Διαβήτης και Χρήση Ουσιών

Τα πρώτα αποτελέσματα σε πειράματα σε ποντίκια υποδεικνύουν ότι το MDMA έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντική υπογλυκαιμία. Επιπλέον, δείχνουν ότι το MDMA μεταβάλλει το μεταβολισμό της γλυκόζης σε συστατικά του κινητικού, του μεταιχμιακού και του σωματοαισθητικού συστήματος.

Για τα άτομα με διαβήτη, αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Η άγνοια του αν χρειάζεται κάποιος ανάπαυση ή όχι (όπως συμβαίνει όταν παίρνουμε Ecstasy/MDMA και δεν καταλαβαίνουμε την κούραση) μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία ή χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, ειδικά εάν το Ecstasy/MDMA συνδυάζεται με κίνηση και χορό.

Επιπλέον, όσοι έχουν διαβήτη και παίρνουν Ecstasy/MDMA μπορεί να κάνουν το λάθος να παραλείψουν την δόση ινσουλίνης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αφυδάτωση και εξάντληση, εάν συνδυαστεί με χορό.

Η παράλειψη δόσεων ινσουλίνης μπορεί επίσης να προκαλέσει μια επικίνδυνη επιπλοκή του διαβήτη, γνωστή ως διαβητική κετοξέωση (DKA) = Diabetic Ketoacidosis.

Τα διεγερτικά επιταχύνουν τους ρυθμούς του σώματός σου και αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό, τη θερμοκρασία και την αρτηριακή πίεση. Η καφεΐνη, η νικοτίνη, οι αμφεταμίνες (όπως το speed, η μεφεδρόνη και η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη/crystal), η κοκαΐνη, το ecstasy ή το MDMA και τα δισκία αδυνατίσματος είναι όλα διεγερτικά. Εάν έχεις διαβήτη και παίρνεις μια διεγερτική ουσία, διατρέχεις μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθεις υπογλυκαιμία λόγω της καύσης περισσότερων υδατανθράκων από το συνηθισμένο. Υπογλυκαιμία έχουμε όταν η ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα πέφτει σε πολύ χαμηλό επίπεδο και μπορεί να σου προκαλέσει τρέμουλο, ζάλη ή μουδιάσματα γύρω από τα χείλη και τα δάχτυλά σου ή ακόμα και να σε κάνει να λιποθυμήσεις. Ένα υπογλυκαιμικό επεισόδιο πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως με το να καταναλώσεις υδατάνθρακες που απορροφώνται εύκολα, όπως 6-7 ζελέ ή μισό ποτήρι χυμό φρούτων ή αναψυκτικό.

Πως μπορεί αυτές οι ουσίες να επηρεάσουν τους ανθρώπους με διαβήτη;

 

Διεγερτικά

 

Αυτές οι ουσίες μπορούν να κάνουν το σώμα να διασπά τους υδατάνθρακες πιο γρήγορα, κινδυνεύοντας από υπογλυκαιμία. Καθώς αλλάζουν τις νοητικές σου διεργασίες, μπορεί να χάσεις τα προειδοποιητικά συμπτώματα υπογλυκαιμίας. Αυτές οι ουσίες μπορούν να προκαλέσουν απώλεια της όρεξης, ώστε να τρως λιγότερο, και έτσι να κινδυνεύεις να πάθεις υπογλυκαιμία.

 

Ecstasy / MDMA

Η σύνθεση οποιωνδήποτε ναρκωτικών του δρόμου δεν μπορεί ποτέ να είναι εγγυημένη. Το περιεχόμενο αυτών των ουσιών είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο. Μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι το Ecstasy είναι μια πιο ασφαλής ουσία από τη λήψη πχ. μεθαμφεταμίνης, αλλά το Ecstasy έχει πολλά από τα ίδια επικίνδυνα συστατικά με άλλες αμφεταμίνες και έχει ορισμένες επιβλαβείς παρενέργειες, όπως:
* Κάνει την καρδιά να χτυπά ή πολύ γρήγορα ή πολύ αργά ή ακανόνιστα, κάτι που θα μπορούσε να είναι θανατηφόρο.
* Ραβδομυόλυση (διάσπαση των μυών του σώματος) απελευθερώνοντας μυϊκά ένζυμα στην κυκλοφορία του αίματός σου, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά.
* Νεφρική ανεπάρκεια
* Πολύ χαμηλά επίπεδα νατρίου (αλατιού) στο αίμα σου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση των φυσιολογικών λειτουργιών του σώματος και το οποίο μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Μειωμένη όρεξη
* Μπορεί να μην αισθάνεσαι την ανάγκη για ξεκούραση ή φαγητό, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία.
* Επικίνδυνα επίπεδα αφυδάτωσης από παρατεταμένη έντονη δραστηριότητα.
* Απώλεια της ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος, που οδηγεί σε αύξηση ή πτώση της θερμοκρασίας του σώματος.
* Ναυτία, ζάλη και έμετος λίγο μετά τη λήψη της ουσίας.

