητα του συκωτιού σου να μεταβολίσουν το αλκοόλ. Έτσι μπορεί να φτάσεις πιο γρήγορα σε μέθη χωρίς να το καταλάβεις. Το αλκοόλ δεν μειώνει τη δράση των αντισυλληπτικών, ωστόσο αν έχεις παρενέργειες από αυτά, τις κάνει πιο έντονες. Επίσης η χρήση αντισυλληπτικών συχνά οδηγεί σε απροφύλακτο σεξ, το οποίο οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για  ΣΜΛ.

MDMA: Συνδυασμός που πολύ πιθανό να προκαλέσει απρόβλεπτες παρενέργειες, ακόμα και θανάσιμες. Προκαλούν και τα δύο αφυδάτωση στον οργανισμό. Ακόμα και αν παρθούν τα σωστά μέτρα, γίνεται αρκετή ζημιά στον οργανισμό.

GHB/GBL: Προκαλεί απώλεια μνήμης και αισθήσεων. Υπάρχει μεγάλο ρίσκο εμετού ενώ το άτομο είναι αναίσθητο.

Κεταμίνη: Συνδιασμός που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες έως και θανάσιμες παρενέργειες. Ακόμα και η ανάμειξη μικρών δόσεων μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, εμετούς, ιλίγγους. Κίνδυνος απώλειας αισθήσεων και πρόκληση εμετού που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Tramadol:  Ισχυρό ηρεμιστικό. Μπορεί να προκληθούν κρίσεις, απώλεια αισθήσεων και εμετός.

Με προσοχή

Οπιοειδή:   Συνδυασμός που πιθανόν να οδηγήσει σε δυσφορία ή υπερδιέγερση. Μεγάλες ποσότητες είναι σίγουρα ρίσκο. Μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια αισθήσεων και εμετό. Αν είναι να το δοκιμάσεις, ξεκίνα αργά και αυξάνεις στην πορεία αν νιώθεις ότι το επιθυμείς .      

DXM:  Ο συνδυασμός αλκοόλ και του αποσυνδετικού DXM μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιέγερση και δυσφορία. Αν είναι να το δοκιμάσεις, ξεκίνα αργά και αυξάνεις στην πορεία αν νιώθεις ότι το επιθυμείς.

Βενζοδιαζεπίνες: Ο συνδυασμός αλκοόλ και βενζοδιαζεπινών μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιέγερση ή και δυσφορία. Αν είναι να το δοκιμάσεις, ξεκίνα αργά και αυξάνεις στην πορεία αν νιώθεις ότι το επιθυμείς. Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνος ο συνδυασμός.

SSRIs:  Ο συνδυασμός των συγκεκριμένων αντικαταθλιπτικών και του αλκοόλ ενδέχεται να αυξήσουν τις επιδράσεις των χαπιών και να σε κάνουν ευάλωτο σε καταθλιπτικές συμπεριφορές.

PCP: Για το συνδυασμό αλκοόλ και του αποσυνδετικού PCP δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες. Γενικά το PCP λειτουργεί αρκετά απρόβλεπτα.

Ουδέτερο ή ενισχυτικό

Ιβουπροφένη-Παρακεταμόλη- Ασπιρίνη: Ουδέτερο
Το ρίσκο είναι μικρό έως μηδαμινό όταν τηρούνται οι δοσολογίες ιβουπροφένης και γίνεται συναιτή χρήση αλκοόλ. Απόφυγε τη χρήση αλκοόλ όταν έχεις πάρει ιβουπροφένη για τον πονοκέφαλο καθώς το αλκοόλ τον εντείνει λόγω της αφυδάτωσης που προκαλεί.

Καφείνη: Δεν παρουσιάζουν μαζί περαιτέρω ρίσκο απ’ ότι ατομικά, διότι δεν αλληλεπιδρούν.

Κάνναβη:  Οι δύο ουσίες μαζί είναι πιθανόν να προκαλέσουν δυνατότερες αντιδράσεις από ό,τι θα είχαν οι καθεμία ξεχωριστά. Αν χρησιμοποιηθούν με σύνεση είναι δύσκολο να δημιουργήσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

LSD/DMT/Μανιτάρια:  Οι δύο ουσίες μαζί είναι πιθανόν να προκαλέσουν δυνατότερες αντιδράσεις από ότι θα είχαν οι καθεμία ξεχωριστά. Αν χρησιμοποιηθούν με σύνεση είναι δύσκολο να δημιουργήσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Αντιρετροϊκή αγωγή (HIV medication): Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το αλκοόλ μειώνει τη δράση των χαπιών αυτών. Όταν βέβαια η χρήση αλκοόλ γίνεται με σύνεση.