 

Κοκαΐνη

Η κοκαΐνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει την αρτηριακή πίεση αυξάνοντας επιπλέον τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού που αντιμετωπίζουν ήδη τα άτομα με διαβήτη. Οι επιδράσεις της ουσίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Αυξημένη ροή αίματος και αλλαγή διατροφικών συνηθειών
* Υψηλή γλυκόζη στο αίμα, ως αποτέλεσμα της παραγωγής και απελευθέρωσης περισσότερης γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος ταχύτερα από το συνηθισμένο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπεργλυκαιμία.
* Ο κίνδυνος να ξεχάσεις να πάρεις ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε διαβητική κετοξέωση ως αποτέλεσμα της υπερβολικής συσσώρευσης οξέων στο σώμα σου
* Αλλοιωμένη αντίληψη, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα διαχείρισης του διαβήτη.

 

Μεθαμφεταμίνη / Speed / Ice

Η μεθαμφεταμίνη μπορεί να είναι δηλητηριώδης για την καρδιά και το αίμα επειδή απελευθερώνει ορμόνες στο αίμα (κορτιζόλη) και προκαλεί υψηλά επίπεδα στρες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης και ταυτόχρονα στην αναστολή της έκκρισης της ινσουλίνης με αποτέλεσμα τη δυσκολία ελέγχου των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα.

Παραισθησιογόνα

 

Αυτά μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση, προβλήματα συγκέντρωσης και απώλεια μνήμης οπότε μπορεί να μην είσαι σίγουρος αν έχεις φάει ή αν έχεις πάρει την ινσουλίνη σου. Μπορεί να δυσκολευτείς να θυμηθείς πώς να χορηγήσεις την ινσουλίνη ή πώς να ελέγξεις το ζάχαρο στο αίμα σου.

 

Κεταμίνη (K, Special K)

Η κεταμίνη είναι ένα ιατρικό φάρμακο που χρησιμοποιείται ως γενικό αναισθητικό σε ανθρώπους και ζώα. Λειτουργεί ουσιαστικά «αποκόβοντας» τον εγκέφαλο από το σώμα. Ως παραισθησιογόνο, παραμορφώνει επίσης την όραση και την ακοή σου, τα συναισθήματά σου και τη σκέψη σου. Οι επιδράσεις της κεταμίνης εξαρτώνται από πράγματα όπως το ύψος, το βάρος και τη γενική υγεία σου και μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Σύγχυση και δυσκολία συγκέντρωσης, μερικές φορές απώλεια μνήμης, με αποτέλεσμα να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες ή να ξεχάσεις να πάρεις την ινσουλίνη σου. Το να ξεχάσεις τη λήψη ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσει σε διαβητική κετοξέωση ως αποτέλεσμα της υπερβολικής συσσώρευσης οξέων στο αίμα σου.

Κατασταλτικά

 

Αυτά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα βραχυπρόθεσμης μνήμης που δυσκολεύουν τη συγκέντρωση. Έτσι μπορεί να ξεχάσεις να πάρετε την ινσουλίνη σου ή τη φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη ή να κάνεις λάθος στη λήψη της δόσης. Μερικά κατασταλτικά όπως η μαριχουάνα μπορούν να προκαλέσουν βουλιμία, κάνοντας σε να πεινάς και τρως υπερβολικά αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο υπεργλυκαιμίας.

 

Οπιοειδή

Αυξάνουν τη συγκέντρωση ορισμένων ορμονών και μπορούν να εκτοξεύσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

 

Ηρωίνη

Η ηρωίνη είναι μια εξαιρετικά εθιστική και επικίνδυνη ουσία. Λίγα είναι γνωστά για την επίδραση της ηρωίνης στον διαβήτη τύπου 1. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα οπιούχα όπως η ηρωίνη φαίνεται να αλληλεπιδρούν με το πάγκρεας. Οι επιδράσεις της ηρωίνης μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Αλλαγμένες διατροφικές συνήθειες, που μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
* Αλλαγμένη αντίληψη, συμπεριλαμβανομένης της σύγχυσης, της υπνηλίας και της σύντομης ευφορίας, που μπορεί να σε κάνει να ξεχάσεις να πάρεις ινσουλίνη.

 

Μαριχουάνα / Κάνναβη

Η μαριχουάνα είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ψυχαγωγικό φάρμακο σε νέους με διαβήτη τύπου 1. Μπορεί ίσως να πιστεύεις ότι είναι λιγότερο επιβλαβής από την κοκαΐνη και την ηρωίνη, ωστόσο η μαριχουάνα μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στον εγκέφαλο και το σώμα σου, όπως:

* Αυξημένη όρεξη που μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και υπεργλυκαιμία.
* Προβλήματα με χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που μπορεί να οδηγήσουν σε υπογλυκαιμία.
* Προβλήματα συγκέντρωσης, συντονισμού χεριών και ματιών και επίλυσης προβλημάτων, που μπορεί να σε κάνουν να ξεχάσεις να πάρεις την ινσουλίνη σου.

 

Αλκοόλ

Παρεμποδίζει την απελευθέρωση γλυκόζης από το συκώτι και αυξάνει έτσι τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας εάν χρησιμοποιείς ινσουλίνη ή ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη. Η έναρξη της υπογλυκαιμίας μπορεί να καθυστερήσει έως και 24 ώρες αφότου έχεις πιει. Τα σημεία και τα συμπτώματα δηλητηρίασης από αλκοόλ και η υπογλυκαιμία είναι πολύ παρόμοια. Οπότε η υπογλυκαιμία μπορεί να μην αναγνωριστεί και έτσι να μην αντιμετωπιστεί. Το αλκοόλ επιδεινώνει την νευρική βλάβη λόγω διαβήτη, επομένως προκαλείται και αυξανόμενος πόνος. (Ο διαβήτης προκαλεί τη λεγόμενη διαβητική νευροπάθεια. Η νευροπάθεια αυτή έχει ως αποτέλεσμα είτε την απώλεια αισθητικότητας είτε την πρόκληση πόνου από την βλάβη/καταστροφή των νεύρων. Η τοξική δράση του αλκοόλ επιδεινώνει τον πόνο από την νευροπάθεια. Το πρόβλημα με το αλκοόλ όμως είναι ότι στην αρχή δρα καταπραϋντικά στους πόνους λόγω της κατά κάποιον τρόπο αναισθητικής δράσης του αλλά στην ουσία επιδεινώνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα).

 

Κάπνισμα

Ο διαβήτης προκαλεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα. Το κάπνισμα κάνει το ίδιο. Ο διαβήτης και το κάπνισμα υπερδιπλασιάζουν τον κίνδυνο βλάβης και την πιθανότητα για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, ακρωτηριασμό και τύφλωση.

Να θυμάσαι λοιπόν πως αν έχεις διαβήτη, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υπογλυκαιμίας με τη χρήση ορισμένων ουσιών. Οπότε μην ξεχνάς να λαμβάνεις την ινσουλίνη σου και τη φαρμακευτική σου αγωγή καθώς και να τρως μικρά σνακ με υδατάνθρακες.

Να θυμάσαι επίσης πως η λήψη υγρών είναι απολύτως σημαντική.
Η παράληψη δόσεων ινσουλίνης και η χρήση ουσιών που συχνά συνδυάζεται με αφυδάτωση, αυξάνει τον κίνδυνο διαβητικής κετοξέωσης.
Η διαβητική κετοξέωση είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση και επιβάλλεται επείγουσα ιατρική επίβλεψη.

Πηγές

TREND-UK (Training Research and Education for Nurses in Diabetes – UK)

NDSS (National Diabetes Services Sheme – Diabetes Australia)